Sunday, December 22, 2013

Wiener Zietung: Θα διευρύνει την ΕΕ η Ελλάδα;/Neue Töne in der EU-Erweiterung?.

«Στη διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαικής Ένωσης οι Ελληνες λένε πως δίνουν μεγάλη σημασία, αλλά φαίνεται να έχουν προβλήματα με μερικούς υποψήφιους», σημειώνει στον υπότιτλο δημοσιεύματός της, με τίτλο «Νέος τόνος στην διεύρυνση της ΕΕ;», η αυστριακή εφημερίδα «Βίνερ Τσάιτουνγκ», το οποίο αναφέρεται στην προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014 και στην πρόθεσή της Αθήνας να προωθήσει τη διαδικασία της διεύρυνσης, που όμως συνδέεται με διάφορα προβλήματα.

Το δημοσίευμα παραπέμπει, στην αρχή, στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και στην τότε απόφαση των ηγετών των τότε 15 χωρών-μελών της ΕΕ για την ένταξη δέκα νέων χωρών καθώς και στη διακήρυξη τους πως το μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ, που ήταν, όπως σημειώνει η αυστριακή εφμερίδα, μια υπόσχεση προς την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη «Μακεδονία»[FYROM] και τη Σερβία, στην οποία υπάγονταν ακόμη το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα αναλαμβάνει τον Ιανουάριο, εκ νέου, την προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο και ήδη ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας παρέλαβε από τον Λιθουανό ομόλογό του Λίνας Λινκεβίτσιους συμβολικά μια καμπάνα, όχι μόνον γιατί ταιριάζει στα Χριστούγεννα που έρχονται, αλλά για να σημάνει κάτι το νέο, ωστόσο είναι ασαφές αν αυτό θα ισχύσει και για τη διεύρυνση και τούτο διότι η Αθήνα έχει κάποιες δυσκολίες με τουλάχιστον δύο βαλκανικές χώρες.

Πρόκειται, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, για τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες, ενώ υπάρχει και η διαμάχη με την «Μακεδονία»[FYROM] για την ονομασία «επειδή μια επαρχία στα βόρεια της χώρας έχει το ίδιο όνομα με τη γείτονα χώρα» και αυτός ήταν ο λόγος που μέχρι τώρα απέτυχε η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, παρά το γεγονός πως αυτό έχει συστήσει επανειλημμένα η Ευρωπαική Επιτροπή.

Λιγότερα προβλήματα φαίνεται να έχει η Αθήνα με την Πρίστινα για τις συνομιλίες προσέγγισης με την ΕΕ, αλλά το Κόσοβο βρίσκεται ακόμη μακριά από διαπραγματεύσεις ένταξης, όπως και από μια αναγνώριση της ανεξαρτησίας του, και αυτό γιατί λαμβάνεται υπόψη η διχοτομημένη Κύπρος, καθώς οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να αποδεχθούν την απόσχιση του Κοσόβου που θα μπορούσε να αποτελέσει προηγούμενο για το βόρειο τμήμα του νησιού στο οποίο οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν δικές τους δομές με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με την άλλη υποψήφια προς ένταξη χώρα, την Τουρκία, παλιά «άσπονδο εχθρό της»,όπως αναφέρει η εφημερίδα, η Ελλάδα επίσημα δεν έχει καμία αντίρρηση στην ένταξη, αντίθετα μάλιστα διαβεβαιώνει επανειλημμένα την υποστήριξή της, ωστόσο ο όρος να αναγνωριστεί,από την Άγκυρα, η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει και για αυτό δεν πρόκειται η Αθήνα να θελήσει να μεταπείσει την Λευκωσία να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για μέχρι τώρα μπλοκαρισμένους τομείς των διαπραγματεύσεων.
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα επαναλαμβάνει πως οι Ελληνες τονίζουν πως προσδίδουν μεγάλη σημασία στη διαδικασία διεύρυνσης στη διάρκεια της προεδρίας τους στην ΕΕ, αλλά, όπως συμπληρώνει, ερωτηματικό είναι εάν θα φέρουν νέα δυναμικότητα στη διαδικασία. 
 ethnos.gr
[22:48]
22/12/13
* (Μετά από τις απαραίτητες διορθώσεις με την ονομασία "FYROM". Η Ελλάδα αναγνωρίζει την χώρα αυτή με το όνομα "FYROM")
*(After the necessary corrections with the name "FYROM".  

GREECE recognised this country with the name "FYROM")
--
----------------------------------------------------------------------
  • Wiener Zeitung: Θα φέρει νέο τόνο στην ΕΕ η ελληνική Προεδρία;

........... Το δημοσίευμα παραπέμπει, στην αρχή, στη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ και στην τότε απόφαση των ηγετών των τότε 15 χωρών-μελών της ΕΕ για την ένταξη δέκα νέων χωρών καθώς και στη διακήρυξη τους πως το μέλλον των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ, που ήταν, όπως σημειώνει η αυστριακή εφημερίδα, μια υπόσχεση προς την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τα Σκόπια και τη Σερβία, στην οποία υπάγονταν ακόμη το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα αναλαμβάνει τον Ιανουάριο, εκ νέου, την προεδρία της ΕΕ για ένα εξάμηνο και ήδη ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας παρέλαβε από τον Λιθουανό ομόλογό του Λίνας Λινκεβίτσιους συμβολικά μια καμπάνα, όχι μόνον γιατί ταιριάζει στα Χριστούγεννα που έρχονται, αλλά για να σημάνει κάτι το νέο, ωστόσο είναι ασαφές αν αυτό θα ισχύσει και για τη διεύρυνση και τούτο διότι η Αθήνα έχει κάποιες δυσκολίες με τουλάχιστον δύο βαλκανικές χώρες.......κλπ....Πρόκειται, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, για τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την Ελλάδα και άλλες τέσσερις χώρες, ενώ υπάρχει και η διαμάχη με την ΠΓΔΜ για την ονομασία «επειδή μια επαρχία στα βόρεια της χώρας έχει το ίδιο όνομα με τη γείτονα χώρα».........
protothema.gr
22/12/13
[22¨30]
----------------------------------------------------------------------------
  • Neue Töne in der EU-Erweiterung?

Von Martyna Czarnowska
  • East Side Stories
  • Dem Prozess der Ausweitung der Union legen sie große Bedeutung bei, sagen die Griechen - und haben dabei ihre Probleme mit ein paar Kandidaten!!!!!!!!!.
Es war in einer großzügig angelegten Hotelanlage mit Blick auf das Ägäische Meer. In Porto Carras, im Norden Griechenlands, kamen die Staats- und Regierungschefs der 15 EU-Mitglieder zu einem Gipfeltreffen zusammen. Es war ein knappes Jahr vor der großen Erweiterungsrunde, bei der die Gemeinschaft um zehn ost- und südeuropäische Länder wuchs. Dennoch waren es andere Staaten, die sich nach den Beratungen über neue Perspektiven freuen konnten. Im Schlussdokument ihres Treffens hielten die Spitzenpolitiker nämlich fest, dass auch die Zukunft der westlichen Balkanstaaten in der Europäischen Union liege. 
Es war ein Versprechen an Albanien, Bosnien-Herzegowina, Mazedonien [Ehemalige Jugoslawische Republik Mazedonien, EJRM]**** und Serbien, das damals noch im Staatenverbund mit Montenegro und dem Kosovo war.

Im Jänner übernimmt Griechenland für sechs Monate erneut den EU-Vorsitz. Doch schon in dieser Woche bekam Vize-Außenminister Dimitris Kourkoulas von seinem litauischen Kollegen Linas Linkevicius - dessen Land seinen Vorsitz nun zu Ende bringt - symbolisch eine Glocke überreicht. Nicht nur weil die zur Vorweihnachtszeit passt. Sondern weil sie auch Neues einläuten soll.........................http://www.wienerzeitung.at/meinungen/kommentare/595934_Neue-Toene-in-der-EU-Erweiterung.html
 ***Griechenland hat dieses Land unter dem  Namen Ehemalige jugoslawische Republik Mazedonien [EJRM] anerkannt
22/12/13
-----
-
Zum Thema!!!!!:

1 comment :

  1. Φρένο στην περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ θέλει να βάλει το Λονδίνο.....

    Το Ηνωμένο Βασίλειο, που πάντα ήταν φανατικός υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, έδειξε ότι αλλάζει τη στάση του στην τελευταία σύνοδο κορυφής (20 Δεκεμβρίου).

    Παρόλο που ακόμη θεωρεί τη διεύρυνση «μια από τις μεγαλύτερες δυναμικές της ΕΕ», ο Cameron, ο οποίος πρόσφατα ζήτησε περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας ενόψει της άρσης των περιορισμών εργασίας για τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους από την 1η Ιανουαρίου 2014, θέλει να βρει νέους μηχανισμούς ελέγχου πριν την ένταξη νέων μελών.

    Αυτή η εξέλιξη ίσως φαίνεται να δημιουργεί ένα παράδοξο. Για πολλά χρόνια, οι βρετανικές κυβερνήσεις πίεζαν για τη διεύρυνση της ΕΕ, η οποία σταδιακά θα μετέτρεπε την Ένωση σε μια «χαλαρή» ομοσπονδία κρατών μελών.

    «Καθώς σκεφτόμαστε χώρες όπως η Αλβανία και η Σερβία να ενταχθούν μια μέρα στην ΕΕ, πρέπει να βρούμε τρόπους να επιβραδύνουμε την πρόσβαση στην αγορά εργασίας μέχρι να διαβεβαιωθούμε ότι η ένταξη δεν θα προκαλέσει τεράστιο κύμα μετανάστευσης […] Αναμένω να βρούμε νέους τρόπους να συνεχίσουμε τη διεύρυνση, τρόπους που θα ανακτήσουν την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των λαών μας», τόνισε ο Βρετανός στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής.

    «Όταν εντάσσεται μια νέα χώρα, θα πρέπει να εξετάσουμε τι είδους ελέγχους μετάβασης θέτουμε σε ισχύ. Όπως είπα […], ίσως είναι απαραίτητο να εξετάσουμε νέους μηχανισμούς: το ποσοστό του ΑΕΠ, τα ποσοστά των μισθών, δε θέλω να δω αυτό που συνέβη στο παρελθόν», πρόσθεσε, ζητώντας παράλληλα αλλαγή των Συνθηκών.

    «Υστερία»

    Ωστόσο διπλωματικές πηγές της ΕΕ ισχυρίζονται ότι πρόκειται για κενή ρητορική. «Εάν μιλά σοβαρά για αλλαγή των κανόνων, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να εγείρει το ζήτημα στο προηγούμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, τα συμπεράσματα του οποίου σχετικά με τη διεύρυνση ενέκρινε ο Cameron. Κανένα άλλο κράτος μέλος δεν εγείρει τέτοια ερωτήματα με τέτοιο υστερικό τρόπο. Η πολιτική διεύρυνσης συνεχίζεται χωρίς αλλαγές».

    Μια άλλη πηγή της ΕΕ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε συζήτηση για το θέμα στο Συμβούλιο και ότι το «Ηνωμένο Βασίλειο είναι απομονωμένο στο εν λόγω ζήτημα».

    «Αυτό που είπε ο Cameron στους αρχηγούς είναι ότι θέλει συζήτηση για το θέμα λίγο πριν την επόμενη διεύρυνση. Ίσως θα είναι το Μαυροβούνιο σε περίπου πέντε χρόνια και ο Cameron θα έχει φύγει μέχρι τότε. Πιστέψτε με, έρχεται καλοκαίρι, δε θα μιλήσουμε καν ξανά για αυτό. Οι δηλώσεις του έχουν στόχο το εσωτερικό της χώρας του για πριν την 1η Ιανουαρίου», τόνισε, αναφερόμενος στην άρση των εργασιακών περιορισμών Βούλγαρων και Ρουμάνων υπηκόων.

    Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη νικήτρια στο ζήτημα της διεύρυνσης στη τελευταία σύνοδο κορυφής ήταν η Σερβία καθώς έλαβε ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων...........http://euractiv.gr/dieyrynsi/freno-stin-peraitero-dieyrynsi-tis-ee-thelei-na-balei-londino
    23/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin