Friday, November 15, 2013

Buzek: Η ΕΕ είναι η απάντηση στην κρίση, όχι η αιτία της.

Για τον πρώην πρόεδρο του ΕΚ, Jerzy Buzek, η ΕΕ αποτελεί σήμερα σημαντική δύναμη επιρροής στον κόσμο. "Πριν μερικά χρόνια έπρεπε να απευθυνθούμε στις ΗΠΑ για την επίλυση των προβλημάτων στα Βαλκάνια. Σήμερα, με τις δικές μας δυνάμεις, φέραμε την ειρήνη στην περιοχή. Το ίδιο συμβαίνει με τις ανατολικές γειτονικές χώρες". Ο πρόεδρος του ΕΚ εισήγαγε την εκδήλωση ReAct στη Βαρσοβία στις 14 Νοεμβρίου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ευρωπαϊκή επιρροή εκτός των συνόρων της Ένωσης.


Μιλώντας στην εκδήλωση που οργάνωσε το ΕΚ εν' όψει των ευρωεκλογών του 2014, ο κ. Buzek (ΕΛΚ, Πολωνία) σχολίασε επίσης τις οικονομικές ευκαιρίες που προσφέρει η ΕΕ: "Η ΕΕ είναι η λύση στο πρόβλημα της κρίσης και όχι η αιτία της".

Από την πλευρά τους, οι ομιλητές της εκδήλωσης ReAct στη Βαρσοβία αναφέρθηκαν στην επιρροή που έχει η Ευρώπη στις γειτονικές χώρες. Η αναλύτρια στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Πολωνίας, εξήγησε πως η Ανατολική Πολιτική Γειτονίας άλλαξε ριζικά τις σχέσεις με τις χώρες της περιοχής.

Η GrażynaPiotrowska-Oliwa, πρόεδρος της PolishOil & GasCompany (PGNiG), θύμισε ότι η Ευρώπη έχει λιγότερες ενεργειακές πηγές από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και επεσήμανε πως αυτό έχει αρνητικές συνέπειες και για την ανταγωνιστικότητά της. Ενεργώντας εκ μέρους όλων των κρατών μελών, η ΕΕ θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους στις διεθνείς αγορές ενέργειας, βελτιώνοντας έτσι και την ενεργειακή ασφάλεια όλων μας.

Στην ίδια εκδήλωση, ο AdamBodnar, αντιπρόεδρος του HelsinkiFoundationofHumanRights τόνισε το βασικό ρόλο του ΕΚ στη προστασία δεδομένων.

Το ReAct στη Βαρσοβία είναι το δεύτερο συνέδριο από τα πέντε που διοργανώνονται, για τη συζήτηση θεμάτων που είναι σημαντικά για την ΕΕ, εν' όψει των ευρωεκλογών το Μάιο του 2014. Πραγματοποιούνται σε ευρωπαϊκές πόλεις με σκοπό να δώσουν την ευκαιρία σε σημαντικές προσωπικότητες να αναπτύξουν τις ιδέες τους για εκείνα που απασχολούν σήμερα στην Ευρώπη. Η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Φρανκφούρτη στις 5 Δεκεμβρίου.
 europarl.europa.eu
15/11/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin