Wednesday, January 28, 2015

Έρντογαν: Εντολή για πλατφόρμα γεώτρησης στη Μεσόγειο

Οδηγίες προς το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) για πλατφόρμα γεώτρησης στην ανατολική Μεσόγειο, έδωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ»...

Αποφασίστηκε όπως η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) αποκτήσει πλατφόρμα γεώτρησης, συνολικού κόστους 1.500.000.000 δολαρίων και να αυξήσει τη δραστηριότητά της στην ανατολική Μεσόγειο.


Ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να δήλωσε: «Η Τουρκία θα αποκτήσει τη δική της πλατφόρμα. Είτε θα τη φτιάξει μόνη της είτε θα την αγοράσει».


Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», ο Ταγίπ Έρντογαν έθεσε ενώπιον του ΣΕΑ τα βήματα που θα κάνει η Τουρκία για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο. Ανέφερε ότι θα επιστρατευτούν όλα τα μέσα για να προστατευτούν αυτά τα δικαιώματα. «Με το ερευνητικό μας πλοίο διανύσαμε σημαντική απόσταση. Ας κάνουμε το αναγκαίο βήμα και για την πλατφόρμα γεώτρησης», φέρεται να ανέφερε.


Αναφερόμενος στις ξένες εταιρείες και στην άρνησή τους να δραστηριοποιηθούν σε μια περιοχή όπου υπάρχει «διαμάχη», ο Τούρκος πρόεδρος φέρεται να είπε: «Θα κάνουμε κι εμείς μόνοι μας εκείνο που πρέπει».


Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, με αυτή την απόφαση, η Άγκυρα δεν θα χρειάζεται τη συγκατάθεση των μεγάλων εταιρειών για να προχωρήσει σε γεώτρηση στην ανατολική Μεσόγειο. Στόχος είναι να καταστεί η ΤΡΑΟ μια εταιρεία που να μπορεί να δραστηριοποιείται παγκοσμίως, όπως οι διεθνείς πετρελαϊκοί κολοσσοί ΒΡ, Shell και Chevron. Η Άγκυρα φιλοδοξεί ότι, με αυτό τον τρόπο, θα αυξηθούν και τα έσοδα της ΤΡΑΟ, αφού για την ενοικίαση μιας πλατφόρμας γεώτρησης απαιτείται καταβολή 1.000.000 δολαρίων ημερησίως.
 Άννα Ανδρέου, Τουρκία

[riknews.com.cy]
28/1/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin