Saturday, November 8, 2014

MME GR - Cyprus FlashNews - Greek TopNews - (Νοέμβριος 2014 -β)

Αλλά και με τους Ευρωπαίους, που μας θεωρούν συμμορίτες και τους ενοχλεί το οικονομικό μας μοντέλο… Δεν περνά από το μυαλό τους ότι αυτό το οικονομικό μοντέλο στήθηκε πάνω στα ερείπια της εισβολής και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό, αφού η μισή Κύπρος δεν είχε τίποτε άλλο να πουλήσει εκτός από υπηρεσίες.  Το 70% των πλουτοπαραγωγικών πόρων ήταν στα κατεχόμενα. Το 65% των ξενοδοχείων. Το 83% της διακίνησης γεωργοκτηνοτροφικών εξαγωγικών προϊόντων. Το 70% της βιομηχανίας. Το 70% του ορυκτού πλούτου. Το 40% των σχολικών κτηρίων...................Ντροπή τους και ντροπή μας
--- 


61 comments :

  1. Αντ. Σαμαράς: Εγγύηση για το Κυπριακό ο συντονισμός ...

    Τις κινήσεις Ελλάδας και Κύπρου με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία, σε συνδυασμό με την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών εξέτασαν κατά τη συνάντησή τους ο Αντώνης Σαμαράς και ο Νίκος Αναστασιάδης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αντιπροσωπείες τόνισαν ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης της αξιοποίησης ή του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων στην Κύπρο πριν την επίλυση του Κυπριακού............http://www.elzoni.gr/html/ent/705/ent.49705.asp
    8/11/14

    ReplyDelete
  2. Μήνυμα στην Άγκυρα μέσω Καΐρου ...

    Τα όσα άφησε πίσω της η επίσκεψη Σαμαρά στην Λευκωσία ουσιαστικά αποτελούν μια πρώτη γεύση για τις επιδιώξεις της Ελληνικής και Κυπριακής πλευράς στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Και αν στα αμιγώς ενεργειακά ζητήματα η κάθε πλευρά μπορεί να έχει την δική της ατζέντα στο γενικό πολιτικό πλαίσιο Αθήνα και Λευκωσία εμφανίζονται με μια φωνή η οποία κατά κύριο λόγο θα επιδιωχθεί να ακουστεί δυνατά προς την πλευρά της Τουρκίας.

    Το πόσο σημαντική κρίνεται η τριμερής του Καΐρου το είπε όχι μια φορά ο Αντώνης Σαμαράς στις επαφές που είχε στην Κυπριακή πρωτεύουσα.

    Οι ηγέτες Κύπρου και Ελλάδας θα επιδιώξουν να πάρουν μια ισχυρή φραστική καταδίκη κατά των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή κάτι που έγινε κατορθωτό με την τριμερή των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου Ελλάδας Αιγύπτου πρόσφατα στην Λευκωσία.............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=188674
    8/11/14

    ReplyDelete
  3. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: Προδότες Όσοι Πωλούν τις Περιουσίες τους στα Κατεχόμενα...

    Προδότες χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β', όσους πωλούν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα. Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του, το nomisma.com.cy, οι ελληνοκυπριακές εκτάσεις γης που πωλήθηκαν μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, στα κατεχόμενα της Κύπρου, αντιπροσωπεύουν ένα ποσοστό 0,5%. Από πλευράς Τ/κ, πωλήθηκε το 4,2 τοις χιλίοις της τουρκοκυπριακής γης στις ελεύθερες περιοχές...............http://www.energia.gr/article.asp?art_id=87263
    7/11/14

    ReplyDelete
  4. Πιέσεις στην Αυστραλία για να θέσει θέμα κυπριακής ΑΟΖ στην G-20 ...

    Με επιστολές τους προς τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τόνι ΄Αμποτ, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΚΑ (Παναυστραλιανή Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα), Κώστας Προκοπίου, αλλά και άλλοι εκπρόσωποι κυπριακών φορέων, τον καλούν στη Σύνοδο των ηγετών των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G20), που θα γίνει στο Μπρίσμπαν, να θέσει και το θέμα των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

    «Θα πρέπει η Αυστραλία και όλες οι άλλες χώρες να καταδικάσουν τις τουρκικές προκλήσεις απερίφραστα» τονίζεται στην επιστολή, όπου γίνεται λόγος για την επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας με την κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφέρεται, ακόμα, ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο κράτος και τα οφέλη θα τα καρπωθούν οι νόμιμοι κάτοικοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.
    APE-MPE
    http://www.capital.gr/News.asp?id=2152207
    8/11/14

    ReplyDelete
  5. Υπουργείο Ενέργειας Κύπρου: Υπάρχει φυσικό αέριο αλλά κρατάμε μικρό καλάθι ...

    Ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως στο ερευνητικό της πρόγραμμα της ENI/KOGAS περιλαμβάνονται τέσσερις τουλάχιστον ερευνητικές γεωτρήσεις, με τα αποτελέσματα της πρώτης, στο κοίτασμα Ονασαγόρας, να αναμένονται εντός Δεκεμβρίου.

    "Αυτή η πρώτη γεώτρηση θα είναι κρίσιμη για τη συνέχεια γιατί δεν θα μας καταδείξει μόνο τι υπάρχει στο κοίτασμα Ονασαγόρας, αλλά θα μας δώσει στοιχεία για ολόκληρη τη γεωλογική δομή της περιοχής", είπε και πρόσθεσε ότι η ποσότητα και η ποιότητα του φυσικού αερίου θα καθορίσει και το πώς θα συνεχιστεί το ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας και ότι πάντα είναι ορατό και το ενδεχόμενο να μην εντοπιστεί φυσικό αέριο.

    "Ευελπιστούμε ότι θα υπάρχουν μεγαλύτερες ανακαλύψεις, αλλά θα κρατούμε βέβαια μικρό καλάθι γιατί οι πιθανότητες αποτυχίας είναι μεγαλύτερες από τις πιθανότητες επιτυχίας σε ό,τι αφορά τις ερευνητικές", ανέφερε ο Γιώργος Λακκοτρύπης, υποδεικνύοντας πως αυτή είναι η πρακτική που ακολουθείται, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία ENI έχει 50% επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο............http://www.protothema.gr/economy/article/424814/upourgeio-energeias-kuprou-uparhei-fusiko-aerio-alla-kratame-mikro-kalathi/
    8/11/14

    ReplyDelete
  6. Οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου ...

    Την επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Αιγύπτου για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών κατά τη σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο.

    Συγκεκριμένα το ανακοινωθέν αναφέρει: «Οι τρεις χώρες υπογραμμίζουμε την καθολική ισχύ της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίζουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο τις διαπραγματεύσεις μας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει».................http://www.protothema.gr/politics/article/424840/samaras-me-tin-kupro-kai-tin-aigupto-mas-sundeoun-koines-anisuhies-gia-ti-statherotita-sti-mesogeio/
    8/11/14

    ReplyDelete
  7. Η διακήρυξη του Καΐρου περιλαμβάνει ισχυρές αναφορές για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις. Περιλαμβάνει επίσης αναφορά σε επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών που δεν έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ....

    Η διακήρυξη τονίζει ότι η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενεργήσει ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία και ότι αυτές θα εξυπηρετηθούν καλύτερη με την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο.

    «Προς αυτή την κατεύθυνση, δίνουμε έμφαση στον οικουμενικό χαρακτήρα της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και αποφασίσαμε να επισπεύσουμε τις διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας όπου αυτό δεν έχει ακόμη γίνει», τονίζεται.

    Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία

    Καλείται η Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να τερματίσει όλες τις έρευνες και ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και να αποφύγει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

    «Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και καλέσαμε την Τουρκία να τερματίσει όλες τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να αποφύγει παρόμοια δραστηριότητα στο μέλλον», αναφέρεται.

    Για το Κυπριακό, οι τρεις χώρες ζητούν «μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώνει το νησί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».................- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/178418/trimerisepispevdoun-oriothetisi-aoz-kyproselladaaigyptos#sthash.L8Q3qkSy.dpuf

    ReplyDelete
  8. Υιοθετώντας τη Διακήρυξη του Καΐρου, η οποία περιλαμβάνει ισχυρές αναφορές για το Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις, Αίγυπτος, Ελλάδα και Κύπρος εγκαινίασαν μια νέα περίοδο συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών...

    Τόσο ο οικοδεσπότης, πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, όσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τόνισαν ότι η σημερινή Τριμερής Συνάντηση Κορυφής αποτελεί την απαρχή της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών που στοχεύει στην ευημερία των λαών αλλά και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Η Διακήρυξη του Καΐρου περιέχει ισχυρές αναφορές για τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Κυπριακό, καθώς επίσπευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών που δεν έχουν οριοθετήσει ΑΟΖ.................- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/227290/trimeris-sto-kairo-koines-oi-anisychies-gia-ti-statherotita-sti-mesogeio#sthash.fVmH4ZIk.dpuf
    8/11/14

    ReplyDelete
  9. Θερμή υποδοχή στον Α. Σαμαρά από την ελληνική παροικία της Αιγύπτου ...

    «Μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποίησε στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Άμπντελ Φατάχ Ελ Σίσι και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, μιλώντας προς τους εκπροσώπους της ελληνικής παροικίας, λίγο μετά τη συνάντηση κορυφής.

    «Εσείς οι Αιγυπτιώτες, συμβολίζετε, είστε η ζωντανή συνέχεια του Ελληνισμού», τόνισε ο κ. Σαμαράς παρουσία των εκπροσώπων των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, της Ιεράς Μονής Σινά και πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών.

    Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για σας», τόνισε ο κ. Σαμαράς, ευχαριστώντας τους θερμά εκ μέρους του ελληνικού λαού για ότι έχουν κάνει, προσθέτοντας ότι εκείνος είναι ακόμη περισσότερο υπερήφανος που η καταγωγή της μητέρας του προέρχεται από την Αλεξάνδρεια, υποσχόμενος ότι σύντομα θα επισκεφτεί την πόλη..........http://www.capital.gr/News.asp?id=2152309
    8/11/14

    ReplyDelete
  10. Θετική εξέλιξη η τριμερής του Καΐρου, δηλώνουν τα κόμματα...

    Η τριμερής συνάντηση στο Κάιρο μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας αξιολογείται ως μια θετική εξέλιξη η οποία ακολουθεί άλλες σημαντικές ενέργειες ενδυνάμωσης της συνεργασίας με χώρες της περιοχής μας, υποστηρίζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει την υιοθέτηση της Διακήρυξης του Καΐρου που αποτελεί «την αρχή μιας νέας περιόδου συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου της Ελλάδος και της Αιγύπτου». Σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «η ενδυναμωμένη συνεργασία κτίζει στις διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις των χωρών με βλέμμα στα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα, με κοινό στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο».............- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/227304/thetiki-exelixi-i-trimeris-tou-kairou-dilonoun-ta-kommata#sthash.XDIfChR2.dpuf
    8/11/14

    ReplyDelete
  11. Απειλή Ερντογάν: Δεν κάνω βήμα πίσω για το φυσικό αέριο στην Κύπρο!...

    Νέα δεδομένα σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, προκαλεί η στρατηγική -πλέον- επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να επιμείνει στην πολιτική της σύγκρουσης προκειμένου η Τουρκία να εξασφαλίσει, είτε απευθείας είτε μέσω των Tουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64090381
    9/11/14

    ReplyDelete
  12. Ο λόγος που ο πρώην Πρόεδρος της Αιγύπτου Μούρσι ανατράπηκε "ήταν επειδή χάλασε τα σχέδια της Κύπρου και του Ισραήλ για συνεργασία με την Αίγυπτο", ισχυρίστηκε ο Αντιπρόεδρος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Μεχμέτ Αλί Σαχίν, λέγοντας ότι η Τουρκία "δεν θα μείνει απαθής σε αυτά που γίνονται στην Μεσόγειο"....

    Μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός του στο Σαφράνμπολου της Τουρκίας, ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν είπε ότι "το 2003 η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την 'Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου' για έρευνα φυσικού αερίου στην Μεσόγειο. Η 'νότια Κύπρος' υπέγραψε ξεχωριστό πρωτόκολλο με το Ισραήλ. Αυτό το παιχνίδι το χάλασε ο Μούρσι και αυτός ήταν ο λόγος που τον ανέτρεψαν και τον απομάκρυναν με πραξικόπημα και τον έριξαν στην φυλακή".........http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-kosmos/47/227313/sachin-o-moursi-anatrapike-epeidi-chalase-ta-schedia-kyprou-israil#sthash.dmoKgqGk.dpuf

    ReplyDelete
  13. Χριστοδουλίδης: Προετοιμάζεται τριμερής με Ισραήλ και Ελλάδα ...

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προετοιμασίες για μια νέα τριμερή συνάντηση με το Ισραήλ και την Ελλάδα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρώτο βήμα μετά την Διακήρυξη του Καϊρου που υπεγράφη το Σάββατο στην Αίγυπτο, είναι η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου, ενώ πολύ σύντομα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα επισκεφθεί την Κύπρο................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=188745
    9/11/14

    ReplyDelete
  14. Ανοίγει ο δρόμος για τριμερή Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ...

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του ετήσιου μνημόσυνου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «οι αρχηγοί των τριών κρατών έχουν ορίσει τους Υπουργούς Εξωτερικών ως υπεύθυνους για την υλοποίηση των όσων αναφέρονται στην κοινή διακήρυξη, η οποία ξεκαθαρίζει με πολύ σαφή τρόπο το πλαίσιο, στο οποίο θα λειτουργήσει αυτή η συνεργασία. Το πρώτο βήμα είναι η συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας στις 24 Νοεμβρίου..............http://www.sigmalive.com/news/politics/178586/anoigei-o-dromos-gia-trimeri-elladaskyprouisrail#sthash.99KMiBuc.dpuf
    9/11/14

    ReplyDelete
  15. Λαγκάρντ καλεί ΕΕ για το χρέος των κρατών...

    Να αναθεωρήσει τους δημοσιονομικούς της στόχους κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ με σκοπό να ληφθεί υπ΄ όψη το επίπεδο του χρέους των κρατών-μελών της.

    Αναφερόμενη στην οροφή που έχει καθορίσει η ΕΕ για το δημόσιο χρέος —το 60% του ΑΕΠ των κρατών-μελών της—, η Λαγκάρντ τόνισε ότι «μπορεί κάλλιστα ορισμένοι από αυτούς τους αριθμούς, αυτό το 60% ιδίως, να χρειάζονται επανεξέταση κι επανακαθορισμό, λίγη επικαιροποίηση, δεδομένης της κατάσταση και του ότι το μακροπρόθεσμο κρατικό χρέος έχει αυξηθεί προϊόντος του χρόνου».

    Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ των μη συμβατικών μέτρων που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ιαπωνίας για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού και της στασιμότητας, σημειώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία είναι εύθραυστη, ασταθής και κατακερματισμένη.............http://www.elzoni.gr/html/ent/715/ent.49715.asp
    10/11/14

    ReplyDelete
  16. «Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν έως τώρα και αυτοί τέτοιους κανόνες»....

    Πρόκειται για δήλωση ανώτατης στρατιωτικής πηγής στο «Βήμα» ως απάντηση στον αρχηγό του τουρκικού ναυτικού επιτελείου, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου, που δήλωσε, την Κυριακή, ότι η Άγκυρα καθορίζει κανόνες εμπλοκής για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές στην Αθήνα δεν θέλησαν να σχολιάσουν τη δήλωση του Τούρκου ναυάρχου, θεωρώντας την ως «άνευ περιεχομένου» και λέγοντας απλώς ότι συμφωνούν απόλυτα με τις εκτιμήσεις της ανώτατης στρατιωτικής πηγής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Προσθέτουν, επίσης, ότι οι τουρκικές δηλώσεις γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης προς την τουρκική κοινή γνώμη........http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/227400/athina-pros-agkyra-echoume-ki-emeis-kanones-emplokis#sthash.iB5FDilF.dpuf
    10/11/14

    ReplyDelete
  17. Ιστορική επίσκεψη Ράμα στο Βελιγράδι ...

    Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα επισκέπτεται, σήμερα, το Βελιγράδι, όπου θα συναντηθεί με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

    Η επίσκεψη αυτή ήταν προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου, αλλά αναβλήθηκε για να κατακαθίσει ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε εξαιτίας της εμφάνισης σημαίας της "Μεγάλης Αλβανίας" σε ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων των δύο χωρών για τα προκριματικά του EURO 2016..................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=188800
    10/11/14

    ReplyDelete
  18. Guardian: Νέα αφορμή για διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας τα πετρέλαια της Κύπρου ...

    «Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δίνουν νέα αφορμή σε Τουρκία και Ελλάδα για διένεξη», είναι ο τίτλος άρθρου της Guardian που περιγράφει την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.

    Το δημοσίευμα κάνει λόγο για έναν «πόλεμο λέξεων» που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Αθήνας, της Άγκυρας και της Λευκωσίας για τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή. Η μάχη για την αναζήτηση υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου κλιμακώθηκε μετά την τριμερή συμφωνία που υπεγράφη το Σάββατο στο Κάιρο για την επίσπευση της οριοθέτησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

    Η Guardian αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πολύ λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης κατηγόρησε την Τουρκία για «προκλητικές ενέργειες», όπως η αποστολή ερευνητικού σκάφους στην ΑΟΖ της Κύπρου.......http://www.capital.gr/News.asp?id=2152729
    10/11/14

    ReplyDelete
  19. Μείωση 50% στα πρόστιμα των συνταξιούχων που δουλεύουν ... Αφορά και όσους εντοπίστηκαν ως τη δημοσίευση της ρύθμισης ...

    Στο μισό πέφτουν τα πρόστιμα για συνταξιούχους που δουλεύουν με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσει τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Οπως αναφέρουν «Τα Νέα» η μείωση αφορά στους συνταξιούχους που θα εντοπιστούν στο εξής να εργάζονται χωρίς να το έχουν δηλώσει αλλά και όσους εντοπίστηκαν ως τη δημοσίευση της ρύθμισης.
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=649176
    10/11/14

    ReplyDelete
  20. Κύπρος: Nα μεταβάλουμε την τουρκική πρόκληση σε ευκαιρία, του Γιώργου Καραμπελιά ...

    Από το 1977 η ελληνική και η κυπριακή ηγεσία ακολούθησαν μια θανατηφόρα πολιτική επιλογή, που στην ουσία αναγνώριζε την τουρκική εισβολή με την αποδοχή συνομιλιών με τους Τουρκοκυπρίους, δηλαδή στην πραγματικότητα με τους Τούρκους, για τη «λύση» του κυπριακού, την ίδια στιγμή που συνεχιζόταν η κατοχή και πάνω από διακόσιες χιλιάδες Κύπριοι είχαν μεταβληθεί σε πρόσφυγες στην πατρίδα τους. Αυτή η ενέργεια αποτέλεσε στην ουσία τη συνέχεια της Ζυρίχης, η οποία είχε ήδη αποδεχθεί την ανάμιξη της Τουρκίας στην Κύπρο ως εγγυήτριας δύναμης. Έτσι, το σατανικό σχέδιο των Άγγλων να αποτρέψουν την αυτοδιάθεση της Κύπρου και την ένωσή της με την Ελλάδα, την οποία είχαν ήδη αποδεχθεί στη διάρκεια του πολέμου, χρησιμοποιώντας την τουρκοκυπριακή μειονότητα, απεδείχθη απολύτως αποδοτικό γι’ αυτούς και θανατηφόρο για μας. Εξήντα χρόνια μετά το 1955, οι Άγγλοι συνεχίζουν να βρίσκονται στην Κύπρο, οι δε Τούρκοι κατέχουν ένα μεγάλο μέρος της και απειλούν και την υπόλοιπη................http://ardin-rixi.gr/archives/46009
    10/11/14

    ReplyDelete
  21. Περίπου σαράντα σοβαρά αεροπορικά και άλλα συμβάντα έχουν καταγραφεί μέσα τους τελευταίους οκτώ μήνες ανάμεσα στη Ρωσία και Δυτικά κράτη, περιλαμβανομένου ενός που παραλίγο να οδηγήσει σε εναέρια σύγκρουση ενός σκανδιναβικού επιβατικού αεροσκάφους και ενός ρωσικού αναγνωριστικού αεροπλάνου, σύμφωνα με μια έκθεση η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα και τονίζει ότι ο αριθμός των επεισοδίων αυτών έχει επανέλθει στα επίπεδα του Ψυχρού Πολέμου...

    «Αυτά τα γεγονότα συνθέτουν μια πολύ ανησυχητική εικόνα παραβιάσεων του εναέριου χώρου, κατεπειγουσών απογειώσεων για αναχαιτίσεις, αποφυγών εναέριων συγκρούσεων, ναυτικών επεισοδίων, προσομοίωσης βομβαρδισμών και άλλων επικίνδυνων ενεργειών σε τακτική βάση και σε μια πολύ ευρεία γεωγραφική περιοχή», εξηγεί στην έκθεσή του το European Leadership Network (ELN), στο οποίο συμμετέχουν ιδίως Ευρωπαίοι πρώην αξιωματούχοι και εδρεύει στο Λονδίνο........http://www.capital.gr/News.asp?id=2153025
    10/11/14

    ReplyDelete
  22. Μίζες ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για την αγορά των Super Puma ...

    Τη διαδρομή του μαύρου χρήματος που φέρεται να διακινήθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προμήθεια τεσσάρων ελικοπτέρων Super Puma από την Eurocopter, ύψους 64 εκατ. ευρώ κατάφεραν να χαρτογραφήσουν οι εισαγγελικές Aρχές.

    Η έρευνα για την προμήθεια του συγκεκριμένου εξοπλιστικού προγράμματος ξεκίνησε από ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς πριν από ένα χρόνο.

    Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου και Αντώνης Ελευθεριάνος, προέκυψε ότι στο πλαίσιο της υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ της εταιρίας και του ελληνικού Δημοσίου, εμφανίζονται ως μεσάζοντες δύο εταιρείες γνωστών στην ελληνική δικαιοσύνη επιχειρηματιών, οι οποίοι ελέγχονται ποινικά.................http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231362602
    10/11/14

    ReplyDelete
  23. Κίνα: Σύντομη συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν στη Σύνοδο της APEC ...«Δεν είχαν χρόνο να αναφερθούν σε κάποιο ζήτημα»...

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν μια σύντομη συνάντηση στο Πεκίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), ανακοίνωσε ένας ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

    Η ανεπίσημη συνάντηση των δύο ηγετών, οι οποίοι βρίσκονται σε αντιπαράθεση τους τελευταίους μήνες εξαιτίας του ρόλου της Ρωσίας στην κρίση στην Ουκρανία και του γεγονότος ότι η Ρωσία υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των τελετών για την υποδοχή των ηγετών στη Σύνοδο.

    «Είχαν μια σύντομη συνάντηση κατά την οποία δεν είχαν χρόνο να αναφερθούν σε κάποιο ζήτημα», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος. «Θα σας ενημερώσουμε αν συνομιλήσουν, ή αναφερθούν σε ζητήματα, αύριο», πρόσθεσε.................http://www.tovima.gr/world/article/?aid=649401
    10/11/14

    ReplyDelete
  24. Αμφίπολη: Βρέθηκε σκάλα που οδηγεί σε υπόγειους χώρους; ...

    Την Τετάρτη θα δοθούν καινούργια στοιχεία από τις ανασκαφές, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται το ιστολόγιο xronometro.gr, βρέθηκε στον τρίτο θάλαμο σκάλα που οδηγεί σε χαμηλότερο επίπεδο.

    Εφόσον ισχύει κάτι τέτοιο τότε μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα στην ανασκαφή καθώς πλέον οι αρχαιολόγοι θα σκάβουν για να βρουν κι άλλους χώρους του τάφου. Την ίδια στιγμή αναμένονται με αγωνία τα «σκαναρίσματα» του λόφου Καστά που θα δείξουν αν υπάρχουν κι άλλοι χώροι στους οποίους δεν έχουν φτάσει οι επιστήμονες.................http://www.crashonline.gr/βρέθηκε-σκάλα-μέσα-στον-τάφο-της-αμφίπ/
    11/11/14

    ReplyDelete
  25. WP: Η Ευρώπη είναι σε ύφεση, και φταίει η Γερμανία...

    Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη ύφεση, και φταίει η Γερμανία, είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύει η Washington Post, με το οποίο υποστηρίζει ότι η Ευρώπη έχει ένα γερμανικό πρόβλημα.

    «Συγκεκριμένα, έχει ένα πρόβλημα που έγκειται στο ότι η Γερμανία δεν ξοδεύει αρκετά χρήματα. Αλλά οι Γερμανοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να ξοδεύουν πολλά λεφτά διότι μετά από τον πληθωρισμό, δεν έχουν δεχθεί πολλές αυξήσεις την τελευταία δεκαετία. Είναι η γερμανική κυβέρνηση που επιλέγει να μην ξοδεύει, αν και χρειάζεται νέες υποδομές. Και οι επενδυτές, όσο τρελό κι αν ακούγεται, την πληρώνουν να δανειστεί εδώ και δύο χρόνια», αναφέρεται στο άρθρο.

    Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, είναι φανερό πόσο πεινασμένη είναι η Γερμανία για δημόσιες επενδύσεις, στο παραπάνω γράφημα του επικεφαλής οικονομολόγου του think tank CER, Christian Odendahl. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι οι επενδύσεις της κυβέρνησης στην οικονομία ήταν στην πραγματικότητα αρνητικές για 12 χρόνια.........http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2153725
    11/11/14

    ReplyDelete
  26. Η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν αν θα αυξήσουν τις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και με ποιους τρόπους θα βοηθήσουν την Ουκρανία κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την ερχόμενη εβδομάδα......

    "Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε τη Δευτέρα σύνοδο σε επίπεδο υπουργών και θα υπάρξει συζήτηση εκεί, αλλά θα έλεγα όχι μόνο για το αν θα αυξηθούν οι κυρώσεις αλλά κυρίως για το πως θα στηρίξουμε την Ουκρανία αυτούς τους δύσκολους καιρούς", είπε η Μογκερίνι στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ...........http://www.capital.gr/News.asp?id=2153737

    ReplyDelete
  27. Ευρωπαίοι Πράσινοι: Ζητούν απόσυρση των τουρκικών σκαφών από ΑΟΖ ...

    Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καλούν την Τουρκία «να ενεργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να αποσύρει τα σκάφη της από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και να σταματήσει τις απειλές εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση, που εκδόθηκε από συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, το οποίο μάλιστα πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

    «Η αποστολή του κυπριακού Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό του Ανδρέα Μασούρα, κατάφερε και καταδίκασε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και μάλιστα η καταδίκη έγινε μέσα στην ίδια την Τουρκία, στα πλαίσια του 21ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη» τονίζεται σε ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Στην κοινή ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η προσεχής απόφαση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι η κατάλληλη απάντηση σε αυτή την κατάσταση. Είναι σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να ενεργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Με την έναρξη της εξερεύνησης για πιθανούς υδρογονάνθρακες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η Τουρκία είναι σκόπιμα προκλητική και επιζήμια για τα ίδια τα συμφέροντά της σε ό,τι αφορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να αποσύρει τα σκάφη της και να σταματήσει τις απειλές εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μιλήσει με μία φωνή, καλώντας για σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της».
    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=188931
    11/11/14

    ReplyDelete
  28. Ο Έρογλου αντιδρά στην συνεργασία της Λευκωσίας με το Κάιρο ...

    Με ένα νέο ανακοινωθέν, το οποίο φέρει την υπογραφή του Οσμάν Έρτουγ, η τουρκοκυπριακή ηγεσία ξεκαθαρίζει την διαφωνία της σχετικά με την νέα συνεργασία της Κύπρου με την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

    Το νέο ανακοινωθέν υποστηρίζει ότι η Κύπρος, σε συνεργασία με την Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει νέες συμμαχίες, οι οποίες στρέφονται κατά της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ». «Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να πάψει να αναζητά συμμάχους στο εξωτερικό και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών. Εμείς παραμένουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», αναφέρει το νέο ανακοινωθέν.

    Το τουρκοκυπριακό ανακοινωθέν χαρακτηρίζει την ελληνοκυπριακή πλευρά ως η δύναμη, η οποία έχει οικοιποιηθεί μονομερώς την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, η συγκεκριμένη δύναμη, σε συνεργασία με την Ελλάδα εφαρμόζει ένα σχέδιο, το οποίο έχει ως απότερο στόχο την διακοπή των συνομιλιών..................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=188981
    11/11/14

    ReplyDelete
  29. Νίμιτς: «Republika Makedonija» το όνομα για το εσωτερικό ...

    Νέες συναντήσεις θα έχει αύριο στη Νέα Υόρκη, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και των Σκοπίων, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

    Ο κ. Νίμιτς δεν είχε αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρότασης εκείνης, ενώ τόσο τα Σκόπια όσο και η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως επ' αυτής.

    Το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο "Balkan Investigative Reporting Network" BIRN) δημοσιεύει, σήμερα, στην ιστοσελίδα των Σκοπίων "prizma.birn.eu.com", με την οποία συνεργάζεται, το περιεχόμενο της τελευταίας πρότασης του κ. Νίμιτς.

    Σύμφωνα με το BIRN, ο κ. Νίμιτς είχε προτείνει στις 9 Απριλίου 2013 την ονομασία "Άνω Δημοκρατία της Μακεδονίας" (Upper Republic of Macedonia)...................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64091788
    11/11/14

    ReplyDelete
  30. Κίεβο: Παρατηρητές του ΟΑΣΕ αποκαλύπτουν στρατιωτικά μυστικά σε Ρώσους...

    Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και πάλι σήμερα γύρω από το Ντονέτσκ, το προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, ενώ το Κίεβο καταγγέλλει ότι παρατηρητές του ΟΑΣΕ αποκαλύπτουν στρατιωτικά μυστικά σε Ρώσους αξιωματικούς.

    Περισσότερα από δώδεκα όλμοι ακούστηκαν να εκρήγνυνται στο κέντρο της πόλης, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τους έριξε ή ποιος ήταν ο στόχος τους................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64091811
    11/11/14

    ReplyDelete
  31. Προωθούνται οι Κούρδοι, υποχωρούν οι τρομοκράτες ...

    Oι Κούρδοι της Συρίας ανακατέλαβαν πολλούς δρόμους και κτήρια τα οποία είχαν περιέλθει υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο νότιο τμήμα της πόλης Κομπάνι, θέατρο σφοδρών συγκρούσεων από την 16η Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με μη κυβερνητική οργάνωση.

    Η εξέλιξη σημειώνεται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων των Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους κερδίζουν έδαφος από «δρόμο σε δρόμο» στο Κομπάνι και ότι αναμένεται να ανακτήσουν τον έλεγχο της πόλης από τους τζιχαντιστές «εντός ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος».

    «Οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανακατέλαβαν δρόμους και κτήρια σε νότιες περιοχές του Κομπάνι έπειτα από σφοδρές συγκρούσεις με το Ισλαμικό Κράτος οι οποίες ξέσπασαν τη Δευτέρα το βράδυ» ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι YPG και οι Κούρδοι του Ιράκ (Πεσμεργκά) βομβάρδισαν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους σε άλλα τμήματα του Κομπάνι.

    Το βράδυ της Δευτέρας, ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διενήργησε εκ νέου αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο νοτιοανατολικό Κομπάνι.

    Οι κουρδικές δυνάμεις «προελαύνουν επί του πεδίου στο Κομπάνι, δρόμο τον δρόμο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), Σάλεμ Μόσλεμ, στο περιθώριο μιας Συνόδου Αλληλεγγύης στο Παρίσι προς την πόλη, η οποία μετετράπη σε σύμβολο της αντίστασης εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος................http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=278507&-V=articles
    11/11/14

    ReplyDelete
  32. Στη Χίο βρέθηκε, το πρωί της Τρίτης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρέστη στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 102 ετών από την απελευθέρωση του νησιού....

    Ο κ. Δενδιάς, στο μήνυμά του ανέφερε: «Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα να ξεκινώ τις επισκέψεις στα νησιά και στις μονάδες από εδώ από τη Χίο. Τον τόπο που κατέβαλε βαρύ φόρο αίματος στους αγώνες υπέρ της ελευθερίες και στον οποίο γεννήθηκαν προσωπικότητες που από τα αρχαιότατα χρόνια επηρεάζουν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

    «Η επίσκεψή μου στην 96 ΑΔΤΕ συμπίπτει με τη συμπλήρωση 102 χρόνων από την απελευθέρωση της Χίου από τον Οθωμανικό ζυγό, ανήμερα της εορτής των πολιούχων της Χίου. Τότε όταν έγινε πράξη το όραμα για την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας παράλληλα «Τότε αλλά και στη νεότερη ιστορία της η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι με ομοψυχία ενότητα και οργάνωση μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Ειδικά τώρα ο ελληνικός λαός μπορεί να γίνει ξανά το παράδειγμα για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς».

    «Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θα πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια ώστε η χώρα μας να βγει νικήτρια. Αυτό είναι το μήνυμα της σημερινής ημέρας. Ενωμένοι, αγαπημένοι θα βγούμε από την κρίση. Με ψυχραιμία θα υπερασπίσουμε τα εθνικά μας δικαιώματα», κατέληξε.....................http://www.zougla.gr/politiki/article/n-dendias-8a-iperaspistoume-ta-e8nika-mas-dikeomata
    11/11/14

    ReplyDelete
  33. Earthquake M 4.3 - GREECE - 13 km N of Argostólion - local time: 08:31 ...

    Magnitude ML 4.3
    Region GREECE
    Date time 2014-11-12 06:31:38.0 UTC
    Location 38.30 N ; 20.46 E
    Depth 10 km
    Distances:
    288 km W of Athens, Greece / pop: 729,137 / local time: 08:31:38.0 2014-11-12
    112 km W of Pátra, Greece / pop: 163,360 / local time: 08:31:38.0 2014-11-12
    13 km N of Argostólion, Greece / pop: 9,820 / local time: 08:31:38.0 2014-11-12

    ReplyDelete
  34. Τροπολογία στα μέτρα της Άγκυρας υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Πρασίνων, υιοθετώντας πλήρως τουρκικές θέσεις, ενόψει του κοινού ψηφίσματος που θα εκδώσει αύριο η Ευρωβουλή για τις προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.....

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τροπολογία των Πρασίνων αναφέρει: Η Ευρωβουλή «είναι της άποψης ότι το πρόβλημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων θα πρέπει να παράσχει την ευκαιρία για περαιτέρω επαναπροσέγγιση μεταξύ των μερών και να καταστεί τελικά μέρος των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο μιας ευρείας δέσμης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στοχεύοντας στον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων, κατά έντιμο, βιώσιμο και δίκαιο τρόπο».

    Είναι προφανές ότι η πολιτική ομάδα των Πρασίνων, διά της τροπολογίας που υπέβαλε, επιχειρεί να μεταφέρει το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θεωρώντας παράλληλα ότι το δικαίωμα εκμετάλλευσής τους είναι «δικοινοτικό» και όχι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.........http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/227822/apokalyptiko-sta-moe-theloun-oi-tourkoi-na-entaxoun-to-fysiko-aerio#sthash.8RiUkjbP.dpuf

    ReplyDelete
  35. Ψήφισμα -Χαστούκι της Ευρωβουλής για τις προκλήσεις στην ΑΟΖ ...

    Την Πέμεπτη αναμένεται άλλη μία ευρωπαϊκή αντίδραση στις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Ολομέλεια της Ευρωβουλής θα αποδοκιμάσει την κλιμάκωση των απειλών και μονομερών ενεργειών της Τουρκίας και θα καλέσει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο με ένα ψήφισμα που έχουν συμφωνήσει οι έξι μεγαλύτερες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου εξασφαλίζοντας πρωτόγνωρη στήριξη..................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=189003
    11/11/14

    ReplyDelete
  36. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ...

    «Η αντίδρασή μας είναι έντονη και έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Όμως μπορεί να αποκτήσει και νομικά», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

    Όπως επισήμαινε, «η τουρκική πρόκληση προκάλεσε την αναστολή των συνομιλιών» ανάμεσα στις δύο κοινότητες της Κύπρου. Ωστόσο, τόνισε ότι η βασική επιδίωξη Ελλάδας και Κύπρου είναι να αποκλιμακωθεί άμεσα η ένταση.

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «αντιμετωπίζουμε τουρκική οξύτατη πρόκληση στην Κύπρο λόγω της απροκάλυπτης επιλογής της να στείλει το "Μπαρμπαρός" για σεισμολογικές έρευνες που προσβάλλουν τα κυριαρχικά δικαιώματα κράτους της ΕΕ και του ΟΗΕ».

    Ξεκαθάρισε ότι στην περιοχή που πλέει το «Μπαρμπαρός», «ασκεί νόμιμο έλεγχο η νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει πιο ξεκάθαρη καταδίκη για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας από το σύνολο της Διεθνούς κοινότητας............http://www.elzoni.gr/html/ent/818/ent.49818.asp
    12/11/14

    ReplyDelete
  37. Γκάιτνερ: Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να ξυλοφορτώσουν τους Έλληνες ...

    Σε πηγή διαρκών αποκαλύψεων και πληροφοριών για τη διαχείριση της κρίσης χρέους την περίοδο 2010-2012 από τις ηγεσίες ευρωζώνης αναδεικνύεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.


    Αν και το βιβλίο του Γκάιτνερ «Stress Test: Reflections on Financial Crises», εκδόθηκε τον προηγούμενο Μάιο, συγκεντρώνοντας τη διεθνή προσοχή λόγω των ιδιαίτερων αναφορών τους σε πρόσωπα και καταστάσεις, ανέκδοτο υλικό που συλλέχθηκε μέσω συνεντεύξεων για τη συγγραφή του, τροφοδοτεί εκ νέου τη δημόσια συζήτηση για το πώς διαχειρίσθηκαν η ΕΚΤ, αλλά και η Γερμανία, ευαίσθητα ζητήματα όπως η ελληνική υπόθεση, αλλά και η κατάρρευση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς το ευρώ τον Ιούνιο 2012.

    Ο Τίμοθι Γκάιτνερ στο βιβλίο του περιγράφει μια συνάντηση που είχε στα τέλη Ιουλίου 2012 με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σόιμπλε του είπε ότι «υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Έλληνες από την Ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική».

    Όπως εξηγεί, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η ιδέα του Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα έξω, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως ξελάσπωμα των Ελλήνων. Επιπλέον, μία ελληνική έξοδος θα τρόμαζε αρκετά την Ευρώπη για να προχωρήσει σε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας.......................http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231363034
    12/11/14

    ReplyDelete
  38. Πολωνία: Συλλήψεις και τραυματισμοί στην επέτειο της ανεξαρτησίας ...

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι 23 αστυνομικοί και 24 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων
    Περίπου 280 άνθρωποι συνελήφθησαν και 47 τραυματίστηκαν μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τρίτη στη Βαρσοβία έπειτα από πορεία που πραγματοποίησαν ακροδεξιές ομάδες με αφορμή την επέτειο ανεξαρτησίας της Πολωνίας, ανακοίνωσαν οι αρχές..........................http://www.protothema.gr/world/article/425756/polonia-sullipseis-kai-traumatismoi-sti-epeteio-tis-anexartisias/
    12/11/14

    ReplyDelete
  39. Συνάντηση Νίμιτς με τους εκπροσώπους Ελλάδας – ΠΓΔΜ το απόγευμα ...

    Από κοινού συνάντηση με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι θα έχει σήμερα στις 5.00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στη Νέα Υόρκη, ο προσωπικός απεσταλμένος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

    Η συνάντηση εντάσσεται , σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Γραμματείας του διεθνούς Οργανισμού, στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ με στόχο την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος».

    Υπενθυμίζεται ότι χθες ο κ. Νίμιτς είχε χθες ξεχωριστές συναντήσεις με τους δύο αντιπροσώπους.
    http://www.naftemporiki.gr/story/878898/sunantisi
    12/11/14

    ReplyDelete
  40. Ερτουγ: Η ε/κ πλευρά αναφέρθηκε σε ονόματα περιοχών και ποσοστά ...

    Ο λεγόμενος εκπρόσωπος της "προεδρίας" στα κατεχόμενα Οσμάν Ερτουγ δήλωσε πως δεν αληθεύει το ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσίασε μόνο κριτήρια σε ό,τι αφορά το εδαφικό, προσθέτοντας πως αναφέρθηκε σε ονόματα χωριών, περιοχών, σε αριθμούς και ποσοστά.

    Ο κ. Ερτουγ υποστήριξε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να προκαλέσει σύγχυση για το θέμα αυτό, με στόχο να αποκρύψει τις "μαξιμαλιστικές της προσεγγίσεις", κατά την έκφρασή του.
    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=189090
    12/11/14

    ReplyDelete
  41. Σε σχέση με τη θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία υπήρξαν τα τελευταία χρόνια θετικές εξελίξεις στη διάρκεια της κυβέρνησης Ερντογάν, ωστόσο απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν, τονίζει σε σημερινή μακρά συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες εξαήμερη επίσκεψη στην Αυστρία, με την ευκαιρία και των εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια του Ιδρύματος «Προ Οριέντε» για τον Οικουμενικό Διάλογο, στις οποίες ήταν επίτιμος προσκεκλημένος...

    Όπως επισημαίνει, μέλημα της Εκκλησίας, από τα σημαντικότερα, είναι η αναγνώρισή της από το τουρκικό κράτος ως οργανισμός δημοσίου δικαίου, ενώ το νομικό καθεστώς των χριστιανικών εκκλησιών και των Χριστιανών πολιτών της Τουρκίας θα πρέπει να καθορισθεί σαφώς, καθώς οι Χριστιανοί στην Τουρκία είναι επίσης Τούρκοι πολίτες και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους Μουσουλμάνους πολίτες..............http://www.capital.gr/News.asp?id=2155300
    12/11/14

    ReplyDelete
  42. Βενιζέλος: Σύνοδος ΥΠΕΞ Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ στην Αθήνα ως το Τέλος του Έτους ...

    Τη θεσμοθέτηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ σε ένα πρότυπο ανάλογο της τριμερούς με την Αίγυπτο προώθησαν στη σημερινή τους σύνοδο οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εξωτερικών των τριών χωρών.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι σχεδιάζεται ως το τέλος του χρόνου η σύγκληση μιας τριμερούς συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα, στην προοπτική αναβάθμισης της συνεργασίας σε επίπεδο κορυφής.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη πως στην ατζέντα της τριμερούς συνεργασίας είναι τα θέματα των «ανοιχτών κρίσεων στην περιοχή, η σταθερότητα, η ασφάλεια και η εφαρμογή του δικαίου της θάλασσας». «Διότι», πρόσθεσε, «όταν έχουμε πολέμους και τρομοκρατικές απειλές, πλήττεται η ασφάλεια των λαών αλλά και η προοπτική ανάπτυξης των χωρών».

    «Η περιφερειακή ασφάλεια και η σταθερότητα», συνέχισε, «βρίσκεται επομένως στην αιχμή αυτής της συνεργασίας».
    http://www.energia.gr/article.asp?art_id=87426
    12/11/14

    ReplyDelete
  43. Ισραήλ: «Πράσινο φως» για 200 νέες κατοικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ ...

    Την οικοδόμηση 200 νέων κατοικιών στη συνοικία Ραμότ της ανατολικής Ιερουσαλήμ, την οποία έχει προσαρτήσει το Ισραήλ, ενέκρινε ο δήμος, όπως ανακοίνωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία μετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο.

    «Πρόκειται για ένα νέο σχέδιο κατασκευών και βρισκόμαστε στο προκαταρκτικό στάδιο», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πέπε Αλαλό, δημοτικός σύμβουλος του αριστερού κόμματος Μερέτζ, προειδοποιώντας για τον αντίκτυπο μιας τέτοιας απόφασης στο κλίμα έντασης που επικρατεί ήδη στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    «Πρόκειται για μία απόφαση η οποία αναμένεται να είναι πολύ επιζήμια», τόνισε ο ίδιος.

    «Είναι φοβερό μεσούσης μιας τόσο ευαίσθητης περιόδου», κατήγγειλε επίσης ο Λιόρ Αμιχάι, στέλεχος της οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα», κατά τάσσεται κατά των ισραηλινών εποικισμών.

    Η συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας αποτελεί έναν από τους παράγοντες της έντασης η οποία επικρατεί από το καλοκαίρι στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν ότι η συνέχιση των εποικισμών συνιστά μεγάλο πρόσκομμα στις προσπάθειες επίλυσης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.
    http://www.zougla.gr/kosmos/article/israil-prasino-fos-gia-200-nes-katikies-stin-anatoliki-ierousalim
    12/11/14

    ReplyDelete
  44. Πρόβλημα με τα «πόδια» του ρομπότ της «Ροζέτα» ...

    Το Philae δεν έχει ακόμα«γαντζωθεί» στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο - Οι επιστήμονες προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα
    Μετά τις κραυγές χαράς και τους εναγκαλισμούς ανάμεσα στους επιστήμονες που είχαν συγκεντρωθεί στο Κέντρο Ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, μόλις το ρομπότ Philae της αποστολής Rosetta προσεδαφίστηκε στον κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο, ακολούθησε η αγωνία.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άγκιστρα του ρομπότ δεν κατάφεραν να απελευθερωθούν, με αποτέλεσμα να μην έχει επιτευχθεί ακόμα η αγκίστρωση στο έδαφος του κομήτη.

    Επικρατεί ο φόβος ότι το αδύναμο βαρυτικό πεδίο δε θα επιτρέψει στο όχημα να παραμείνει στο έδαφος, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες του Κέντρο Ελέγχου της ESA να προσπαθούν να επιλύσουν το πρόβλημα, ώστε να διασφαλιστεί ότι το ρομπότ μπορεί να ξεκινήσει να στέλνει τα πρώτα στοιχεία στη Γη.
    http://www.protothema.gr/technology/article/425982/provlima-me-ta-podia-tou-robot-tis-rozeta/
    12/11/14

    ReplyDelete
  45. Κ. Σκρέκας: Ευοίωνο το μέλλον επενδυτικών συναλλαγών Ελλάδας - Τουρκίας...

    Στα 6,6 δισ. δολάρια ανέρχεται η αξία των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία ενώ τομείς όπως η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες και ο τουρισμός θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά τον χαιρετισμό του στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που διεξάγεται στη Σμύρνη.

    «Ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στην Τουρκία και αντίστοιχα τουρκικές επιχειρήσεις επενδύουν στην Ελλάδα. Γνωρίζω προσωπικά πολλούς Έλληνες που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εδώ. Γνωρίζω επίσης και αρκετούς Τούρκους που έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο κατοικίας και επιχειρηματικής δράσης» ανέφερε ο υπουργός.

    Οι τομείς που καλύπτει η επενδυτική δραστηριότητα είναι από το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες μέχρι τις κατασκευές, τις τράπεζες και τη μεταποίηση...................http://www.naftemporiki.gr/finance/story/879274/k-skrekas-euoiono-to-mellon-ependutikon-sunallagon-elladas-tourkias
    12/11/14

    ReplyDelete
  46. Την ανησυχία τους για τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασαν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ....

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέων των τριών γ.γ. των υπουργείων Εξωτερικών, στο οποίο υπογραμμίζεται η ενίσχυση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα, οι χώρες αυτές καταδίκασαν τις παράνομες πράξεις και τις προκλητικές ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    Οι τρεις πλευρές αξιολόγησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και εξέφρασαν την ανησυχία τους για πράξεις που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο καθώς και για «την εξάπλωση της τρομοκρατίας σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο».............http://www.elzoni.gr/html/ent/858/ent.49858.asp
    13/11/14

    ReplyDelete
  47. Τρέμουν οι Τούρκοι το ψήφισμα για την ΑΟΖ .... Εντονο παρασκήνιο στις Βρυξέλλες για την απόφαση της Ευρωβουλής ...

    Εντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλες ενόψει της ψήφισης σήμερα του προσχεδίου ψηφίσματος των πολιτικών ομάδων της ευρωβουλής σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

    Τις τελευταίες ώρες η Αγκυρα έχει επιδοθεί σε έντονο διπλωματικό παρασκήνιο ασκώντας πιέσεις στην προσπάθεια της να ανατρέψει το κοινό ψήφισμα με το οποίο καταδικάζονται οι τουρκικές προκλήσεις.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή έχει αναλάβει ο υπουργός ευρωπαικών υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ με τη στήριξη του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Οζντίλ Ναμί οι οποίοι βρίσκονται στις Βρυξέλες.'

    Η πολιτική ομάδα των πρασίνων απέσυρε χθες την υπογραφή της από το κοινό ψήφισμα.
    Οι κύπριοι και ελλαδίτες ευρωβουλευτές δίνουν σκληρή μάχη ώστε να μην περάσουν οι τουρκικές θέσεις..................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=189114
    13/11/14

    ReplyDelete
  48. Η επιστροφή στις συνομιλίες για το Κυπριακό είναι νοητή μόνο όταν η Τουρκία τερματίσει κάθε επιδρομική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας και σεβαστεί έμπρακτα τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο, επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου....

    Σε δήλωσή του, ο κ. Ομήρου αναφέρεται στην απόφαση του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ για τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη επανατοποθέτησης του Κυπριακού, λέγοντας ότι "απόδειξη του πώς αντιλαμβάνεται η τουρκική πλευρά τις συνομιλίες για λύση στο Κυπριακό αποτελεί και η απροκάλυπτη μεθόδευση αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ".,,,,,,,,,,,http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=189152
    13/11/14

    ReplyDelete
  49. Επιστροφή στο σημείο μηδέν για το όνομα της πΓΔΜ ...

    «Κάποια ημέρα θα κουραστώ και θα συνταξιοδοτηθώ, αλλά αυτό είναι κάτι το φυσικό όντας θνητός»... Με την δήλωση αυτή ο Μαθιου Νιμιτς, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Σκοπιανό τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια, επιβεβαιώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ.

    Η διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας οδηγήθηκε και πάλι σε αδιέξοδο καθώς, στη χθεσινή συνάντηση με τον Μ.Νιμιτς στην Νεα Υόρκη, ο νέος διαπραγματευτής Β.Ναούμοφσκι εμφανίστηκε με απολύτως ακραίες θέσεις που δεν άφηναν κανένα περιθώριο ουσιαστικής συζήτησης για το Σκοπιανό..................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64092717
    13/11/14

    ReplyDelete
  50. Μέτρα αστικής, νομικής φύσης και διαιτησίας εναντίον της Τουρκίας εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με διεθνείς οίκους, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος είπε ότι τα μέτρα εξετάστηκαν σε σύσκεψη που έγινε χθες με τη νομική υπηρεσία....

    Πρόσθεσε ότι τα μέτρα, θα μελετηθούν από διεθνείς οίκους, προτού αποφασιστεί εμπεριστατωμένα, πώς θα πρέπει να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα διαιτησίας ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η Λευκωσία θα πρέπει να κινηθεί «με πολλή προσοχή για μην οδηγηθεί σε περαιτέρω περιπέτειες, όπως συνέβη στο παρελθόν με την Ελλάδα για το Αιγαίο».

    Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε παράλληλα ότι τα ύδατα της ΑΟΖ της Κύπρου είναι διεθνή και ότι η παρανομία, στην οποία προβαίνει η Τουρκία έγκειται στο γεγονός ότι διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες χωρίς την άδεια του κυρίαρχου κράτους, δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    http://www.capital.gr/News.asp?id=2156061
    13/11/14

    ReplyDelete
  51. Ένταση στο Αιγαίο προκλήθηκε χθες όταν πλοίο του ελληνικού λιμενικού ήρθε αντιμέτωπο με δύο τουρκικά πολεμικά πλοία...

    Τουρκικές εφημερίδες ισχυρίζονται ότι έγινε παρενόχληση Τούρκων ψαράδων από πλοίο του ελληνικού λιμενικού. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι χθες πλοίο του ελληνικού λιμενικού ερχόμενο από την Κω εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα απέναντι από την περιοχή Τουργκουτρέις και παρενόχλησε επί δύο ώρες Τούρκους ψαράδες, ζητώντας τους να αποσυρθούν προς την Τουρκία.

    Στη συνέχεια δύο τουρκικά πολεμικά πλοία παρενέβησαν και σε κάποιες περιπτώσεις ήρθαν αντιμέτωπα με το ελληνικό πλοίο σε απόσταση 30 μέτρων. Η κατάσταση αυτή συνεχίστηκε επί 20 λεπτά μέχρι που το ελληνικό πλοίο αποχώρησε από τα τουρκικά ύδατα προς την Κάλυμνο, όπως υποστηρίζεται. - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/228109/parenochlisi-apo-elliniko-ploio-katangelloun-oi-tourkoi#sthash.lOJPZCib.dpuf
    13/11/14

    ReplyDelete
  52. Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα αποτελεί η εκλογή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκο στη θέση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

    Η ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά στις Βρυξέλλες. Πέραν του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ, υποψήφιοι ήταν επίσης ένας Ισπανός ναύαρχος και ένας Φιλανδός αντιστράτηγος, με τον Έλληνα στρατηγό να κερδίζει την πλειοψηφία.

    Είναι ίσως η πρώτη φορά που Έλληνας αξιωματούχος αναλαμβάνει την ηγεσία ενός ευρωπαϊκού οργάνου με αυξημένη ισχύ.

    Η θητεία του νυν αρχηγού ΓΕΕΘΑ ως νέου προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ θα είναι τριετής με ανάληψη καθηκόντων τον Νοέμβριο του 2015.
    http://www.crashonline.gr/μεγάλη-επιτυχία-αρχιστράτηγος-της-ε/

    ReplyDelete
  53. Τουρκία: Δεν μας ακουμπά το ψήφισμα του ΕΚ ...

    Την ίδια τύχη που είχαν και παρόμοια ψηφίσματα στο παρελθόν θα έχει και αυτό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ αντιδρώντας στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι για την Τουρκία δεν έχει καμιά ισχύ.

    Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου πριν την έγκριση του ψηφίσματος καταδίκης των τουρκικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Μποζκίρ ανέφερε ότι "υποβλήθηκε ένα ψήφισμα που έχει το χαρακτήρα άσκησης πίεσης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

    "Κατά τις επαφές μου στις Βρυξέλλες συζητήσαμε τόσο με την κυρία Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και με τον υπεύθυνο Επίτροπο Διεύρυνσης Τζοχάνες Χαν ότι είναι λάθος αυτό το ψήφισμα και ότι θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά όφελος. Κατέβαλαν κάποιες προσπάθειες, αλλά όπως αντιλήφθηκα αυτό το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα και θα γίνει αποδεχτό. Από πλευράς Τουρκίας με όλο τον σεβασμό και την κατανόηση για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτό το ψήφισμα θα έχει την ίδια τύχη που είχαν και άλλα παρόμοια ψηφίσματα στο παρελθόν. Από δικής μας πλευράς δεν έχει καμιά ισχύ. Έπειτα από την αποδοχή αυτού του ψηφίσματος όταν παραδοθεί στους αντιπροσώπους μας στις Βρυξέλλες θα επιστραφεί. Σε αυτό το επίπεδο δεν έχει άλλη σημασία από αυτήν", είπε ο Τούρκος Υπουργός.
    http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=278706&-V=articles
    13/11/14

    ReplyDelete
  54. Δηλώσεις Γ. Ορφανού και Στ. Καλαφάτη για το μετρό Θεσσαλονίκης ...

    “Ο ουσιαστικός διάλογος για το μετρό, θα φέρει τις απαιτούμενες λύσεις”, δήλωσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει τη συνάντηση των εκπροσώπων της “Αττικό Μετρό Α.Ε.”, με τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης.

    “Μετά και τις σημερινές εξελίξεις, διαπιστώνεται, πλέον, ότι, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η συνύπαρξη όλων των φορέων, στο ίδιο τραπέζι, τόσο θεσμικά, στην επιτροπή της Βουλής, όσο και σε άλλες συναντήσεις, ώστε, σε πνεύμα σύνθεσης και συναίνεσης, να αναπτύξουμε τις θέσεις μας και να αναζητήσουμε το καλύτερο για τη Θεσσαλονίκη”, τόνισε.

    Εξάλλου, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός, μετά τη συνάντηση του με τους εργαζόμενους στο κατασκευαστικό τμήμα του έργου, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις που θα έχει στην πορεία εκτέλεσης των εργασιών ενδεχόμενη αποχώρηση της αναδόχου κοινοπραξίας τόνισε ότι με εξουσιοδότηση του πρωθυπουργού διερευνά όλα τα απαραίτητα στοιχεία από όλους εκείνους που μετέχουν στο έργο, έτσι ώστε να απεμπλακεί η όλη διαδικασία από τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Επισήμανε, δε, πως αναζητούνται πλέον διέξοδοι. “Στόχος είναι να έχουμε αποτέλεσμα και λιγότερα εμπόδια να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον”, πρόσθεσε.
    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    http://www.capital.gr/News.asp?id=2156483
    13/11/14

    ReplyDelete
  55. ΚΙΕΒΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΡΩΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ...

    Τις προθέσεις τους να διατηρήσουν την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασαν και το Κίεβο και οι φιλορώσοι αποσχιστές.

    Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν χθες ότι δεν έχουν σκοπό να «σπάσουν» την εκεχειρία με τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες στα ανατολικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, Αντρίι Λισένκο.

    Η δήλωση πραγματοποιήθηκε έπειτα από την επιβεβαίωση, από πλευράς NATO, ότι ρωσικά στρατεύματα και οπλισμός πέρασαν στις περιοχές τις οποίες ελέγχουν, στην ανατολική Ουκρανία, οι αποσχιστές...................http://www.elzoni.gr/html/ent/881/ent.49881.asp
    14/11/14

    ReplyDelete
  56. Σήμα κινδύνου για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ...

    Μαύρη τρύπα μισό δισ. στον ΟΑΕΕ απειλεί τις συντάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών.

    Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2015, που εγκρίθηκε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο, προβλέπει έλλειμμα «μαμούθ» 545,7 εκατομμυρίων ευρώ, έναντι 298,3 που είχε προϋπολογιστεί για φέτος. Συνδικαλιστές, μάλιστα, του κλάδου δεν απέκλειαν χθες το ενδεχόμενο το έλλειμμα να εκτιναχθεί σε ύψη-ρεκόρ, αγγίζοντας ακόμη και το 1 δισ., καθώς κατά την άποψή τους έχουν υπερεκτιμηθεί τα έσοδα από πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών (θεωρούν τα 262,8 εκατομμύρια που προϋπολογίστηκαν ποσό υπερβολικά φιλόδοξο)................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64093328
    14/11/14

    ReplyDelete
  57. Η Αυστραλία είναι η οικοδέσποινα της Συνόδου των G20 στο Μπριζμπεϊν της Αυστραλίας το Σάββατο και την Κυριακή, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα φανεί φιλόξενη απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν....

    Είναι κοινό μυστικό ότι γίνονταν συζητήσεις ακόμη και για να μην τον προσκαλέσουν, επειδή σύμφωνα με αυστραλιανούς κύκλους η Ρωσία είχε εμπλοκή στην πτώση του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία.

    Στο μεταξύ η παρουσία τεσσάρων πλοίων του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στα ανοιχτά της Αυστραλίας συνοδεύεται από γκάμα σχολίων στο διεθνή Τύπο, τα οποία ξεκινούν από ερωτήματα για το λόγο που ώθησε τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν να δώσει σχετική διαταγή ενόψει του G20 μέχρι και αναβίωση κλίματος που ανάγεται στον ψυχρό πόλεμο.

    Σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία τα πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων ένα αντιτορπιλικό και ένα μεγάλο πλοίο αντιπυραυλικής δραστηριότητας, απέπλευσαν από το Βλαδιβοστόκ, ήδη από τον Οκτώβριο προς την Αυστραλία, βρίσκονται ωστόσο εκτός εθνικών υδάτων της χώρας................http://www.capital.gr/News.asp?id=2156954
    14/11/14

    ReplyDelete
  58. Πρέσβης ΗΠΑ: «Να φύγει το Μπαρμπαρός και να ακυρωθεί η NAVTEX» ...

    Την ανάγκη απόσυρσης του Μπαρμπαρός από την κυπριακή AOZ και ακύρωσης της τουρκικής ΝΑVTEX, τονίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ, Πρώτη Ενημέρωση, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κόνιγκ, ανέφερε ότι το Μπαρμπαρός παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας και τη νομιμότητα.
    Απέρριψε τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν ίσες αποστάσεις, λέγοντας ότι η αμερικανική θέση όσον αφορά τα δικαιώματα της Κύπρου είναι ξεκάθαρη.

    Ο αμερικανός πρέσβης εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Εσπεν Αϊντε για αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λόγω των τουρκικών ενεργειών.
    Στηρίζουμε, είπε τις ιδέες Αϊντε για ακύρωση της NAVTEX, απόσυρση του Μπαρμπαρός και συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών....................http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=189234
    14/11/14

    ReplyDelete
  59. Ομήρου: Απορρίπτουμε συζήτηση των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες ...

    Επιβάλλεται ολόπλευρη πολιτική και διπλωματική εκστρατεία και εθνική ομοψυχία για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, απορρίπτοντας κατηγορηματικά κάθε πρόταση για συζήτηση του θέματος των υδρογονανθράκων στις συνομιλίες και διαμοιρασμό των εσόδων πριν από τη λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας απόψε στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχομένων» που διοργάνωσε η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων και ο Δήμος Στροβόλου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως “η πρόσφατη νέα επιδρομική ενέργεια, με παραβίαση των θαλασσίων συνόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέραν της επαναφοράς στη σύγχρονη εποχή της `πολιτικής των κανονιοφόρων`, είναι ηλίου φαεινότερον ότι επιδιώκει συγκυριαρχία επί του υποθαλάσσιου φυσικού πλούτου της Κύπρου και αρπαγή του φυσικού αερίου”.

    “Πέραν δηλαδή των αδηφάγων αξιώσεων της στο συνταγματικό, το εδαφικό και το θέμα των εγγυήσεων, πέραν από την άρνηση της να συζητήσει το θέμα των εποίκων, η Τουρκία θέτει τώρα επί τάπητος και μάλιστα ως προαπαιτούμενο της λύσης τη διασφάλιση των έωλων διεκδικήσεων της στον υποθαλάσσιο πλούτο της νότιας περιοχής της Κύπρου” είπε ο Γιαννάκης Ομήρου...............http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=189296
    14/11/14

    ReplyDelete
  60. Στελέχη της Ομογένειας: Να μη συνδεθεί η προσπάθεια λύσης του Κυπριακού με το φυσικό αέριο ...

    Στελέχη ελληνοαμερικανικών οργανώσεων ζητούν από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε, «να αποσυνδέσει» την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με το θέμα των υδρογονανθράκων.

    Με επιστολή τους προς τον κ. 'Αιντε, πρόεδροι ή εκτελεστικοί διευθυντές εννέα μεγάλων ομογενειακών φορέων τον καλούν να σταματήσει κάθε ενέργεια και συζήτηση που συνδέει την κυπριακή ΑΟΖ και την παραβίασή της από την Τουρκία με την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

    «Ήταν με μεγάλη αισιοδοξία που χαιρετίσαμε την κοινή δήλωση που έγινε νωρίτερα, μέσα στην τρέχουσα χρονιά και στη συνέχεια το διορισμό ενός ειδικού συμβούλου με επίπεδο εμπειρίας και ακεραιότητας, όπως το δικό σας» αναφέρεται στην επιστολή των ομογενών, επισημαίνοντας, ότι «είμαστε συλλογικά δεσμευμένοι για μια επανενωμένη Κύπρο, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και με βάση μια διαδικασία που οδηγεί σε λειτουργική και μόνιμη λύση, που θα διασφαλίζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Κυπρίους.

    Δυστυχώς, η αντίδρασή σας μέχρι σήμερα στην παραβίαση από την Τουρκία των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της μας αφήνει λιγότερο βέβαιους για τις προσπάθειες να επανενωθεί η Κύπρος»...............http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64093647
    14/11/14

    ReplyDelete
  61. ΕΕ: Ζητά μέτρα για ανάπτυξη προτού διοργανώσει σύνοδο δωρητών για την Ουκρανία ...

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να διοργανώσει μια σύνοδο δωρητών για να βοηθήσει την Ουκρανία να συγκεντρώσει κεφάλαια ωσότου η κυβέρνηση στο Κίεβο παρουσιάσει λεπτομερή σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, όπως δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν σήμερα.

    Οι Βρυξέλλες είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι είναι έτοιμες να φιλοξενήσουν μια σύνοδο δωρητών ώστε να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την Ουκρανία, ιδίως τις ανατολικές περιοχές της χώρας, οι οποίες σπαράσσονται μετά τα μέσα Απριλίου εξαιτίας της εξέγερσης των φιλορώσων αυτονομιστών.

    Όμως ο Χαν, ο νέος επίτροπος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, δήλωσε ότι διστάζει να ορίσει μια ημερομηνία, εάν δεν δει ένα λεπτομερειακό σχέδιο..................http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=2157594
    14/11/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin