Tuesday, October 8, 2013

Ουδέτερες οι Βρυξέλλες στο Κυπριακό

Ενημερώθηκε από ΟΗΕ η ΕΕ και έχουν ανοικτή γραμμή
Στηρίζουν τη διαδικασία, εφόσον συμφωνούν τα εμπλεκόμενα μέρη και ευνοούν θετικές εξελίξεις για την Αμμόχωστο, αλλά...

Σε ανοικτή γραμμή βρίσκονται ΟΗΕ και ΕΕ για το Κυπριακό. Τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο όσο και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι είχαν ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Η ενημέρωση είχε γίνει προ ολίγων ημερών, κατά τη διάρκεια του περιθωρίου των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή.



Σύμφωνη γνώμη Ρώσων και Αμερικανών

Η ΕΕ θεωρεί ότι το πάνω χέρι ανήκει στον ΟΗΕ και ότι αυτός καθοδηγεί τη διαδικασία, ενώ αποδέχεται ως θετική εξέλιξη την εμπλοκή και των μητέρων πατρίδων, υπό την έννοια, μάλιστα, ότι η νέα μορφή της διαδικασίας δεν γίνεται δεκτή μόνον από τους Αμερικανούς, αλλά και από του Ρώσους. Οι Κοινοτικοί θεωρούν ότι οι μεθοδολογίες και οι τρόποι λύσης είναι ζητήματα που αφορούν στα εμπλεκόμενα μέρη και δεν σχολιάζουν τα περί τετραμερούς ή όχι, που αποτελούν, όπως τονίζεται, εσωτερικά θέματα. Η ΕΕ και δη η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει σε τεχνοκρατικό επίπεδο, κατά πόσον η λύση είναι ή όχι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο.

Επί τούτου, επισημαίνεται ότι η μορφή της λύσης είναι συναφής με τη συμβατότητα, που σημαίνει ότι υπάρχουν τρόποι επίλυσης των ζητημάτων αυτών. Όπως αναφέρεται, οι υφιστάμενες αποκλίσεις θεωρούνται ως τέτοιες, λόγω του υφιστάμενου πολιτειακού συστήματος, δηλαδή του ενιαίου κράτους. Με τη μετατροπή, τονίζουν, του πολιτειακού συστήματος σε ομοσπονδία, τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, διότι θα έχουμε μια νέα κατάσταση, μια νέα τάξη πραγμάτων, όπως τονιζόταν και επί σχεδίου Ανάν.
Αμμόχωστος και αντιθέσεις
Εκείνο που θεωρείται σημαντικό είναι ότι η πρόοδος στο Κυπριακό θα δημιουργήσει και θετικό κλίμα στην τουρκική ενταξιακή πορεία, της οποίας οκτώ τουλάχιστον κεφάλαια βρίσκονται παγωμένα, λόγω μη εφαρμογής του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου. Ως προς το θέμα της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου, η Επιτροπή το συνδέει, εκ των πραγμάτων, με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αφού κατ’ ελάχιστον συνδυάζεται με τη δική της εμπλοκή στο άνοιγμα του λιμανιού της πόλης.

Και αυτό, διότι το λιμάνι θα είναι υπό τη δική της εποπτεία. Βεβαίως, όπως επισημαίνεται, η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη, και αυτό, προστίθεται, έχει συμβεί και στο παρελθόν. Υπάρχουν, επισημαίνεται, νομικά ζητήματα που άπτονται κυριαρχικών δικαιωμάτων, ενώ διάσταση υπάρχει και ως προς τα ανταλλάγματα που ζητά η μία από την άλλη πλευρά, περιλαμβανομένου και του θέματος της επαναλειτουργίας του αεροδρομίου της Τύμπου.
Θετική εξέλιξη, εάν...

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι, εφόσον η υπόθεση της Αμμοχώστου προχωρήσει, θα είναι μια θετική εξέλιξη για την τελική λύση στο Κυπριακό. Αυτό, όμως, επαφίεται στα εμπλεκόμενα μέρη. Διότι, όπως τονίζεται, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. 
 http://www.sigmalive.com
8/10/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin