Wednesday, May 21, 2014

Μπάιντεν: Αναγνωρίζουμε μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία

Φωτογραφία Γιάννης Νησιώτης, (philenews.com)
Λάρνακα: Στην πρώτη του δήλωση επί κυπριακού εδάφους, ο Αμερικάνος Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, επεσήμανε ότι δεν ήρθε για να επιβάλει λύση στο Κυπριακό ή να προτείνει αλλά να συμβάλει ώστε η λύση να επιτευχθεί. Μόνο οι Κύπριοι πρόσθεσε, μπορούν να αποφασίσουν το όραμα για το μέλλον τους και να έχουν το θάρρος αυτό το όραμα να γίνει πραγματικότητα.

Ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο και ότι η επίσκεψη του στο νησί δεν θα αλλάξει αυτή τη θέση που είναι και η προσωπική του θέση αλλά και όλης της διεθνούς κοινότητας εκτός από μια χώρα.


Όπως δήλωσε, έρχεται στην Κύπρο γιατί πιστεύει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι διαφορετικά, κάτι που εξαρτάται από τους κατοίκους τους νησιού. Δήλωσε παράλληλα ενθαρρυμένος από τις πρόσφατες επισκέψεις των διαπραγματευτών σε Αθήνα και Άγκυρα, τις πρωτοβουλίες των επιχειρηματιών για την Αμμόχωστο καθώς και από τις θρησκευτικές τελετές στις κατεχόμενες εκκλησίες.

Ανέφερε παράλληλα ότι οι Κύπριοι θα πρέπει να επανενωθούν σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι «η ειρήνη είναι πάντα εφικτή αλλά χρειάζεται αποφασιστικότητα από ηγέτες αλλά και πολίτες».

Αφού ευχαρίστησε τον κ. Κασουλίδη για την υποδοχή τόσο του ιδίου, όσο και της συζύγου του, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε πως προσδοκεί να συζητήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια κοινή ατζέντα, η οποία θα περιλαμβάνει τη στήριξη για να φύγουν τα χημικά όπλα από τη Συρία, την ενεργειακή ασφάλεια στην περιφέρεια, την αντιμετώπιση της κρίσης και της τρομοκρατίας καθώς επίσης και τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στα οικονομικά δεδομένα της Κύπρου, σημειώνοντας πως γνωρίζει ότι οι Κύπριοι έχουν κάνει πολλές θυσίες, εκφράζοντας όμως ευαρέσκεια για το χειρισμό της κατάστασης από πλευράς Κυβέρνησης.

Στην οικία του Προέδρου Αναστασιάδη

Μετά το αεροδρόμιο ο κ. Μπάιντεν έφτασε στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λεμεσό, σε μία συνάντηση εκτός προγράμματος.

Απόψε θα καταλύσει σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, όπου και θα διαμένει με την αποστολή του.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Αεροδρόμιο είναι δρακόντεια και ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται επί ποδός. 

- See more at: http://www.philenews.com
21/5/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin