Monday, May 25, 2015

Στην ίδια κατηγορία με τη Ζιμπάμπουε αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ

 Απαντήσεις για το τι θα ακολουθήσει αν η Ελλάδα δεν πληρώσει εγκαίρως το ΔΝΤ έδωσε η Μιράντα Ξαφά, οικονομολόγος και πρώην μέλος του Ταμείου, στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά Fm.

Όπως είπε, αν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία πληρωμής θα της δοθεί περίοδος χάριτος 30 ημερών για να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και αν και εντός 30 ημερών δεν αποπληρώσει τότε η Ελλάδα θα έχει περιέλθει σε καθεστώς χρεοκοπίας.

«Η χρεοκοπία προς κάποιον πιστωτή συνιστά αυτομάτως αθέτηση πληρωμών προς άλλους πιστωτές και κυρίως προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας που έχει δανείσει την Ελλάδα περίπου 140 δισ. σε δάνεια διάσωσης», πρόσθεσε.

«Δηλαδή», συνέχισε, «η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει όχι μόνο προς το Ταμείο αλλά και προς όλους τους υπόλοιπους πιστωτές και συγκεκριμένα ως προς το Ταμείο θα μπει η Ελλάδα στην ίδια κατηγορία που είναι η Ζιμπάμπουε που επίσης έχει απλήρωτες υποχρεώσεις προς το Ταμείο».

Η κ. Ξαφά είπε επίσης ότι «δεν έχει ξαναγίνει στα 72 χρόνια που υπάρχει το Ταμείο να μην αποπληρώσει κάποια αναπτυγμένη χώρα τις υποχρεώσεις της προς το Ταμείο».

Ερωτηθείσα αν θεωρεί ότι είναι πιθανό να υπάρξει έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων, η οικονομολόγος ανέφερε ότι αν υπάρξει χρεοκοπία ανοιχτή προς το Ταμείο οι καταθέτες θα προσπαθήσουν να πάρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες.

«Επομένως, συμπλήρωσε, «τους ελέγχους δεν θα τους επιβάλει η ΕΚΤ θα τους επιβάλλει η ελληνική κυβέρνηση διότι η ΕΚΤ δεν θα δεχτεί να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υπό αυτές τις συνθήκες».

Ακόμη, εκτίμησε ότι οι καταθέτες δεν θα περιμένουν μέχρι τις 5 Ιουλίου να βεβαιωθούν ότι θα γίνει πιστωτικό γεγονός και θα αρχίσουν από πριν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, αυτό είναι προφανές.

«Πιστεύω ότι άμεσα θα επιβληθούν έλεγχοι συναλλάγματος και έλεγχοι στο να αποσύρεις τις καταθέσεις σου. Ότι είχε γίνει στην Αργεντινή το 2001, η ίδια ιστορία», κατέληξε.

 [naftemporiki.gr]
25/5/15
--
-
  • Το τι θα επακολουθήσει εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ εξετάζει η αμερικανική επενδυτική BofA.

Σύμφωνα με το σενάριο της, σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα λάβει έναν μήνα ως περίοδο χάριτος, αλλά στη συνέχεια, εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της θα βρεθεί αντιμέτωπη με το χειρότερο σενάριο.

Τα γεγονότα θα εκτυλιχθούν ως εξής:

Το ΔΝΤ θα στείλει άμεσα προσωπικό καλώντας την Ελλάδα να πληρώσει. Η Ελλάδα δεν θα μπορει να χρησιμοποιήσει τους πόρους του Ταμείου εφόσον δεν πληρωθεί η δόση.

Μετά από δύο εβδομάδες, το ΔΝΤ θα ξαναπροειδοποιήσει, στέλνοντας ανακοίνωση, στην οποία θα τονίζεται η σοβαρότητα της κατάστασης και θα απαιτείται η διευθέτηση της πληρωμής.

Μετά από έναν μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, στην περίπτωση αυτή η Κριστίν Λαγκάρντ, ενημερώνει το εκτελεστικό συμβούλιο ότι υπάρχει υποχρέωση που δεν έχει διευθετηθεί.

Αν το ΔΝΤ και ο ISDA (ο οργανισμός που αποφασίζει για την ενεργοποίηση των ρητρών στα ομόλογα) αποφασίσουν ότι η μη πληρωμή της δόσης θεωρείται πιστωτικό γεγονός, τότε έχουμε επίσημη χρεοκοπία της Ελλάδας. Επειδή το νέο χρέος εκδόθηκε σε Βρετανικό Δίκαιο, η μη πληρωμή προς ένα μέρος «πυροδοτεί» τη χρεοκοπία για όλο το χρέος (cross default).

Πάντως, είναι πιθανό οι οίκοι αξιολόγησης να μην κηρύξουν την Ελλάδα σε χρεοκοπία εάν η χώρα μας χάσει μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, μια εξέλιξη που θα είναι πολύ σημαντική αφού θα διατηρήσει την χρηματοδότηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ, σύμφωνα με το Reuters.
Πηγή newmoney.gr
protothema.gr

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin