Tuesday, January 7, 2014

ΥΠΕΞ: Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου μετά την επιθεώρηση των χώρων του Ζαππείου Μεγάρου, εν’ όψει της επίσημης έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας Ε.Ε.

ΥΠΕΞ, 7/1/14
-
ΕY. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους και σε αυτούς που γιορτάζουν σήμερα. Το Ζάππειο, ένα ιστορικό κτίριο, ένα κτίριο που κοσμεί την Αθήνα και κατασκευάστηκε ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα είναι το πραγματικό επίκεντρο της πέμπτης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χαίρομαι, γιατί η εικόνα του Ζαππείου είναι εξαιρετική, τεχνικά είμαστε απολύτως έτοιμοι για τα αυριανά επίσημα εγκαίνια της Ελληνικής Προεδρίας.


Δεν θα αναφερθώ σήμερα στους ουσιαστικούς στόχους της Προεδρίας. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ευρώπη ενόψει των Ευρωπαϊκών Εκλογών του Μαΐου. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την Ελλάδα, γιατί είναι πραγματικά το εξάμηνο της αλλαγής, της στροφής, προς την οριστική έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση.

Αλλά η Προεδρία είναι μια θεσμική υποχρέωση που πρέπει να την επιτελέσουμε με αποτελεσματικότητα, χάρη και στην πολύ μεγάλη θεσμική μνήμη που έχουμε ως χώρα από τις τέσσερις προηγούμενες Προεδρίες, που έχουν συνδεθεί με πολύ μεγάλες στιγμές στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα είναι, όμως, η μέρα αφιερωμένη στο Ζάππειο και στην τεχνική προετοιμασία. Γι’ αυτό θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους εκείνους που δούλεψαν, προκειμένου να έχουμε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με ελάχιστο κόστος, αυτό το αισθητικά και λειτουργικά άρτιο αποτέλεσμα.

Θέλω να συγχαρώ όλες και όλους τους εργαζόμενους που δούλεψαν εδώ, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, του Γραφείου της Ελληνικής Προεδρίας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους που μας βοήθησαν να έχει το Ζάππειο τη δυνατότητα να εκπέμπει πολιτιστικά μηνύματα, χάρη στις συλλογές που παρουσιάζονται εδώ.

Θέλω να ευχαριστήσω τη Βουλή που μετέχει με μια αίθουσα διαμορφωμένη υπό την δική της ευθύνη, σε συνεργασία με το Μουσείο της πόλεως των Αθηνών, την Εθνική Πινακοθήκη, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Μπενάκη, τη Συλλογή Βελιμέζη, που μεταξύ των άλλων μας έχει διαθέσει για τις ανάγκες του Ζαππείου πρωτότυπο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, την εικόνα «Το Πάθος του Χριστού» με τρεις αγγέλους που θα έχουν τη δυνατότητα να δουν οι καλεσμένοι μας της Ελληνικής Προεδρίας.

Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Ζογκολόπουλου και τη συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την κα Πεζανού που είχε την ευθύνη για την διακόσμηση του χώρου και φυσικά είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω, για μια ακόμη φορά, όλους τους χορηγούς που μας στήριξαν με διάφορους τρόπους. Από τα αυτοκίνητα της Ελληνικής Προεδρίας μέχρι την υποστήριξη την τεχνική, τη λειτουργική, της τροφοδοσίας των γευμάτων και των δείπνων που θα γίνονται εδώ. Η συμβολή του ιδιωτικού τομέα είναι πραγματικά καθοριστική.

Η δημόσια δαπάνη για να προετοιμάσουμε τεχνικά την Προεδρία εδώ στο Ζάππειο ήταν ελάχιστη. Δαπανήσαμε μόλις 340.000 ευρώ και αυτό κατέστη δυνατόν ακριβώς χάρη στις χορηγίες, οι οποίες είναι εντυπωσιακές και τις οποίες θα ανακοινώσουμε σε ειδικό δελτίο Τύπου, ενώ επιφυλασσόμαστε στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο όνομα της Ελληνικής Πολιτείας, να τιμήσουμε τους χορηγούς μας.

Είναι επίσης σημαντικό να υπογραμμίσω ότι οι εργασίες έγιναν με πολύ εντατικό και αποτελεσματικό τρόπο σε 1,5 περίπου μήνα και, ίσως για πρώτη φορά, προετοιμάζουμε ένα τόσο μεγάλο γεγονός με τόσο λιτό, αλλά και αποτελεσματικό τρόπο.

Άρα, οι οιωνοί είναι όλοι πάρα πολύ καλοί για μια Προεδρία που μπορεί να αφήσει το στίγμα της και ταυτόχρονα να θυμίζει ότι η Ελλάδα της κρίσης την ξεπερνά με αξιοπρέπεια και εμφανίζεται με το πρόσωπο μιας θεσμικά ισότιμης, υπερήφανης και αξιοπρεπούς χώρας, η οποία διεκδικεί αυτό που της ανήκει μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο. Ευχαριστώ.

 mfa.gr
7/1/14

1 comment :

  1. Griechenland eröffnet EU-Ratspräsident­schaft: Das Krisenland übernimmt turnusmäßig von Litauen. Die Stimmung ist durchwachsen.....

    Mit einem Festakt eröffnet Griechenland am Mittwoch offiziell seine EU-Ratspräsidentschaft für das erste Halbjahr 2014. An der Feier in Athen nehmen Regierungschef Samaras und EU-Kommissionspräsident Barroso teil. Beide Politiker stellen zuvor die Hauptziele des Euro-Krisenlands in den nächsten sechs Monaten vor. Griechenland hat den Vorsitz turnusmäßig von Litauen übernommen.

    Doch die Stimmung ist vor allem im Land selbst durchwachsen. Während die Regierung davon überzeugt ist, dadurch griechische Prioritäten voranzutreiben zu können, misstrauen die Oppositionsparteien den Absichten von Samaras. Ein Protestmarsch bei den Feierlichkeiten wurde verboten.

    "Die griechische EU-Präsidentschaft beginnt mit guten Vorzeichen und verheißungsvoll", erklärte Vizepräsident und Außenminister Evangelos Venizelos gegenüber der Athener Presseagentur. Die kommenden Monate seien ein wichtiger Meilenstein im Kampf gegen die langjährige Finanzkrise des Landes. Ihm zufolge soll diese während der Ratspräsidentschaft überwunden werden. Die stärkste griechische Oppositionspartei, das Bündnis der radikalen Linken (Syriza), glaubt hingegen an die volle Unterwerfung Griechenlands durch die EU-Präsidentschaft. "Antonis Samaras ist Angela Merkels gehorsamer und fleißiger Schüler", hieß es. Sie beschuldigt den Regierungschef, dass er die Hauptziele der griechischen Präsidentschaft auf das unterwerfende Memorandum konzentrieren will. Die Partei von Alexis Tsipras ist aktuellen Umfragen zufolge derzeit stärkste Partei Griechenlands.

    Die griechische EU-Ratspräsidentschaft wurde vor einigen Tagen vom Anschlag auf die Residenz des deutschen Botschafters in Athen überschattet. Beide Seiten verurteilten den Anschlag aufs Schärfste und versuchten ihn herunterzustufen.
    http://kurier.at/politik/eu/griechenland-eroeffnet-eu-ratspraesidentschaft/44.787.265
    8/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin