Thursday, March 6, 2014

ΥΠΕΞ: Δηλώσεις Αντ. της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου σε Έλληνες δημοσιογράφους στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Λιβύη (Ρώμη, 06.03.2014)

ΥΠΕΞ, Πέμπτη, 06 Μάρτιος 2014
Ευ. Βενιζέλος: Η σημερινή Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη, εδώ στη Ρώμη, έχει πολύ μεγάλη σημασία για όλες τις μεσογειακές χώρες, για την ευρύτερη περιοχή μας. Είμαστε γειτονική χώρα. Έχουμε βοηθήσει τη Λιβύη στις δυσκολίες που περνάει, οι οποίες, δυστυχώς, συνεχίζονται.

Θέλουμε μια σταθερή κατάσταση, μια δημοκρατική Λιβύη, μια Λιβύη με Σύνταγμα, που να έχει έλεγχο στην επικράτειά της, που δεν κινδυνεύει να χάσει την εδαφική της ακεραιότητα, που να έχει έλεγχο των πηγών φυσικού πλούτου.

Άρα λοιπόν, η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διάσκεψη αυτή, που γίνεται για πρώτη φορά, μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε μια πιο έντονη και πρακτική επαφή και σε διμερές επίπεδο. Όπως αντιλαμβάνεστε, αυτό μας ενδιαφέρει γιατί υπάρχει πάντοτε το μεγάλο θέμα των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Γιατί υπάρχουν πάντα δυνατότητες ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή.

Δημοσιογράφος:
Κύριε Πρόεδρε, η Διάσκεψη αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Είχατε, όμως, και συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό σας, τον κ. Νταβούτογλου.

Ευ. Βενιζέλος: Η αλήθεια είναι ότι η Διάσκεψη αυτή γίνεται για ένα πάρα πολύ σοβαρό ανοικτό θέμα στη Βόρεια Αφρική, στη Μεσόγειο, που είναι η Λιβύη. Γιατί πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να αποφευχθεί η ανακύκλωση της κρίσης.

Το ζήτημα της Ουκρανίας συζητείται πολύ έντονα, στο περιθώριο αυτής της Διάσκεψης. Στη διμερή συνάντηση που είχα με τον κ. Νταβούτογλου, το βασικό ζήτημα της συζήτησής μας ήταν η Ουκρανία. Είχα πάει εγώ την προηγούμενη Κυριακή, είχε πάει και αυτός. Είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε τις εντυπώσεις από τις συζητήσεις με τις νέες ουκρανικές Αρχές. Υπάρχει ταταρική μειονότητα, η οποία απασχολεί πάρα πολύ την Τουρκία, όπως και εμάς μας απασχολεί φυσικά η ελληνική κοινότητα, η ελληνικής καταγωγής κοινότητα, η οποία έχει πολύ έντονη παρουσία στην Ανατολική Ουκρανία, με επίκεντρο τη Μαριούπολη. Μάλιστα, τα Γενικά μας Προξενεία στην Οδησσό έχουν την ευθύνη για την περιοχή της Κριμαίας και αυτό είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς δικαίου και της προξενικής πρακτικής.

Είχα και με άλλους φυσικά συναδέλφους μου την ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις. Με τον συνάδελφό μου τον Γερμανό, τον Γάλλο, τον Αμερικανό.

Δημοσιογράφος:
Είδαμε ένα στιγμιότυπο με τον κ. Κέρι στη Σύνοδο, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες.

Eυ. Βενιζέλος: Που δεν είχε μόνο πολιτικό περιεχόμενο, είχε και έναν προσωπικό χαρακτήρα. Αλλά εν πάση περιπτώσει σημασία έχει πάντα να αξιοποιούμε τέτοιες συναντήσεις και θέλω να ελπίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε κάποιες σκέψεις και με τον κ. Λαβρώφ, στη συνέχεια της Διάσκεψης, γιατί πρέπει οπωσδήποτε να τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση, να μην κλιμακωθεί η κρίση.

Έτσι θα αξιολογηθεί ορθότερα και η απόφαση του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, η οποία πάντοτε πρέπει να εκτιμάται, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Γιατί μόνο όταν κάνεις μια πολιτική αρχών μπορείς να έχεις αποτέλεσμα, με στόχο τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή. Αυτό μας ενδιαφέρει και για τον ελληνισμό της Ουκρανίας. Μεριμνούμε για την ασφάλεια και την ευημερία του.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο, για τη διμερή συνάντηση Κέρι, Λαβρώφ είστε αισιόδοξος ότι θα πραγματοποιηθεί; Και γενικότερα για τη συνέχιση του διαλόγου; Γιατί όλοι λένε ότι σε αυτή τη φάση το σημαντικό είναι να συνεχιστεί ο διάλογος.


  • Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου, που αντιπροσωπεύουν τις εγγυήτριες δυνάμεις της Ουκρανίας -γιατί η Ουκρανία έχει εγγυήτριες δυνάμεις με βάση το Μνημόνιο της Βουδαπέστης του 1994- μου μετέφεραν ένα μήνυμα πολύ συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ότι έχει αρχίσει μια διαδικασία επαφής, η οποία κάπου μπορεί να οδηγήσει. Αν όχι στην εκτόνωση, πάντως στον έλεγχο των εξελίξεων.
 mfa.gr
6/3/14

--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 ----

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin