Tuesday, December 17, 2013

Παρεμβάσεις ΥΠΕΞ για το Κόσοβο και την ΠΓΔΜ στην ΕΕ

Αναφορές στο Κόσοβο και την ΠΓΔΜ, έκανε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, στη συζήτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ για την ενταξιακή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφερόμενος στο Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, υπενθύμισε ότι αποτελεί μια λεπτή και δύσκολη διαδικασία, η οποία οδήγησε τόσο στη συμφωνία της 19ης Απριλίου, όσο και στη μετέπειτα επιτυχή διενέργεια τοπικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο.


Είναι γεγονός, πρόσθεσε, πως όταν οι ηγέτες παίρνουν θαρραλέες αποφάσεις προς την επίλυση τέτοιου είδους διαφορών, οφείλουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, να στέλνουμε προσεκτικά μηνύματα και να μη δίνουμε εφόδια σε αυτούς που θέλουν να τορπιλίσουν τη διαδικασία. Αφού επεσήμανε την ανάγκη να ακολουθήσουμε τις συστάσεις επί του θέματος που υπεβλήθησαν από την Ύπατη Εκπρόσωπο, Κάθριν Άστον, ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του ίδιου του Κοσσυφοπεδίου, να μη δοθεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Σερβίας. Θα πρέπει, συνέχισε να δοθούν κίνητρα στη Σερβία έτσι ώστε να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.

Σχετικά με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να ξεκινήσουν μόνο μετά από επίλυση του ονοματολογικού, υπογραμμίζοντας ότι δεν βοηθά όταν η χώρα λαμβάνει μηνύματα να μη συνεργαστεί για επίλυση του εν λόγω προβλήματος. Με λύπη παρατηρώ, κατέληξε, ότι, επί του παρόντος, δεν μπορεί να ληφθεί θετική απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
sigmalive.com

17/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin