Wednesday, August 13, 2014

«Υπομονή λίγες ημέρες» για τον τάφο στην Αρχαία Αμφίπολη

Συνεχίζονται οι εργασίες της αρχαιολογικής σκαπάνης...

Για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα για τον Ελληνισμό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την επίσκεψή του στην Αρχαία Αμφίπολη.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι ανασκαφές βρίσκονται κοντά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού τάφου, ενώ παρότρυνε τους κατοίκους της περιοχής «να κάνουν υπομονή λίγες ημέρες».
Ο κ. Σαμαράς ξεναγήθηκε στις ανασκαφές από την υπεύθυνη αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.

«Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι» σημείωσε.
Όπως είπε, «πρόκειται για ένα μνημείο με μοναδικά χαρακτηριστικά: Ένας περίβολος γύρω - γύρω 497 μέτρα, σχεδόν ένας τέλειος κύκλος σμιλεμένος σε μάρμαρο Θάσου. Το λιοντάρι της Αμφίπολης πάνω από 5 μέτρα, 5,20 μέτρα, ας το σκεφτούμε στην κορυφή του τύμβου. Δυο ολόγλυφες Σφίγγες που βλέπετε, που είναι εκεί σαν να φυλάσσουν- και πράγματι είναι εκεί για να προφυλάξουν την είσοδο του τάφου. Ένας δρόμος πλατύς, με πλάτος 4,5 μέτρα, που οδηγεί στην είσοδο με τοίχους που μιμούνται σε φρέσκο τον τρόπο δόμησης του περίβολου».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, όλα αυτά τα στοιχεία έχουν επιτρέψει στην κ. Περιστέρη να είναι αισιόδοξη ότι πρόκειται για ένα μοναδικό ταφικό μνημείο, που χρονολογείται μεταξύ του 325 και του 300 π.Χ..
Αναφερόμενος στο «καίριο», όπως είπε, ερώτημα -δηλαδή αν ο τάφος ανήκει στον Μέγα Αλέξανδρο, παρατήρησε ότι «η ανασκαφή είναι αυτή η οποία θα αποκαλύψει την ταυτότητα του νεκρού. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αμφίπολης Κωνσταντίνος Μελίτος είπε ότι η επίσκεψη «σημαίνει πως κάτι πολύ μεγάλο και σημαντικό έχει δώσει η ανασκαφή». Προανήγγειλε μάλιστα πως «η περιοχή και όλη η Ελλάδα πρόκειται να γίνει γνωστή σε όλο τον κόσμο.
«Είμαστε στη μέση της ανασκαφής. Κάθε χωμάτινο επίπεδο, κάθε 20 εκατοστά, φέρνει και νέα δεδομένα. Ξέρουμε, περίπου, το πλαίσιο και τα γενικά στοιχεία. Πληροφορίες θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανασκαφής, που θα γίνει σε λίγες ημέρες» δήλωσε ο Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας της Α΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που συμμετέχει στις ανασκαφές, στον μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη.
«Οι επίσημες ανακοινώσεις, που έχουν γίνει, δίνουν τις απαντήσεις. Ό,τι βρέθηκε είναι η συνέχεια αυτών που ανακοινώθηκαν στα αρχαιολογικά συνέδρια του 2013 και 2014. Στόχος είναι να αποκαλυφθεί ο μνημειώδης κυκλικός περίβολος, που παρόμοιο δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου» επισήμανε ο κ. Λεφαντζής. Μέλος της ανασκαφικής ομάδας, που τάραξε για άλλη μια φορά τα νερά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο ίδιος  -  όπως και η προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, -  τηρεί σιγή ως προς τις τελευταίες. Ωστόσο, κάποια δεδομένα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας.
[elzoni.gr]
13/8/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-----

2013-2012

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin