Friday, June 27, 2014

Παρουσίαση Προτεραιοτήτων Ελ. Προεδρίας ΟΣΕΠ από Αντ. Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλο και χαιρετισμός από Γενικό Γραμματέα ΟΣΕΠ Πρέσβη V. Tvircun

ΥΠΕΞ, Παρασκευή, 27 Ιούνιος 2014

Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Αγαπητέ φίλε, κ. Γενικέ Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι βουλευτές και ευρωβουλευτές, εξοχότατες κυρίες και εξοχότατοι κύριοι πρέσβεις, κυρίες και κύριοι.

Σας ευχαριστώ, ιδιαιτέρως, που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μου και βρίσκεστε σήμερα, εδώ, στο Ζάππειο στην εκδήλωση που οργανώνουμε, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 22 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.


Ευχαριστώ τον πρέσβη, κ. Χριστίδη, για την επιμέλεια όλης αυτής της εκδήλωσης και γενικότερα, της παρουσίας μας στον Οργανισμό. Παράλληλα με τον εορτασμό, έχω, σήμερα, την ευκαιρία και τη χαρά να παρουσιάσω, εδώ, στο συμβολικό χώρο του Ζαππείου, που είναι ο χώρος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου που αρχίζει την 1η Ιουλίου, για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Έρχεται, λοιπόν, ως φυσική και άμεση συνέχεια της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θέλω, όμως, πριν από οτιδήποτε άλλο να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τη βουλγαρική Προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και προσωπικά, τον Βούλγαρο ομόλογό μου, για όσα έκανε και για την πρόσκληση που μας απηύθυνε να συναντηθούμε, την προηγούμενη εβδομάδα, στη Βάρνα που δυστυχώς, επλήγη από πρωτοφανείς πλημμύρες με ανθρώπινα θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη συμπαράστασή μας και την αυτόματη αλληλεγγύη μας προς το βουλγαρικό λαό και να ευχηθώ το καλύτερο.

Δηλώνουμε την ετοιμότητά μας να βοηθήσουμε, με οποιονδήποτε πρόσφορο και πρακτικό τρόπο.

Κυρίες και κύριοι, σε μια περίοδο, όπου ο κόσμος μεταβάλλεται διαρκώς, μέσα από δύσκολα προβλέψιμες ή και εντελώς απρόβλεπτες οικονομικές, πολιτικές, δυστυχώς και στρατιωτικές εξελίξεις, η περιφερειακή συνεργασία συνιστά έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους για την οικονομική πρόοδο. Μέσω της οικονομικής συνεργασίας φτάνουμε στο βασικό ζητούμενο που είναι, πάντοτε, η σταθερότητα, η ειρήνη, η πολιτική συνεργασία.

Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας μας σαγηνεύει, καθώς ξυπνά στους λαούς μας μνήμες κοινών ιστορικών καταβολών, από την αρχαιότητα. Έχει τις ρίζες της αυτή η αίσθηση στην ελληνική μυθολογία, στο μύθο του Φρίξου και της Έλλης και στην Αργοναυτική εκστρατεία, για την αναζήτηση του χρυσόμαλλου δέρατος στη σημερινή Γεωργία, στην αρχαία Κολχίδα.

Σήμερα, αποτελεί σημαντικότατο κόμβο για τις μεταφορές και την ενέργεια, μεταξύ Ανατολής και Δύσης και μια δυναμικά αναπτυσσόμενη αγορά 350 εκατομμυρίων κατοίκων που προσελκύει, αναμφισβήτητα, το ενδιαφέρον των χωρών της περιοχής, αλλά και το διεθνές ενδιαφέρον.

Ο ΟΣΕΠ είναι η κατ’ εξοχήν, έκφραση της φωνής των λαών στην ευρύτερη περιοχή του Ευξείνου Πόντου. Ένας ώριμος, πλέον, μετά από 22 χρόνια, διεθνής οικονομικός οργανισμός για την περιφερειακή συνεργασία, η εμβάθυνση της οποίας μπορεί να καταστήσει την περιοχή αυτή ζώνη ανάπτυξης και επενδυτικών ευκαιριών.

Παρά τα πολύ έντονα πολιτικά προβλήματα, στα οποία δεν θέλω να αναφερθώ σήμερα, παρά την εν εξελίξει κρίση στην ευρύτερη περιοχή, οι προοπτικές της οικονομικής συνεργασίας εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευοίωνες. Έχουν γίνει ακόμη πιο κρίσιμες, γιατί μπορεί να συντελέσουν στην αποκλιμάκωση και την υπέρβαση της κρίσης. Και αυτό μπορεί να συμβεί, πιο εύκολα, μετά την υιοθέτηση της οικονομικής ατζέντας του ΟΣΕΠ, με την ευκαιρία των 22ων γενεθλίων του, η οποία δημιούργησε νέα δεδομένα, για μια πιο προωθημένη, πια, συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών.

Οι συνθήκες ωρίμασαν, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό των μέχρι τώρα δράσεων, να τις αξιολογήσουμε, να δούμε ποια είναι τα επιτεύγματα, αλλά και τί διορθώσεις, πιθανών αστοχιών του παρελθόντος πρέπει να γίνουν.

Είχαμε την ευκαιρία, δυο φορές, έως τώρα να μιλήσουμε με τον κ. Γενικό Γραμματέα για τα θέματα αυτά. Και ξέρω την ετοιμότητα που έχει και το διεθνές επιτελείο του Οργανισμού προς την κατεύθυνση αυτή.

Μέσα σε αυτό το σαφές πλαίσιο πρέπει να υιοθετηθεί μια πραγματιστική προσέγγιση, για την επίτευξη χειροπιαστών και συγκεκριμένων στόχων, καθιερώνοντας, συγχρόνως, τις έννοιες της παραγωγικότητας και της αποτελεσματικότητας, οι οποίες είναι πλέον, σήμερα, άμεσα συνυφασμένες με την οικονομική δράση.

Ειδικότερα, πρέπει, τώρα, να επιδιωχθεί ο εμπλουτισμός του Οργανισμού με την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία, για την ενίσχυση της επιχειρησιακής του διάστασης με συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα, ώστε να έχει ένα πιο πρακτικό και επιχειρησιακό χαρακτήρα.

Η χώρα μας υπήρξε, πάντοτε, αναπόσπαστο τμήμα της μεγάλης οικογένειας των λαών της Μαύρης Θάλασσας, με καθοριστική συμβολή, διαχρονικά, στο εμπόριο και τον πολιτισμό της περιοχής, καθώς και στην ίδια τη λειτουργία του ΟΣΕΠ.

Θυμίζω ότι φιλοξενούμε και υποστηρίζουμε, λειτουργικά, δυο πολύ σημαντικές οντότητες που συνδέονται με τον ΟΣΕΠ, την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, ενώ δημιουργήσαμε και το Ελληνικό Αναπτυξιακό Ταμείο στη μόνιμη Διεθνή Γραμματεία του Οργανισμού, για την προώθηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Σήμερα, ο ΟΣΕΠ διέρχεται κρίσιμη καμπή, για την διατήρηση του αμιγώς οικονομικού του χαρακτήρα, μέσα από μια εποικοδομητική προσέγγιση, προκειμένου να αποδείξει, διεθνώς, ότι μπορεί να αποτελεί το κατάλληλο φόρουμ για ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Η στιγμή είναι κατάλληλη και για μια πιο προωθημένη συνεργασία μεταξύ του ΟΣΕΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς, τώρα, διαμορφώνεται το δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την περίοδο 2014 – 2020 και η λήγουσα, πλέον, Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συνεισφέρει, σημαντικά, πιστεύω προς την κατεύθυνση αυτή.

Είναι, όντως, κρίσιμο να ενισχυθεί ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου, να διαμορφωθούν συνέργειες και να υλοποιηθούν προγράμματα, τα οποία αυξάνουν την εμβέλεια και την επιχειρησιακή ικανότητα του ΟΣΕΠ.

Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του ΟΣΕΠ την επόμενη, ακριβώς, ημέρα της λήξης μιας πετυχημένης, όπως λένε οι εταίροι μας, Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επικεντρώθηκε στην αναζήτηση τρόπων, για την έξοδο της Ευρώπης από την οικονομική κρίση, μέσω της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Αλλά, εξίσου σημαντική προτεραιότητά μας ήταν η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και η προώθηση μιας κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. Εξίσου σημαντική ήταν η συμβολή μας στην αναβάθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης και της Ευρώπης των 28 και της Ευρωζώνης, ιδίως η προώθηση της τραπεζικής Ένωσης......................http://www.mfa.gr/epikairotita/proto-thema/parousiase-proteraioteton-ellenikes-proedrias-osep-apo-antiproedro-kuberneses-kai-upeks-eu-benizelo-kai-khairetismos-apo-geniko-grammatea-osep-presbe-tvircun.html

27/6/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin