Monday, March 2, 2015

«Η ευρωζώνη θα παραμείνει ενωμένη, συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα»


Με τίτλο «Η ευρωζώνη θα παραμείνει ενωμένη, συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα» δημοσιεύεται στο έντυπο Europolitics συνέντευξη του Μάρκο Ανουντζιάτα, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της General Electric.
Σε ερώτηση κατά πόσον η ευελιξία που παρέχεται στη Γαλλία και την Ιταλία (σσ. ως προς τη σταθεροποίηση των δημοσιονομικών τους στοιχείων) δημιουργεί κατάσταση δύο ταχυτήτων σε σύγκριση με την αυστηρότητα που επιδεικνύεται έναντι της Ελλάδας, ο Μάρκο Ανουντζιάτα το αρνείται, σημειώνοντας ότι η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη αναφέρει επισήμως τι αναμένουν από την Ελλάδα. Τα θεσμικά όργανα αφήνουν την πόρτα ανοιχτή στην αξιοποίηση της ευελιξίας, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσω της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, αναφέρει ο Μ. Ανουντζιάτα.
  • Στο πλαίσιο αυτό σημειώνει ότι μια ευελιξία ως προς τους στόχους του προϋπολογισμού είναι πιθανή, αλλά το μήνυμα προς την Αθήνα θα πρέπει να είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων και η εκπλήρωση των στόχων του υφιστάμενου προγράμματος.
 Ο ίδιος σημειώνει ότι τα θεσμικά όργανα αντιμετώπισαν αρχικά μια κυβέρνηση που επεδίωκε να εγκαταλείψει πλήρως το πρόγραμμα, θέση την οποία χαρακτηρίζει ως «υψηλής σύγκρουσης». Υπογραμμίζει, ακόμη, ότι σκοπός των θεσμικών οργάνων δεν είναι η λιτότητα «per se», αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η ελληνική οικονομία να συνεχίσει στον δρόμο της ανάπτυξης, και σημειώνει ότι πριν από τις εκλογές, η οικονομία στην Ελλάδα έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Όπως αποδεικνύουν η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι μεταρρυθμίσεις, αν και επώδυνες, αποδίδουν, μολονότι τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι σαφώς μεγαλύτερα.

Ο Μ. Ανουντζιάτα σχολιάζει επίσης ότι το ελληνικό θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό, καθώς παρατηρείται διάσταση ανάμεσα στις προεκλογικές υποσχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον ρεαλιστικό συμβιβασμό με τα θεσμικά όργανα, όπως απεικονίζεται στη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup.

  •  Η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνει ο ίδιος, επέλεξε να δώσει υποσχέσεις, μερικές από τις οποίες είναι σαφώς ασυμβίβαστες με το υπάρχον πρόγραμμα, αντίθεση η οποία πρέπει να επιλυθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Σε ερώτηση κατά πόσο η General Electric έχει εκπονήσει σχέδιο σε επίπτωση ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, απαντά αρνητικά, σημειώνοντας ότι η ΕΕ επιβεβαιώνει τη σταθερή της δέσμευση να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Επίσης, προσθέτει, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι θέλει να μείνει στη ζώνη του ευρώ, όπως το επιθυμεί και η πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Συνεπώς, το σενάριο είναι ότι η ευρωζώνη θα παραμένει ενωμένη, συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα, καταλήγει ο Μάρκο Ανουντζιάτα.
   [imerisia.gr]
2/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. WSJ: Η Ελλάδα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση στην ευρωζώνη...

    «Η Ελλάδα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση στην ευρωζώνη, που δεν διαθέτει πλέον τη δυνατότητα να αποσταθεροποιεί την ευρωπαϊκή οικονομία» υποστηρίζει, με άρθρο του στη Wall Street Journal, ο Σάιμον Νίξον, επικαλούμενος στοιχεία «που δείχνουν την ανάκαμψη ακόμη και προβληματικών χωρών της νότιας Ευρώπης, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ή ακόμη της Γαλλίας και της Ιταλίας».

    Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «από το 2010 έως το 2012 υπήρχε ο φόβος μετάδοσης της κρίσης στις άλλες προβληματικές χώρες, ο οποίος είχε οδηγήσει την Ευρώπη στην παροχή δύο διαδοχικών δανείων διάσωσης προς την Ελλάδα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, δεν υπήρξε πίεση των αγορών προς την ευρωζώνη για να υποχωρήσει στις ελληνικές απαιτήσεις».

    Επίσης, διατυπώνει την άποψη, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί γεγονός ότι η ακροσφαλής ελληνική διπλωματία δεν έβλαψε μέχρι τώρα παρά μόνο τους Έλληνες πολίτες, και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να αποδειχτεί η πιο καθοριστική πολιτική πραγματικότητα που αναδεικνύεται από την τρέχουσα κρίση».
    http://www.zougla.gr/politiki/article/wsj-i-elada-apoteli-ksexoristi-periptosi-stin-evrozoni
    2/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin