Sunday, November 23, 2014

Για να επαναρχίσει ο διάλογος πρέπει η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Για να επαναρχίσει ο διάλογος πρέπει η Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέδειξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, και κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν ότι πρέπει να υπάρξει μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι η μείωση της έντασης θα πρέπει να προέλθει από αυτόν που την κλιμάκωσε, δηλαδή την Τουρκία.

«Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε.
 

  • Σχολιάζοντας την αναφορά  Μπάιντεν για συνεργασία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, και το ότι η ενέργεια αποτελεί ένα σημαντικό μέσο συνεργασίας, ο Ν. Χριστοδουλίδης είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική αναφορά, σημειώνοντας πως όλα τα κράτη της περιοχής πλην της Τουρκίας εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

«Αν η Τουρκία επιθυμεί να συμμετάσχει στις ενεργειακές και άλλες συνεργασίες στην περιοχή θα πρέπει να προχωρήσει σε επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει ένα από τα κράτη της περιοχής», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Γ. Ομήρου: Ο Μπάιντεν όφειλε να δώσει μήνυμα στην Τουρκία

Τη θέση ότι ο Τζο Μπάιντεν όφειλε να δώσει μήνυμα στην Τουρκία ότι αν θέλει να συμμετάσχει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της περιοχής και να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συνεργασία, θα πρέπει πρώτα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου σε σημερινές του δηλώσεις στην Πάφο.

«Δυστυχώς» παρατήρησε «ο κ. Μπάιντεν δεν το έπραξε».

Είπε ακόμη πως η Τουρκία, για να μπορεί να συμμετάσχει σ’ αυτήν τη συνεργασία, σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, θα πρέπει να σεβαστεί πρώτα το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Αντίθετα – όπως είπε- η Τουρκία συμπεριφέρεται επιδρομικά και αρπακτικά σε βάρος μιας μικρής χώρας, όπως είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Γράφει: philenews/ ΚΥΠΕ

23/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Επίσημη απάντηση αναμένει να λάβει ο 'Αιντε ...

    Την επίσημη απάντηση στην πρότασή του σε σχέση με τη διαχείριση του θέματος των υδρογονανθράκων αναμένει να λάβει, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που ξεκινά σήμερα στην Κύπρο, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άιντε, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ στο νησί Μισιέλ Μποναρντό.

    Σε παρατήρηση πως η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει, όπως έγινε γνωστό και μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, απορρίψει την πρόταση, ο κ. Μποναρντό επεσήμανε πως η πρόταση “έχει απορριφθεί δημόσια αλλά κανένας δεν κάθισε να του δώσει (στον κ. Άιντε) εξηγήσεις (για αυτό), και αυτό είναι που θα επιδιώξει”.

    Ο κ. Άιντε είχε δηλώσει μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, κατά την προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί, πως έχει «αρκετές ιδέες», τις οποίες δεν θέλησε να αποκαλύψει, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στις δύο πλευρές κατά πόσο το θέμα των υδρογονανθράκων θα τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών.......................http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=279496&-V=articles
    24/11/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin