Wednesday, October 29, 2014

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ. (Ελληνική φρεγάτα και υποβρύχιο στην στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο)

Σε αναβαθμισμένη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου προχωρεί η Ελλάδα στα πλαίσια της συμμετοχής της σε διεθνείς αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της ελληνικής Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ύστερα από συνάντησή του στο Προεδρικό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε ότι υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου στις οποίες μετέχει η Ελλάδα, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο ή όπως συμβαίνει με τη γνωστή επιχείρηση  Active Endeavour.

Όπως είπε, υπάρχει η σταθερή, ναυτική παρουσία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή και είναι μια πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να την λάβουν υπόψη τους.

«Υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητείται από πλευράς ΟΗΕ λόγω και της κρίσης στην περιοχή να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως φρεγάτας και βεβαίως μετέχουμε και στην Active Endeavour με υποβρύχιο, όπως είδα ότι γράφεται και σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης», είπε ο κ. Βενιζέλος.


Σημείωσε παράλληλα ότι οι συνεργασίες και όλες οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας είναι πρωτοβουλίες πολιτικο-διπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Έστειλε παράλληλα το μήνυμα στην τουρκική πλευρά ότι όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ως μόνο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης.

Παράλληλα δήλωσε ότι για την Ελλάδα, η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, η εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΚΔ είναι η βάση για μία βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού προς όφελος όχι μόνο της ελληνοκυπριακής αλλά και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς.

Επιπλέονο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την άποψη ότι οι υδρογονάνθρακες είναι ένα πρόσθετο κίνητρο και μέσο για μια λύση επωφελή και για τις δύο κοινότητες.

Όσον αφορά τη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο μετά τις τουρκικές παραβιάσεις, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε την υπογραφή προ λίγων ημερών με τον Κύπριο ΥΠΕΞ μιας πολύ σημαντικής συμφωνίας για την έρευνα και διάσωση, που ενώνει το FIR της Λευκωσίας με αυτό των Αθηνών και ενώνει επίσης τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν σε αυτά τα δύο FIR. Πρόσθεσε ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση και ότι η Ελλάδα με την Κύπρο, στα πλαίσια της ΕΕ και της κοινής εθνικής πολιτικής κάνουν όλα όσα πρέπει να κάνουν για να μην υπάρχει κανένα αίσθημα αβεβαιότητας και ανασφάλειας.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου στο ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άιντα για τις τουρκικές παραβιάσεις στην Κύπρο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο κ. Άιντα είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός πολιτικός και ένα εκπρόσωπος του ΓΓ μπορεί να παίξει πολύ θετικό ρόλο στο Κυπριακό και είπε ότι θα ακούσει τις απόψεις του στις 5 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στην κρίσιμη περιοχή και ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί δική της ΑΟΖ εκεί.
«Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αυτή είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της ΚΔ, άλλωστε η Τουρκία επικαλείται σύμβασή της με το ψευδοκράτος, δεν επικαλείται δικά της εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα», ανέφερε.
Όσον αφορά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην παρουσία και του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τη χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ουσιαστική.
«Μας απασχόλησε η οργάνωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού που θα έρθει με τη δική μου παρουσία εδώ την άλλη εβδομάδα και η συνεδρίαση των αρχηγών των κομμάτων που θα γίνει με τη συμμετοχή τη δική μας. Μας απασχόλησε βεβαίως ο σχεδιασμός της τριμερούς συνόδου κορυφής στο Κάιρο το άλλο Σάββατο, που είναι η πρώτη παρομοίου επιπέδου συνάντηση», πρόσθεσε.
«Αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει η κίνηση αυτή για την περιφερειακή σταθερότητα εν μέσω κρίσεων», υπέδειξε.

Πρόσθεσε ότι τη συνάντηση απασχόλησε κυρίως η ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στην Κύπρο στην περιοχή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τουρκική προκλητικότητα, η προφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ είπε ότι υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός εις βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

[politisnews.eu]
29/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

  1. Κύπρος: Ξεκάθαρες οι θέσεις της Γαλλίας για την ΑΟΖ ...

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε τις ξεκάθαρες θέσεις της Γαλλίας για τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ .

    Τις ισχυρές και ξεκάθαρες θέσεις της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους καθώς και για τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια λύση στο Κυπριακό, θέσεις οι οποίες εκφράστηκαν με τον πιο σαφή και επίσημο τρόπο, δια στόματος του προέδρου της χώρας κ. Φρανσουά Ολάντ, χαιρέτησε η Κύπρος.

    Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης ο κ. Ολάντ, σε απαντητική του επιστολή προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη, υπογραμμίζει ότι «η θέση της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι σαφής και σταθερή» και επισημαίνει ότι «το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να γίνεται σεβαστό από όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας»...................http://www.efsyn.gr/?p=247738
    29/10/14

    ReplyDelete
  2. Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη...

    Ακολουθούν δηλώσεις και απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη:

    «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Κασουλίδη. Μας απασχόλησε η οργάνωση της επίσκεψης του Πρωθυπουργού που θα έρθει με την δική μου παρουσία εδώ την άλλη εβδομάδα και η συνεδρίαση των αρχηγών των κομμάτων που θα γίνει με τη συμμετοχή τη δική μας.

    Μας απασχόλησε, βεβαίως, ο σχεδιασμός της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής στο Κάιρο το άλλο Σάββατο, που είναι η πρώτη παρομοίου επιπέδου συνάντηση, την οποία θα προετοιμάσουμε τώρα σε υπουργικό επίπεδο. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία που έχει η κίνηση αυτή για την περιοχή, για την περιφερειακή σταθερότητα εν μέσω κρίσεων.

    Και φυσικά μας απασχόλησε, κυρίως, η ανάλυση της κατάστασης που υπάρχει στην Κύπρο, στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και Υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μας απασχόλησε η τουρκική προκλητικότητα, η προφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και βεβαίως, υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός εις βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία, με βάση αναφοράς το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα, το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας γιατί για εμάς η ύπαρξη, η διεθνής νομική προσωπικότητα, εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η βάση για μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του κυπριακού προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, προς όφελος όχι μόνο της ελληνο-κυπριακής αλλά και της τουρκο-κυπριακής κοινότητας και αυτό πρέπει να γίνει απολύτως αντιληπτό από τουρκικής πλευράς».

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τους Τούρκους να αλωνίζουν στις θάλασσες μας υπάρχει ένα έντονο αίσθημα από πλευράς Κυπρίων για εντονότερη παρουσία της Ελλάδας

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν δημοσιογραφικές πληροφορίες ελληνικών μέσων ότι η Ελλάδα στέλνει στην περιοχή πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο και μια φρεγάτα. Υπάρχουν, έχουν ληφθεί αποφάσεις, είναι βάσιμες πληροφορίες αυτές; Έχουν εξετασθεί αυτά τα ενδεχόμενα στο πλαίσιο της πολυεθνικής δύναμης;
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Ελλάδα είναι μία χώρα, μέλος του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης και του ΝΑΤΟ από τις αρχές της δεκαετίας του ’50. Είμαστε πάνω από 62 χρόνια μέλος του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και μετέχει σε διεθνείς αποστολές. Υπάρχουν διεθνείς αποστολές του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στις οποίες μετέχει η Ελλάδα όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο ή όπως συμβαίνει με την γνωστή επιχείρηση Αctive Endeavour στην Μεσόγειο, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Άρα, υπάρχει σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό γίνεται για τους λόγους που είπα και είναι μία πραγματικότητα την οποία όλοι πρέπει να την λάβουν υπόψη τους

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα ’ρθουν αυτά τα πολεμικά στην περιοχή;
    ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μα υπάρχουν. Υπάρχει πολύ σημαντική συμμετοχή της Ελλάδος στην αποστολή του ΟΗΕ στο Λίβανο και μας ζητείται από πλευράς ΟΗΕ, λόγω και της κρίσης στην περιοχή, να έχουμε αναβαθμισμένη παρουσία σε επίπεδο ενδεχομένως φρεγάτας και βεβαίως μετέχουμε και στην Αctive Endeavour με υποβρύχιο, όπως είδα ότι γράφεται και σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης. Αυτή είναι μια ναυτική παρουσία στη Μεσόγειο για τους λόγους που προανέφερα. Οι συνεργασίες μας και όλες μας οι πρωτοβουλίες είναι πρωτοβουλίες πολιτικοδιπλωματικές που στοχεύουν στη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Όλοι πρέπει να το έχουν αυτό υπόψη τους. Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ως μόνο στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης. Αυτό είναι και το μήνυμά μου προς την τουρκική πλευρά...................http://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/deloseis-antiproedrou-kuberneses-kai-upeks-eu-benizelou-meta-te-sunantese-tou-me-ton-proedro-tes-kupriakes-demokratias-anastasiade.html
    29/10/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin