Friday, January 3, 2014

Καθαρίζει από σεισμογραφικά η ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ...

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης 
Λευκωσία: Στο λιμάνι Λεμεσού θα αποφορτώσει σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» σειρά υλικών που χρησιμοποίησε στις γεωτρήσεις και αποτελούν περιουσία της «Noble Energy», η οποία διαθέτει στη Λεμεσό αποθήκες τόσο για αδασμολόγητο εξοπλισμό (bonded), όσο και κανονικούς χώρους. 

Το ENSCO 5006 θα αναχωρήσει από τη Λεμεσό συνοδευόμενο από ειδικά σκάφη με προορισμό τη μακρινή Σιγκαπούρη, όπου θα τύχει συντήρησης και αναβάθμισης και μετά θα κατευθυνθεί προς την Αυστραλία, όπου έχει δεσμευτεί για τα επόμενα 2-3 χρόνια.


Στο μεταξύ, η αποχώρηση του ENSCO 5006 δεν είναι η μόνη που φέρνει ύφεση στον οργασμό θαλάσσιων εργασιών στις ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, ήδη αποχώρησε ένα σεισμογραφικό σκάφος από την Κυπριακή ΑΟΖ και σύντομα (στις 24 Ιανουαρίου) αναχωρεί από την ΑΟΖ του Ισραήλ, όπου πραγματοποιεί τώρα έρευνες αφού ολοκλήρωσε τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ, το RAMFORM SOVEREIGN.

Παραμένει στην Κυπριακή ΑΟΖ για σεισμογραφικές έρευνες στα τεμάχια 2,3 και 9 το σεισμογραφικό PRINCESS, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει στο τέλος του μήνα – παράλληλα με την αποχώρηση του BARBAROS που πραγματοποιεί παράνομα σεισμογραφικές έρευνες στις βόρειες ακτές της Κύπρου.

Από το τέλος Ιανουαρίου μέχρι και τα μέσα της Άνοιξης αναμένεται ύφεση στις θαλάσσιες εργασίες, αλλά παράλληλα θα είναι έντονη η δραστηριότητα σε ειδικά κέντρα που επεξεργάζονται τα δισδιάστατα και τρισδιάστατα δεδομένα των σεισμογραφικών ερευνών, που ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένα και λεπτομερή για το μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ το τελευταίο εξάμηνο.
Τα αποτελέσματα αυτά, θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τα επόμενα βήματα και για τις τρεις εταιρείες και κοινοπραξίες που έχουν τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στα τεμάχια 2,3,9, 10,11 και 12.

Το επόμενο «κύμα» δραστηριοτήτων, αναμένεται να έρθει με γεωτρήσεις και θα είναι σε ένα χρόνο περίπου, αφού τόσο η Noble, αλλά και κυρίως η ENI-KOGAS, προγραμματίζουν σειρά γεωτρήσεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ στα τέλη του 2014 και αρχές του 2015.

http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/178506/katharizei-apo-seismografika-i-aoz#sthash.PoFJ3AmJ.dpuf

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin