Sunday, July 14, 2013

Σουλτς: «Πιο βαθιά στην ύφεση η Κύπρος»


-
Τη μελέτη των συστημικών κινδύνων της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν αναλάβει φοιτητές του Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υπό την επίβλεψη του γνωστού καθηγητή Mark Esposito και σε συνεργασία με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό Ευρωβουλευτή Γεώργιο Χατζημαρκάκη. Εξετάζουν, μάλιστα, κατά πόσον, ο πρωτοφανής τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Κυπριακή Δημοκρατία από τους Ευρωπαίους, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.


Στην πιο πρόσφατη έκφραση της οικονομικής κρίσης, επιβλήθηκαν πολύ σκληρά μέτρα σ’ ένα από τα πιο μικρά μέλη της ΕΕ, την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και εκτιμά, πως τα εν λόγω μέτρα αναμένεται ότι θα οδηγήσουν το νησί σε βαθύτερη ύφεση, κατά τα επόμενα χρόνια.

Επισήμανε, ακόμη ότι τα μέτρα, που εφαρμόστηκαν σε Ισπανία, Πορτογαλία κι Ελλάδα, έχουν οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση και έχουν επηρεάσει την ευρωπαϊκή οικονομία στην ολότητά της.

Ο Μάρτιν Σουλτς ανέφερε, μάλιστα, πως το βασικό μήνυμα, που πρέπει να σταλεί είναι ότι η οικονομική κρίση, δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με αριθμούς, αφού αφορά κυρίως στους ανθρώπους. Γι αυτό, είπε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να καταβάλουν το άπαν των δυνατοτήτων τους, ώστε να οδηγηθεί η Ευρώπη μακριά απ’ αυτή την κατάσταση.

Στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγράμματος, που προσφέρει το πασίγνωστο   Πανεπιστήμιον του Χάρβαρντ, θα επιδιωχθεί η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της σημερινής δεινής οικονομικής κατάστασης, που επικρατεί σε κράτη της Ενωμένης Ευρώπης. Ο ρόλος του Γεώργιου Χατζημαρκάκη, των συνεργατών του, αλλά και του  Κύπριου Γιώργου Δημητρίου, που προΐσταται της εν λόγω έρευνας, αναμένεται να είναι καταλυτικός.

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής παρατηρεί ότι τα ευρωπαϊκά κράτη καταρρέουν σαν ντόμινο, βυθιζόμενα σε ανεξέλεγκτα χρέη και ως εκ τούτου ζητούν οικονομική στήριξη. Αποδεικνύεται, όμως ότι οι επιπτώσεις των μέτρων, που συνοδεύουν αυτά τα πακέτα οικονομικής βοήθειας, διασαλεύουν την κοινωνική συνοχή και οδηγούν σε αδιέξοδη λιτότητα και αναταραχή.

Θεωρεί, πως, χωρίς την επιδίωξη ενός συμπαγούς οράματος και μιας συστημικής ανάλυσης των παραγόντων, που συνθέτουν την εξίσωση της ευρωπαϊκής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει, απλά, να μπαλώνει τις τρύπες ενός πλοίου που εξακολουθεί να βυθίζεται.

Το πρόγραμμα θέτει καίρια ερωτήματα στους φοιτητές του. Μπορεί ένα μικρό λανθασμένο βήμα, έστω κι αν θεωρείται ως μη συστημικό, όπως ο τρόπος αντιμετώπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις για όλο το οικονομικό σύστημα της Ενωμένης Ευρώπης; Τελικά, οι χειρισμοί, που έγιναν αναφορικά με την Κύπρο, καταδεικνύουν γνώση ή άγνοια των υπαρκτών συστημικών κινδύνων της ευρωπαϊκής οικονομίας; Υπάρχει, λοιπόν, κάποιος, που να κοιτάζει τη μεγάλη εικόνα πριν αναλάβει δράση ή όχι;

Ο Γερμανός Ευρωβουλευτής διερωτάται, κατά πόσον η ΕΕ θ’ αντιμετωπίσει τους συστημικούς κινδύνους, που χαρακτηρίζουν την ευρωπαϊκή οικονομία, λαμβάνοντας αποφασιστικά μέτρα για περαιτέρω ενοποίηση και ολοκλήρωσή της ή εάν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θ’ αφεθεί να διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη.

Η Ευρώπη βρίσκεται στο χείλος του γκρεμνού και τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά, επομένως οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να πάρουν καταλυτικές αποφάσεις στους αμέσως επόμενους μήνες, αναφέρει ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός Ευρωβουλευτής.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/55441#sthash.FEm4puxK.dpuf
--
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin