Friday, December 6, 2013

Ομοβροντία πιέσεων για ξεπάγωμα τουρκικών κεφαλαίων

Βρυξέλλες: Πρωτοφανές κλίμα πιέσεων για ξεπάγωμα δύο τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων οργάνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Βρετανία, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει «ευανάγνωστη αναφορά» στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου, διά της οποίας να δημιουργούνται προϋποθέσεις για προώθηση και άνοιγμα των κεφαλαίων «Σύστημα Απονομής Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα» και «Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια», τα οποία ως γνωστόν μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία από το 2009.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν 20 και πλέον κράτη-μέλη ζήτησαν από τη λιθουανική προεδρία να «ενισχύσει» το κείμενο των Συμπερασμάτων, εισάγοντας ειδική αναφορά, η οποία να δεσμεύει τους «28» για προώθηση των επίμαχων κεφαλαίων.

«Πρώτο βιολί» στη συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER ήταν η Σουηδία, ενώ ακολούθησαν όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη, ζητώντας επιτακτικά και σε υψηλούς τόνους την προώθηση των δύο κεφαλαίων. Ως βασική επιχειρηματολογία, για την «ανάγκη προώθησης» των δύο κεφαλαίων, επιστρατεύτηκε ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας, κάτι που πιπιλούν κατά κόρον το τελευταίο διάστημα η Βρετανία και ο Στέφαν Φούλε.

Απαντώντας στις θέσεις που διατυπώθηκαν, η Λευκωσία, διά του Μονίμου Αντιπροσώπου Κορνήλιου Κορνηλίου, υπογράμμισε, όπως πληροφορούμαστε, ότι τα δύο επίμαχα κεφάλαια πάγωσαν το 2009 για πολιτικούς λόγους, οι οποίοι δεν έχουν εκλείψει.

Ο Κύπριος πρέσβης επεσήμανε ακόμη ότι εάν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη εμμένουν στην καταγραφή αναφοράς στα Συμπεράσματα για ξεπάγωμα των δύο κεφαλαίων, τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πρόταση της Λευκωσίας, παραπέμποντας ευθέως στο ζήτημα της επιστροφής των Βαρωσίων στους νομίμους κατοίκους τους.

  • Στήριξη στις θέσεις της Λευκωσίας εξέφρασαν ελάχιστα κράτη, με θετικότερη την παρέμβαση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας, Θεόδωρου Σωτηρόπουλου.

Το κλίμα το οποίο οργάνωσε εργολαβικά το Λονδίνο, στη συνεδρία της COREPER, καταδεικνύει ότι θα διεξαχθεί σκληρή μάχη σε διπλωματικό επίπεδο, τις προσεχείς δέκα μέρες, μέχρι και την έκδοση των Συμπερασμάτων στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ. Εάν μάλιστα δεν καταστεί δυνατή η κατάληξη σε ομόφωνη απόφαση, σε διπλωματικό επίπεδο, τότε τα Συμπεράσματα θα μεταφερθούν «ανοικτά» ενώπιον των ΥΠΕΞ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σημειώνεται ότι το πρώτο προσχέδιο Συμπερασμάτων που έβαλε στο τραπέζι η Λιθουανική Προεδρία και αποκάλυψε ο «Φ», δεν προβαίνει σε καμιά αναφορά για ξεπάγωμα των δύο τουρκικών κεφαλαίων. Περιλαμβάνει μια γενική αναφορά, σύμφωνα με την οποία, διασφαλίζεται ότι «η ΕΕ παραμένει μια κινητήριος δύναμη για μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ειδικά στους τομείς του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

Νέος «πονοκέφαλος»

Νέο «πολιτικό πονοκέφαλο» προκαλούν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Άγκυρα προτίθεται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών με όλα τα κράτη-μέλη, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως ακριβώς έπραξε και στην περίπτωση του Πρωτοκόλλου.

Η υπογραφή της Συμφωνίας θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου και η Λευκωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες μέσω των Συμπερασμάτων που θα εκδοθούν.

Ήδη, το Υπουργείο Εξωτερικών εξασφάλισε αναφορά ότι η Συμφωνία Επανεισδοχής θα εφαρμοστεί «έναντι όλων των κρατών-μελών», ενώ επιδιώκει την υιοθέτηση ανάλογης αναφοράς και για τον οδικό χάρτη που καλείται να ακολουθήσει η Τουρκία. Κατά τα λοιπά, το υπό συζήτηση προσχέδιο Συμπερασμάτων καταγράφει όλες τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας.

Η Άγκυρα καλείται «να συμβάλει ενεργώς» στο Κυπριακό και «να αποφύγει κάθε είδους απειλή, ή ενέργεια που κατευθύνεται εναντίον ενός κράτους-μέλους».

Μνημονεύονται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, «για εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων», υπενθυμίζεται η δήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, εκφράζεται απογοήτευση για τη μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου, ενώ υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση ανυπαρξίας προόδου επί του προκειμένου θα διατηρηθούν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία το 2006.

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
- See more at: philenews.com

---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

---------------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin