Friday, May 29, 2015

Τουρκικές εγγυήσεις όσο τις ζητούν οι Τουρκοκύπριοι (Mevlut Cavusoglu)

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου στο ζήτημα των εγγυήσεων, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αισθάνεται την ανάγκη να τροποποιήσει την γραμμή του στο συγκεκριμένο επίμαχο ζήτημα.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ασκεί κριτική στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τονίζει ότι οι τουρκικές εγγυήσεις συσχετίζονται με την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.
Ο κ. Τσαβούσογλου αναρωτιέται για τον λόγο, τον οποίο η ελληνοκυπριακή πλευρά φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα των εγγυήσεων. Κατά την άποψη του, με αυτή την κίνηση, η ε/κ πλευρά καθυστερεί την λύση. «Για ποιο λόγο οι Ελλυνοκύπριοι δεν συζητούν τα τεχνικά ζητήματα και ρίχνουν το μπαλάκι στην άλλη πλευρά;», αναρωτιέται ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος προσθέτει: «Όποτε υπάρχει πρόοδο (οι Ελληνοκύπριοι) πετούν το μπαλάκι στους αντιπάλους τους».

Ο κ. Τσαβούσογλου ζητά από την ε/κ πλευρά να εστιάσει την προσοχή της στην πρόοδο στις συνομιλίες. Στην συνέχεια, στην πενταμελή διάσκεψη, θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των εγγυήσεων, για το οποίο, ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει: «Το δικό μας κριτήριο είναι ο Τουρκοκυπριακός λαός. 


Όσο το ζητεί ο Τουρκοκυπριακός λαός εμείς θα είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Να μην επαναληφθούν αυτά που έζησαν κάποτε οι Τουρκοκύπριοι στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαβούσογλου για το Κυπριακό Πρόβλημα και το σημείο, στο οποίο βρίσκεται αυτό σήμερα δεν ευθύνεται η χώρα του. «Εφόσον έχεις καλή θέληση γιατί φοβάσαι τις τουρκικές εγγυήσεις; Εφόσον ζητάς ειρήνη θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η Τουρκία αναλαμβάνει θετικό ρόλο στο Κυπριακό», τονίζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Τσαβούσογλου παρομοιάζει τις κινήσεις της Λευκωσίας με αυτές του Ισραήλ στην Γάζα. Όποτε υπάρχει πρόοδος, όπως το Ισραήλ έτσι και η Κύπρος δημιουργεί προβλήματα. Δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η χώρα του δεν πρόκειται ποτέ να «πωλήσει» την Κύπρο. Επίσης, δήλωσε ότι τα προβλήματα στα ελληνοτουρκικά είναι διαχειρίσιμα και επιλύσιμα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι το τελευταίο διάστημα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης εκπέμπει θετικά μηνύματα στο Κυπριακό. Ο κ. Τσαβούογλου ζητά από την ελληνοκυπριακή πλευρά να φέρει στο προσκήνιο, τα ζητήματα στα οποία διαφωνούν οι δυο πλευρές έτσι ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα με βάση την αρχή του win-win.

Ας σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες, στην Λευκωσία, ο κ. Τσαβούσογλου είχε δηλώσει ότι τώρα δεν είναι η στιγμή για να συζητηθεί το ζήτημα των εγγυήσεων.

  Του Νίκου Στέλγια
  [kathimerini.com.cy]
  29/5/15

--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin