Tuesday, December 17, 2013

Με το βλέμμα στην ΕΕ η Αλβανία.-Η Ολλανδία λέει "όχι" στο καθεστώς υποψήφιας χώρας

Οκτώ κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από τη Λιθουανία που ασκεί την προεδρία της Ένωσης και από την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια, Κάθριν Άστον να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Αλβανία.
Η επιστολή, που υπογράφουν οι υπουργοί Εξωτερικών των οκτώ κρατών-μελών, παραδόθηκε το Σάββατο ενόψει της απόφασης που θα λάβει σήμερα για την Αλβανία το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.



Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Ιρλανδίας και της Σλοβενίας εκφράζουν την πεποίθηση ότι η Αλβανία έχει εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι η Αλβανία έχει κάνει θετικά βήματα στη μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, έχει οργανώσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές στις 23 Ιουνίου, οι οποίες αξιολογήθηκαν θετικά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, στη σημερινή συνεδρίαση, θα λάβουν απόφαση για την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χορηγηθεί στην Αλβανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

 http://www.protothema.gr/world/article/337654/me-to-vlemma-stin-ee-i-alvania-/
17/12/13
--
-

1 comment :

  1. Βέτο Τσεχίας κατά Αλβανίας στην ΕΕ...

    Βέτο στη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αλβανία θα έθετε η Τσεχία, σε περίπτωση που το ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε κάτι τέτοιο.

    Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Γίρι Ρούσνοκ ανέφερε ότι η χώρα του θα εμπόδιζε κάτι τέτοιο, λόγω ζητήματος που αφορά απαλλοτρίωση από το αλβανικό κράτος της τσεχικής εταιρεία CEZ.

    «Ήταν μια άνευ προηγουμένου απαλλοτρίωση της εταιρείας. Πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε, όμως, στη διαιτησία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    «Είπα στον πρωθυπουργό της Αλβανίας ότι αν δεν αναγνωρίσουν το χρέος λυπάμαι αλλά θα θέσουμε βέτο κατά της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δεν είναι κάτι ευχάριστο, αλλά αν τα χρήματα δεν μας δοθούν πίσω δεν θα υποχωρήσουμε», πρόσθεσε.

    «Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε διότι ούτε η Ολλανδία ούτε η Γερμανία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένες με την προσέγγιση της βαλκανικής χώρας, η οποία είναι γεμάτη με εμπόρους ναρκωτικών» δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός.
    http://www.elzoni.gr/html/ent/020/ent.41020.asp
    21/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin