Thursday, February 27, 2014

Το Ε.Κ. στηρίζει την Ουκρανία

Τα δραματικά γεγονότα στην Ουκρανία στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερα από 80 άτομα και οδήγησαν στην απομάκρυνση του προέδρου Yanukovych από την εξουσία. Η χώρα άλλαξε μέσα σε λίγες μέρες και η ΕΕ πρέπει τώρα να υποστηρίξει την Ουκρανία, δήλωσαν οι ευρωβουλευτές από όλα τα πολιτικά κόμματα σήμερα, στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο. Οι ομιλητές εξέφρασαν τον σεβασμό τους και τόνισαν ότι οι Ουκρανοί πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσουν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους.


Ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Štefan Füle, εκπροσωπώντας την Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Catherine Ashton υπογράμμισε τρία βασικά στοιχεία που απαιτούνται για μία βιώσιμη λύση: ολοκληρωμένη συνταγματική μεταρρύθμιση, νέα κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς και ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές. Η νέα κυβέρνηση θα έχει μεγάλη ευθύνη και θα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητάνε οι πολίτες της χώρας, ενώ η ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα είναι βιώσιμες, δήλωσε ο κ. Füle.

Οι ευρωβουλευτές
Εκ μέρους του ΕΛΚ, ο José Ignacio Salafranca (Ισπανία) δήλωσε ότι "πήρε τρείς μήνες μέχρι να απαλλαγούν από τον πρόεδρο Yanukovych, αλλά η σταθερότητα και η ανάκαμψη της οικονομίας σίγουρα θα πάρουν περισσότερο χρόνο". Πρόσθεσε ότι "η ΕΕ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Ρωσία και άλλους σημαντικούς παράγοντες πρέπει να οργανώσουν διεθνή διάσκεψη δωρητών".

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο ΕΚ, Χάνες Σβόμποντα (Αυστρία) υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία ενώ δήλωσε ότι "αυτή είναι μία σταδιακή διαδικασία, αλλά πρέπει να ξεκινήσει τώρα" και "στο τέλος θα πρέπει να είναι δυνατή η είσοδος στην ΕΕ". Προέτρεψε τη Ρωσία "να προσπαθήσει να κάνει φίλους τους Ουκρανούς πολίτες και όχι μόνο του ολιγάρχες".

Οι διαδηλωτές δεν ήταν εναντίον της Ρωσίας αλλά εναντίον των "απατεώνων και των ολιγαρχών" που βρίσκονταν στην εξουσία σημείωσε ο Βέλγος επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Guy Verhofstadt προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα μπορούσε να είχε επιβάλλει κυρώσεις νωρίτερα, αλλά όταν το έπραξε "τα πάντα άλλαξαν".

Η Rebecca Harms (Πράσινοι, Γερμανία) δήλωσε ότι "οι πολίτες της Ουκρανίας έχουν την πλήρη υποστήριξη και αυτό είναι κάτι που το εκτιμούν και το επιθυμούν".

Από την πλευρά του, ο Ryszard Czarnecki (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), δήλωσε ότι "η Ευρώπη δεν πρέπει να κωφεύει όταν χτυπάει την πόρτα της η Ουκρανία αλλά να πει ξεκάθαρα ότι στο μέλλον θα υπάρχει χώρος στην ΕΕ για την Ουκρανία".

Ο Helmut Scholz (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά) δήλωσε ότι "η αλλαγή εξουσίας στο Κίεβο φαίνεται ότι έχει πραγματοποιηθεί όπως επιθυμούσε ο λαός αλλά ο κοινωνικός διχασμός που καταστρέφει τη χώρα απέχει πολύ από την επίλυσή του".

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν για την αντίδραση της ΕΕ ο Πολωνός Jacek Kurski της ομάδας Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας: "είχαμε εντελώς παθητική στάση, φανήκαμε αδύναμοι και υποχωρητικοί, ενώ η Ρωσία κινήθηκε πολύ δυναμικά".

Ο  Adrian Severin (μη εγγεγραμμένοι, Ρουμανία) επικεντρώθηκε στις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία εξηγώντας ότι είναι απαραίτητο να "αποφύγει την αναρχία, τη χρεοκοπία και τη διχοτόμηση". Πρόσθεσε ότι "όλες οι άλλες προτεραιότητες, ανεξάρτητα από το πόσο δικαιολογημένες και νόμιμες είναι, πρέπει να θεωρηθούν δευτερεύουσας σημασίας".

http://www.europarl.europa.eu/news/el/news-room/content/20140226STO37003/
27/2/14
-
 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin