Thursday, May 15, 2014

Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλα στην Kurier και τη δημοσιογράφο M. Kopeinig (14.05.2014)

ΥΠΕΞ, Πέμπτη, 15 Μάιος 2014:
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Κούρκουλα, τα δεξιά και αριστερά λαϊκιστικά κόμματα αυξάνουν τη δύναμή τους. Γιατί;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Είναι συνέπεια της κρίσης. Η Χρυσή Αυγή είναι νεοφασιστικό κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακροαριστερό κόμμα χωρίς πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πολύ κοντά με το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το δράμα της ελληνικής πολιτικής είναι η απώλεια εμπιστοσύνης έναντι των παραδοσιακών κομμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα εξελιχθούν οι ευρωεκλογές σε εκλογές διαμαρτυρίας;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Την ημέρα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα διενεργούνται επίσης περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Σε αυτές τις εκλογές το εκλογικό αποτέλεσμα για τα κόμματα της συγκυβέρνησης δεν θα είναι κακό, αλλά στις ευρωεκλογές πιθανόν να υπάρξει ψήφος διαμαρτυρίας. Το πρόβλημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επωμισθεί όλο το πολιτικό κόστος της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πρόωρες εκλογές. Οι επόμενες εθνικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2016.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περισσότεροι από 50% των νέων είναι άνεργοι. Τι μέτρα λαμβάνει η κυβέρνηση;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Υπάρχουν αρκετά προγράμματα στα πλαίσια των οποίων προσλαμβάνονται νέοι για έξι μήνες ή ένα χρόνο. Αυτή όμως δεν είναι βιώσιμη λύση. Η λύση, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, μπορεί να είναι μόνο η ανάπτυξη. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αποτελεσματικές: έχουμε μικρή ανάπτυξη, ενώ το 2015 η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,6%. Έχουμε χάσει περισσότερα από δέκα χρόνια εξαιτίας της κρίσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα βγει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Ελλάδα ασκείται συχνά κριτική λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής της και της πολιτικής ασύλου; Γιατί;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Σε δέκα εκατομμύρια κατοίκους και 1,2 εκατ. ανέργων έχουμε ένα εκατομμύριο παράνομους μετανάστες. Αυτό αποτελεί μια τεράστια οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση για εμάς. Υπήρχαν οργανωμένα ρεύματα παράνομων μεταναστών τα οποία σταματήσαμε μέσω της καλύτερης αστυνόμευσης των ελληνο-τουρκικών συνόρων. Έχουμε, επίσης, μεταρρυθμίσει το σύστημα ασύλου. Οι παράνομοι μετανάστες αποτελούν πρόβλημα ολόκληρης της Ε.Ε.. Δεν υπάρχει όμως συναίνεση για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική και κατανομή των βαρών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσο σοβαρά έχει επηρεάσει η κρίση την καθημερινότητα;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά η κατάσταση θα μπορούσε να ήταν πολύ πιο σοβαρή. Ο οικογενειακός ιστός και η αλληλεγγύη απέτρεψαν τα χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση οι άνθρωποι επιθυμούν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ. Για το λόγο αυτό άντεξαν πολλές θυσίες και μεγάλα πακέτα λιτότητας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς θα πρέπει να επιλυθεί η διένεξη γύρω από το όνομα με πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας;

Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Ο εθνικισμός των Σκοπίων καθιστά δυσκολότερη την εξεύρεση λύσης. Έχουμε κάνει πολλά βήματα και συμμετέχουμε καλόπιστα στις συνομιλίες για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Η κυβέρνηση των Σκοπίων πρέπει να εγκαταλείψει τις ακρότητες και να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεών μας, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή.

mfa.gr
15/5/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin