Saturday, December 14, 2013

Ψυχρολουσία από Νταβούτογλου

Καμία ένδειξη διαφοροποίησης της τουρκικής πλευράς στο θέμα του κοινού ανακοινωθέντος δεν προέκυψε από τις δημόσιες δηλώσεις που έκαναν πριν λίγο στα κατεχόμενα ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου. Εμφανίστηκαν ταυτισμένοι και ουσιαστικά δεν άφησαν πολλά περιθώρια συμφωνίας για επίτευξη συμφωνίας. 

Μάλιστα ο κ. Νταβούτογλου του οποίου η χώρα διατηρεί 40.000 στρατιώτες στη Κύπρο, προσπάθησε να δώσει την εντύπωση του «τρίτου» καλώντας τους δύο ηγέτες να συναντηθούν για να καταλήξουν σε κοινό ανακοινωθέν. Όπως σημείωσε, το ανακοινωθέν δεν είναι τόσο σημαντικό όσο σημαντική είναι η επίδειξη βούλησης για λύση. Μάλιστα υπενθύμισε στον διεθνή παράγοντα ότι το 2004 οι Τουρκοκύπριοι επέδειξαν καλή θέληση και βούληση για λύση ψηφίζοντας «ναι» στο σχέδιο Ανάν. Σημείωσε ακόμα και τις συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί τότε.
 
Κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να τερματίσει τις μανούβρες και υποστήριξε πως το κοινό ανακοινωθέν θα εκδοθεί και είναι θέμα χρόνου η συμφωνία.  Είπε ακόμα ότι τις επόμενες μέρες θα έχει επαφή με τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ του ΟΗΕ.
 
Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει τον ΟΗΕ και για την εξάντληση της υπομονής της Τουρκίας, η οποία δεν όπως είπε δεν μπορεί να δεχτεί διαπραγμάτευση χωρίς τέλος για όσο καιρό διαρκεί η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.
 
Ο κ. Νταβούτογλου θα παραμείνει στη Κύπρο έως αργά το βράδυ. Έγκυρες πηγές θεωρούν πως μετά τις δημόσιες δηλώσεις Νταβούτογλου θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας για το κοινό ανακοινωθέν.
 
Ο τούρκος υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε συνάντηση που διήρκεσε μισή ώρα με τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Νταουνερ, ο οποίος παρέμεινε στη Λευκωσία αναβάλλοντας την επιστροφή του στην Αυστραλία. Η συνάντηση που έγινε στα κατεχόμενα έγινε χωρίς την παρουσία των ΜΜΕ και χωρίς να υπάρξει κάποια δήλωση. Αυτό που ανέφεραν τουρκοκυπριακές πηγές, είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια παρασκηνιακή προσπάθεια για το κοινό ανακοινωθέν η οποία ενδεχομένως θα συνεχιστεί μέχρι την αναχώρηση του Α. Νταβούτογλου από τα κατεχόμενα, τα μεσάνυχτα.
 http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=404777
14/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin