Thursday, March 5, 2015

Στην Ευρώπη «βρέχει λεφτά», έως 60 δισ. το μήνα - Η Ελλάδα σε απομόνωση

Την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ανακοίνωσε την Πέμπτη από τη Λευκωσία ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ωστόσο, την ίδια στγμή που στην Ευρώπη θα... βρέχει λεφτά, η Ελλάδα μένει απ' έξω από το «πανηγύρι» της εκτύπωσης χρήματος εξαιτίας των προβλημάτων στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και επειδή δεν έχει κλείσει ακόμη η αξιολόγηση με τους θεσμούς.

Ουσιαστικά η ΕΚΤ κρατά εν ζωή την Ελλάδα μέσω της χρηματοδότησης του ELA αλλά την πιέζει ασφυκτικά να αποδεχθεί την αξιολόγηση από τους θεσμούς ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί από την αγορά κρατικών ομολόγων.

Ο Μάριο Ντράγκι πέταξε το μπαλάκι στην Αθήνα ζητώντας να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει ώστε να πάψει η Ελλάδα να εξαιρείται από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να ξεκινήσει η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Το μήνυμα Ντράγκι ήταν διπλό καθώς αφενός η ρευστότητα από τον ELA αυξήθηκε μόλις 500 εκατ. ευρώ και αφετέρου δεν δίνει η ΕΚΤ στην Ελλάδα τη δυνατότητα εκδόσεων εντόκων πάνω από 15 δισ. ευρώ.

Οπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ: «Θα ξεκινήσουμε στις 9 Μαρτίου 2015 να αγοράζουμε στη δευτερογενή αγορά τίτλους του δημόσιου τομέα σε ευρώ. Επίσης, θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε τίτλους που έχουν εκδοθεί έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS), καθώς και καλυμμένες ομολογίες»
Οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και η διάρκεια του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον «μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016 και σε κάθε περίπτωση έως ότου διαπιστώσουμε μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία συνάδει με την επιδίωξή μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα».


Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε μεταξύ άλλων: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα» εξήγησε ο κ. Ντράγκι.

Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας, υπογράμμισε ο Ντράγκι προσθέτοντας ότι ο δανεισμός προς τη χώρα μας έχει διπλασιαστεί τους τελευταίους δύο μήνες από τα 50 δισ. ευρώ στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, δήλωσε.


Η ΕΚΤ "είναι όμως και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων κρατών και είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικός θεσμός", σημείωσε μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. «Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει την χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι είναι πρόοδος που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος».


Για τις ελληνικές τράπεζες ο πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «είναι φερέγγυες και αυτό πρέπει να διαφυλαχθεί».


Κατά τα λοιπά όπως ανακοίνωσε ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 1,5% το 2015 (προηγ. πρόβλεψη 1,0%), 1,9% το 2016 (προηγ. πρόβλεψη 1,5%). Πολύ χαμηλός πληθωρισμός ή και αρνητικό τους επόμενους μήνες. Μηδενικός πληθωρισμό το 2015 (προηγ. πρόβλεψη 0,75), 1,5% το 2016 (προηγ. πρόβλεψη 1,3%)

Παρά την βελτίωση, η χορήγηση δανείων σε μη χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι υποτονική
Δεν βλέπουμε αλλαγή στο σχεδιασμό για αγορά 60 δισ ευρώ το μήνα, έως τον Σεπτέμβριο του 2016 ή και παραπάνω αν χρειαστεί

   [ imerisia.gr]
5/3/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments :

  1. Εκτός QE τα ελληνικά ομόλογα ...

    Η ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι τα ομόλογα που ήδη κατέχει έχουν ξεπεράσει το επιτρεπόμενο ποσοστό, το οποίο έχει τεθεί βάσει του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).



    Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει ήδη δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ έχει όριο στην αγορά ομολόγων από συγκεκριμένα κράτη (33%), το οποίο έχει ξεπεραστεί στην περίπτωση της Ελλάδας, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι.



    Ερωτηθείς για τους λόγους που δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα μίας χώρας χωρίς τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν αξιολόγηση επενδυτικού ρυθμού.



    Όπως είπε ο κ. Ντράγκι, η ΕΚΤ λειτουργεί με κανόνες και δεν είναι πολιτικό ίδρυμα. Για να ξεκινήσει την αγορά ομολόγων θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες, η βάση των οποίων είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, σημείωσε.
    http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=286532&-V=articles
    5/3/15

    ReplyDelete
  2. Ντράγκι: Ολοκληρώστε την αξιολόγηση για να μπείτε στο κάδρο της χρηματοδότησης...

    Κριτική για την επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης που προκαλεί μεταβλητότητα στις αγορές - Από 9 Μαρτίου έως τον Σεπτέμβριο 2016 η αγορά ομολόγων - Η ΕΚΤ μοιράζει το €1,14 τρισ. της ποσοτικής χαλάρωσης.

    Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για την ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αύξηση της ρευστότητας στην εγχώρια αγορά, έστειλε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

    Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο νομισματικής χρηματοδότησης της Ελλάδας.

    Άσκησε δε κριτική για την επικοινωνιακή πολιτική στην Ελλάδα, η οποία όπως είπε προκαλεί μεταβλητότητα στις αγορές και υποσκάπτει τη φερεγγυότητα και αξιοπιστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.....................http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=682732
    5/3/15

    ReplyDelete
  3. Draghi öffnet ab Montag die Geldschleusen...

    Die EZB pumpt ab nächster Woche mit einem Staatsanleihen-Kaufprogramm Milliarden ins Finanzsystem. Mit einer positiven Wachstumserwartung überrascht EZB-Präsident Draghi die Märkte. Der Leitzins bleibt indes unverändert.

    ........Mit der ganz großen Geldflut nach dem Vorbild der US-Notenbank Fed will Draghi der Konjunktur in der Euro-Zone auf die Sprünge helfen und die Inflation wieder in Richtung der angepeilten Zielmarke von knapp zwei Prozent hieven. „Wir haben bereits eine erhebliche Anzahl von positiven Auswirkungen dieser geldpolitischen Entscheidungen gesehen“, warb der Italiener für sein Programm. Die Währungshüter hoben zudem ihre Konjunkturprognosen für die Euro-Zone deutlich an.............http://www.handelsblatt.com/politik/konjunktur/geldpolitik/ezb-startet-anleihenkaufprogramm-draghi-oeffnet-ab-montag-die-geldschleusen/11464036.html
    5/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin