Friday, July 19, 2013

FYROM: Κατέδιδαν τους αντιφρονούντες. Συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών ο εθνικός συγγραφέας της χώρας

Συνεργάτες της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο και καταδότες διαφωνούντων συναδέλφων τους υπήρξαν μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας των Σκοπίων, σύμφωνα με αποκαλύψεις που έγιναν στις συνεδριάσεις κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνά πιθανές σχέσεις πολιτικών αξιωματούχων και κρατικών λειτουργών της ΠΓΔΜ με υπηρεσίες πληροφοριών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την περίοδο από το 1944 έως το 2001.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις οι συγκεκριμένοι διανοούμενοι, γνωστοί συγγραφείς και καλλιτέχνες, συνεργάζονταν με τις μυστικές υπηρεσίες του Βελιγραδίου.

Ανάμεσά τους, και ο «εθνικός» συγγραφέας της ΠΓΔΜ, Σλάβκο Γιάνεφσκι, ο οποίος απεβίωσε το 2000, καθώς και δύο ακόμη εν ζωή ακαδημαϊκοί.



Η Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και η Ένωση Συγγραφέων της ΠΓΔΜ αμφισβήτησαν τα πορίσματα της επιτροπής και ζήτησαν να «σταματήσει αμέσως ο στιγματισμός ανθρώπων οι οποίοι υπήρξαν πρωτεργάτες των γραμμάτων και των επιστημών στη χώρα και συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας».

  • Όπως είπαν, είναι απαράδεκτο το γεγονός να χαρακτηρίζεται συνεργάτης των μυστικών υπηρεσιών ο εθνικός συγγραφέας της χώρας ο οποίος απεβίωσε πριν 13 χρόνια.

Σημειώνεται ότι το 2010 είχε συσταθεί μία διακομματική επιτροπή για να διερευνήσει πιθανές σχέσεις πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων της ΠΓΔΜ με υπηρεσίες πληροφοριών κυρίως της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ωστόσο, στο ενδιάμεσο, η σλαβική αντιπολίτευση απέσυρε τους εκπροσώπους της στην επιτροπή και δεν αναγνωρίζει τις αποφάσεις της, καθώς θεωρεί ότι η επιτροπή έχει επιδοθεί σε ένα «κυνήγι μαγισσών» και ότι ενεργεί υπό τις εντολές του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE
(του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι), το οποίο, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, επιδιώκει να κλείσει λογαριασμούς με τους ιδεολογικούς και πολιτικούς του αντιπάλους.

Η σύσταση της επιτροπής αυτής έχει διχάσει τον πολιτικό κόσμο και τους ανθρώπους του πνεύματος της χώρας.

Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι υπερασπίζεται το έργο της επιτροπής, λέγοντας ότι είναι σημαντικό να αποκαλυφθεί ποιοι αξιωματούχοι και ποιοι σημαίνοντες άνθρωποι της κοινωνίας ήταν συνεργάτες των μυστικών υπηρεσιών και απέκτησαν αξιώματα και προνόμια λόγω της ύποπτης δράσης τους.

 http://www.elzoni.gr
19/7/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin