Thursday, June 4, 2015

Η αντιπολίτευση ζητεί παραίτηση Γκρουέφσκι για να επικυρωθεί η πολιτική συμφωνία (FYROM News)

Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, της κεντροαριστερής Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Ζόραν Ζάεφ, έθεσε ως όρο την παραίτηση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, για την οριστικοποίηση της προκαταρκτικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε την Τρίτη στα Σκόπια μεταξύ των πολιτικών παραγόντων της χώρας, με τη διαμεσολάβηση της Ε.Ε και του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, σχετικά με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι τον Απρίλιο του 2016, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η επίλυση της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα.

Οι κυριότεροι πολιτικοί παράγοντες της ΠΓΔΜ θα έχουν συνάντηση, στις 10 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, με τον επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γιοχάνες Χαν, σχετικά με τα ανοιχτά ζητήματα της προκαταρκτικής συμφωνίας για πρόωρες εκλογές μέχρι τα τέλη Απριλίου 2016.

Ο κ.Ζάεφ σημείωσε ότι η αντιπολίτευση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τις οποίες θα οργανώσει μία κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται ο Νίκολα Γκρούεφσκι. «Καθοριστικό για το εάν θα επιτευχθεί συμφωνία στις 10 Ιουνίου στις Βρυξέλλες είναι να συμφωνηθεί το προφίλ της κυβέρνησης που θα διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές. Η θέση της αντιπολίτευσης είναι γνωστή στην κοινή γνώμη: αποδεκτή είναι κάθε μορφή και σύνθεση κυβέρνησης στην οποία δεν θα συμμετέχουν ο Γκρούεφσκι και οι διαμορφωτές της κρίσης στη χώρα. Δεν μπορεί ο άρχοντας του εγκλήματος και της διαπλοκής στη χώρα να διοργανώσει τις πρόωρες εκλογές. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό, η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να αποδεχτεί οποιαδήποτε συμφωνία και θα συνεχίσει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις», δήλωσε ο κ. Ζάεφ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ότι τις πρόωρες εκλογές στη χώρα μπορεί να διοργανώσει μόνο μία μεταβατική κυβέρνηση, είτε πολιτικών είτε τεχνοκρατών.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι αποδέχτηκε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μέχρι τον Απρίλιο του 2016 χάριν της σταθερότητας της χώρας και για να μην συνεχιστεί η πολιτική αβεβαιότητα μέχρι το 2018, οπότε ήταν προγραμματισμένες οι επόμενες τακτικές βουλευτικές εκλογές.

Πρόσθεσε δε εμφατικά ότι ένα τέτοιο βήμα καταδεικνύει την βεβαιότητα και πεποίθηση ότι το κόμμα του, το VMRO-DPMNE, θα λάβει και πάλι τη λαϊκή εντολή και θα νικήσει και σε αυτές τις πρόωρες εκλογές.

 [naftemporiki.gr]
4/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin