Friday, June 26, 2015

«Όχι» της κυβέρνησης στην πρόταση των θεσμών για πεντάμηνη παράταση με χρηματοδότηση 15,5 δισ.

Την πρόταση των θεσμών για παράταση του προγράμματος, με χρηματοδοτική κάλυψη ύψους 15,5 δις ευρώ, ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ελληνικές κυβερνητικές πηγές, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν καμία χρηματοδοτική λύση δεν μπορεί να λειτουργήσει εντός του πλαισίου της πρότασης των θεσμών και επιπλέον ότι η χρηματοδοτική κάλυψη που προτείνουν δεν είναι αρκετή. Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι πολλά, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας ότι σημασία έχει το συνολικό πακέτο μιας συμφωνίας.

Τέλος υπογράμμιζαν, ότι η συμφωνία δεν θα πρέπει να ανακυκλώνει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Σημειώνεται ότι η πρόταση προβλέπει πεντάμηνη παράταση του υφιστάμενου προγράμματος της Ελλάδας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με χρηματοδοτική στήριξη 15,5 δισ. σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στη HuffPost Greece, είναι μια πρόταση απο τους θεσμούς που έχει σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών αλλά δεν είναι δεδομένο ότι θα πάρει την έγκρισή τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει περαιτέρω «υποχώρηση» των θεσμών στις πιέσεις της Αθήνας, ενώ το σκληρό μπλοκ των κρατών μελών έχει απειλήσει πως ενδέχεται να μην εγκρίνει ούτε την υπάρχουσα πρόταση ακόμα κι αν υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, καθώς θα είναι δυσκολο να περάσει από τα κοινοβούλιά τους.

Συγκεκριμένα προτείνεται να δοθούν στην Αθήνα τα 1,8 δισ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και τα οποία θα εκταμιευθούν άμεσα για την κάλυψη των δανεικών υποχρεώσεων της Ελλάδας, και συγκεκριμένα την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. στις 30 Ιουνίου. Από τα 15,5 δισ., τα 8,7 δισ. προέρχονται από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα επιστραφούν στην Ελλάδα, τα 3,3 δισ. από τα SMPs και 3,5 δισ. από το ΔΝΤ.

Σε ό, τι αφορά το ΔΝΤ οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι θα εκταμιεύσει τα δικά του κονδύλια στο τέλος της πεντάμηνης περιόδου και αφού η Αθήνα έχει ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ θα θέσει επίσης ως προϋπόθεση εκταμίευσης την παροχή εγγυήσεων από τους ευρωπαίους εταίρους για δωδεκάμηνη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας.

  [huffingtonpost.gr]
26/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Κάλεσμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την «γενναιόδωρη» προσφορά των θεσμών, απηύθυνε η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ...

    «Κάναμε ένα βήμα προς την Ελλάδα» δήλωσε η Μέρκελ, για να καταλήξει: «Τώρα εξαρτάται από την ελληνική πλευρά να κάνει ένα αντίστοιχο βήμα».

    Η κ. Μέρκελ επανέλαβε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup που θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας, ενώ σε ερώτηση για το αν είναι περισσότερο αισιόδοξη μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε τώρα για συναισθήματα. Όλα τα μέρη επιθυμούμε να φτάσουμε στη λύση».

    Σε ερώτηση για το αν υπάρχει «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο Eurogroup του Σαββάτου, η καγκελάριος απάντησε αρνητικά.

    Ξεκαθάρισε όμως ότι το θέμα αφορά πλέον τους υπουργούς Οικονομικών και δεν πρόκειται να υπάρξει νέα σύνοδος κορυφής.

    Επικαλέστηκε μάλιστα και το παράδειγμα της Κύπρου με τις κλειστές τράπεζες, όταν το θέμα επιλύθηκε σε επίπεδο Eurogroup με την ενημέρωση που τους παρείχε τότε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης......http://news.in.gr/greece/article/?aid=1500007953

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin