Friday, March 21, 2014

Οι γλώσσες της Ευρώπης

Ακόμη και στα 83 του χρόνια, έχει πολλά να μάθει κανείς. Ο Πήτερ Μακ Μάρντι δοκιμάζει την τύχη του στα Ισπανικά , στη μικρή γραφική πόλη Ελ Μπάρκο Ντε Αβίλα, 200 χλμ. δυτικά της Μαδρίτης. "Είναι μία συναρπαστική εμπειρία, που σε ανταμείβει" δηλώνει, ο πρώην μηχανικός του BBC, από το Λονδίνο. "Καταλαβαίνω τα ισπανικά αρκετά καλά και λατρεύω να μαθαίνω ξένες γλώσσες." Έχει καταλάβει ότι το κλειδί για να γνωρίσεις μία νέα κουλτούρα, είναι η εκμάθηση της γλώσσας.


Ο Πήτερ Μακ Μάρντι είναι ένας από τους εθελοντές που βοηθούν στην εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας τους ισπανόφωνους, που συμμετέχουν στα προγράμματα εκμάθησης γλώσσας στο Ελ Μπάρκο Ντε Άβιλα, ένα χωριό στις όχθες του ποταμού Τόρμς στους πρόποδες της Σιέρα ντε Γκρέδος. Η θολωτή στέγη της εκκλησίας και οι πέτρινες στοές της μικρής αλλά γοητευτικής πλατείας, αποτελούν το κατάλληλο σκηνικό για να ανακαλύψει κανείς τη γλώσσα. Η Σούζαν Γκρίνγουντ, καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων από το Μάντσεστερ, τόνισε τη διαφορά που μπορεί να κάνει μία εβδομάδα: " Μερικές φαντάζομαι σα να ζω σε έναν παράλληλο κόσμο, στον οποίο δημιουργείται μία νέα, μικτή, πραγματικά ευρωπαϊκή ταυτότητα".

Συχνά η εκμάθηση της γλώσσας είναι μόνο η αρχή. Περίπου 2,4 εκατομμύρια άνθρωποι από άλλες χώρες ζουν στην Ισπανία, γιατί τους προσελκύει το ζεστό κλίμα και η φιλική συμπεριφορά των ανθρώπων. Το να ζει και να εργάζεται κάποιος σε άλλη χώρα, έχει γίνει πολύ εύκολο πλέον, εξαιτίας της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ. Επίσης, οι πολίτες επωφελούνται από τις αμοιβαίες ρυθμίσεις υγειονομικής περίθαλψης της ΕΕ, καθώς τα έξοδα μεταφέρονται από το εθνικό σύστημα υγείας της μίας χώρας στο άλλο και όχι στον ασθενή. Επιπλέον, όσοι αποφασίσουν να συνταξιοδοτηθούν στην Ισπανία, μπορούν να το κάνουν, λαμβάνοντας τη σύνταξή τους από τη χώρα τους.

Ο Σιμόν Χάρντινγκ, ένας δάσκαλος που τώρα εργάζεται κοντά στη Μάλαγα, είναι από εκείνους που τόλμησαν να το κάνουν. Πήγε στην Ισπανία το 1990, σε μία περίοδο εκσυγχρονισμού της χώρας  χάρη στα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο Βρετανός, δήλωσε ότι "ως γνώστης της γλώσσας, ο στόχος μου πάντα ήταν να ενταχθώ στην κοινωνία της Ισπανίας. Αυτός είναι ο λόγος που ήρθα να ζήσω στην Ισπανία. Νιώθω περήφανος που γνωρίζω όχι μόνο τη γλώσσα αλλά και την ιστορία, τη γεωγραφία και γενική κουλτούρα της".

Ωστόσο, οι Ισπανοί χρησιμοποιούν και αυτοί τις ευκαιρίες που τους παρουσιάζονται στην ΕΕ. Οι Ισπανοί φοιτητές, κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση του προγράμματος "Έρασμος" στην ΕΕ, με το οποίο περισσότερα από τρία εκατομμύρια Ισπανοί φοιτητές είχαν την ευκαιρία να σπουδάσουν σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η Αμέλια Σερντάν, από τη Λίλλη της Γαλλίας, σπουδάζει δημοσιογραφία στη Μαδρίτη, στα πλαίσια του προγράμματος "Έρασμος". "Η Ισπανία είναι πολύ ελκυστικός προορισμός, όχι μόνο για τους φοιτητές", δήλωσε. Ο Σερντάν, δηλώνει πόσο σημαντικές είναι οι ευκαιρίες που προσφέρει το πρόγραμμα: " Αυτή είναι σίγουρα η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου, το συστήνω σε όλους. Νιώθω πολύ τυχερός που είχα αυτή την ευκαιρία. Είναι σπουδαίο να συναντάς ανθρώπου από όλη την Ευρώπη".

Ενώ η Ισπανία είναι η πρώτη επιλογή για τους φοιτητές "Έρασμος", οι Ισπανοί φοιτητές επιλέγουν κυρίως τη Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Από το 2014 μέχρι το 2020, το διευρυμένο πρόγραμμα "Έρασμος+", θα χρηματοδοτηθεί με 17,4 δισεκατομμύρια, δίνοντας τη δυνατότητα σε 4 επιπλέον, εκατομμύρια νέους ηλικίας έως και 30 ετών να σπουδάσουν, να εκπαιδευτούν, να διδάξουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20140320STO39432/
21/3/14

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin