Monday, August 19, 2013

Στις 5.200 οι αιτήσεις Ε/κ στην «επιτροπή ακινήτων περιουσιών»

Λευκωσία: Η πολιτική του κατοχικού καθεστώτος να δημιουργήσει νέα δεδομένα επί του εδάφους με την εξαγορά των ελληνοκυπριακών περιουσιών παίρνει νέες διαστάσεις. 

Μέχρι πρόσφατα η πρακτική που ακολουθούσε η «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» ήταν να εξετάζει και να δίνει στοχευμένες αποζημιώσεις, ιδιαίτερα σε εκείνες τις περιοχές όπου σημειώνεται τουριστική ανάπτυξη. Επίσης η «επιτροπή» έριχνε το βάρος της σ' εκείνες τις περιοχές οι οποίες βάσει των διαφόρων σχεδίων επίλυσης του Κυπριακού θα βρίσκονταν υπό τουρκική διοίκηση. Ωστόσο, μέσα από τις πρόσφατες αποφάσεις της, η «επιτροπή» έδειξε ότι πλέον η εξαγορά των ελληνοκυπριακών περιουσιών επεκτείνεται σ' ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή.


Σε μια από αποφάσεις που έλαβε η «επιτροπή» στα τέλη περασμένου Ιουνίου περιλαμβάνεται και η καταβολή αποζημιώσεις για ακίνητη περιουσία στην κατεχόμενη Λύση. Είναι η πρώτη φορά που αποφασίστηκε η καταβολή αποζημιώσεις στη συγκεκριμένη περιοχή της Μεσαορίας, η οποία παράλληλα δείχνει και τις εξευτελιστικές τιμές που δίνονται σε ακίνητα τα οποία βρίσκονται μακριά από παραθαλάσσιες περιοχές και τα οποία δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Στην περίπτωση της Λύσης δόθηκε το ποσό των 16.000 στερλινών για ακίνητο συνολικής έκτασης 8.202 τετραγωνικών μέτρων. Συγκριτικά να αναφέρουμε ότι την ίδια περίοδο δόθηκε το ποσό των 80.000 στερλινών για ακίνητο 535 τετραγωνικών μέτρων στην Αμμόχωστο και 22.500 στερλινών για ακίνητο 1.538 τ.μ. στο Ριζοκάρπασο.

Την περίοδο αυτή τα γραφεία της «επιτροπής» είναι ανοικτά μόνο για καταχώρηση νέων αιτήσεων για καταβολή αποζημιώσεων. Μετά τις 28 Ιουνίου, οπόταν λήφθηκαν και οι τελευταίες αποφάσεις, δεν υπhttp://www.blogger.com/blogger.g?blogID=5409482909880290151#editor/target=post;postID=8736342110711857945ήρξε οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη ως προς την καταβολή αποζημιώσεων. Ωστόσο μετά τις θερινές διακοπές των μελών της «επιτροπής» αναμένεται νέα κινητικότητα με αποφάσεις με κινήσεις που θα είναι στοχευμένες προκειμένου να συμβάλουν στην έκκληση της ψευδοκυβέρνησης προς Τουρκοκύπριους χρήστες ε/κ περιουσιών να έρθουν σε επαφή με Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες προκειμένου να προχωρήσουν σε ανταλλαγή μέσω της «επιτροπής».

Μέχρι και τις 14 Αυγούστου έχουν καταχωρηθεί στην «επιτροπή» 5.201 αιτήσεις από Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την «επιτροπή», 412 κατέληξαν σε φιλικό διακανονισμό και δέκα μέσω ακροαματικής διαδικασίας. Μέχρι στιγμής έχει δοθεί το ποσόν των 133 εκατομμυρίων στερλινών ως αποζημίωση στους αιτητές. Ποσό που εξυπακούεται εξαγορά της ελληνοκυπριακής περιουσίας από το κατοχικό καθεστώς και την μετατροπή της σε τουρκική.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/158104/stis-5200-oi-aitiseis-ek-stin-epitropi-akiniton-periousion#sthash.00Onu710.dpuf

19/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin