Monday, July 15, 2013

Πέρασαν 39 χρόνια από το αμερικανοκίνητο πραξικόπημα εναντίον του Μακάριου. Η μαύρη επέτειος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, 1974.

Λευκωσία:  Με τον ήχο των σειρήνων στις 8.20 το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, η Κυπριακή Δημοκρατία θυμάται και καταδικάζει τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, 1974. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα παραστεί στο επίσημο μνημόσυνο, που θα τελεσθεί στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία. Του μνημοσύνου θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Τον επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέρχεται στις 11.00, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην καθιερωμένη ειδική συνεδρία της 15ης Ιουλίου για καταδίκη των μαύρων επετείων του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.
Εξάλλου σε σεμνή τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 18 Ιουλίου και ώρα 6.30 μ.μ., η Πολιτεία θα τιμήσει τους νεκρούς του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΣΥ
Τη δραματική κορύφωση μιας σειράς εγκληματικών ενεργειών της χούντας των Αθηνών σε βάρος της Κύπρου, σηματοδοτεί η αποφράδα ημέρα της 15ης Ιουλίου, η οποία έδωσε το πρόσχημα και την αφορμή στον καραδοκούντα Τούρκο εισβολέα να καταλάβει και να κρατεί με την ισχύ των όπλων, διχοτομημένη την πατρίδα μας.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζει το εγκληματικό πραξικόπημα των παρανοϊκών δικτατόρων, υπενθυμίζοντας στον κυπριακό λαό τα τραγικά αποτελέσματα που επιφέρει ο φανατισμός και η διχόνοια.
Η 15η Ιουλίου 1974 αποτελεί ημέρα εθνικού πένθους και περισυλλογής. Με κανένα, όμως, τρόπο δεν θα πρέπει να αρκεστούμε σε φραστική καταδίκη των τραγικών γεγονότων, αλλά θα πρέπει να αντλήσουμε τα απαραίτητα πικρά διδάγματα, μέσα από τη δύναμη της εθνικής μνήμης, για να οδηγηθούμε στην εθνική αυτογνωσία.
Οι δημοκρατικός διάλογος και ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, θα πρέπει να αποτελούν απόλυτα σεβαστές αρχές της πολιτικής ζωής, γιατί μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν διέξοδοι και εφικτές λύσεις στα εθνικά μας προβλήματα. Το μίσος, ο φανατισμός, η διχόνοια και η επιβολή απόψεων δια της βίας, οδηγούν αναπόφευκτα στην καταστροφή.
Με πλήρη συναίσθηση των ιστορικών στιγμών που διερχόμαστε, σε μια περίοδο συσσωρεμένων οικονομικών προβλημάτων, θα πρέπει να εργαστούμε συλλογικά και με γνώμονα το κοινό συμφέρον για να επαναφέρουμε την πατρίδα μας σε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και προόδου.
Όσον αφορά το εθνικό μας θέμα, χρειάζεται καλύτερη από προηγουμένως προετοιμασία από την πλευρά μας, επανατοποθέτηση των αποδεκτών προϋποθέσεων για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σταθεροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών, διευκρίνιση της διαδικασίας και ανασύνταξη των παραμέτρων που θα εγγυώνται την επιβίωση του ελληνισμού στη Κύπρο.
Δυστυχώς, αδύνατη οικονομία συνεπάγεται και αδύνατη διαπραγματευτική θέση. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα. Τα πράγματα έχουν αλλάξει σημαντικά στη γειτονιά μας. Πληρώσαμε μέχρι σήμερα βαρύ το τίμημα λόγω της γεωστρατηγικής μας θέσης. Καιρός να εκμεταλλευτούμε με σύνεση και σωφροσύνη τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα προς όφελος της εθνικής μας υπόθεσης.
Με αίσθημα ευθύνης, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανανεώνει την υπόσχεση και επαναβεβαιώνει την προσήλωσή του στις αρχές της δημοκρατίας. Για μια ακόμη φορά αποστέλλει μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα ασκήσει πολιτική προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής μας και των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας, αλλά και εναρμονισμένη με τις προσδοκίες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας. Δίπλα στους πολίτες και τα προβλήματά τους. Με σύγχρονες αντιλήψεις και με πολιτική υπευθυνότητα και συνέπεια ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα συμβάλλει στη διαμόρφωση νέων δεδομένων στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική  ζωή της Κύπρου.
Makarios01-15july2013
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΕΔΕΚ
Συμπληρώνονται σήμερα 39 χρόνια από το φασιστικό πραξικόπημα της ΕΟΚΑ Β, της Χούντας των Αθηνών και ιμπεριαλιστικών κύκλων της Δύσης που οδήγησε στην υλοποίηση των διαχρονικών στόχων της Τουρκίας για εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Στις 15 Ιουλίου 1974 Ελληνόφωνοι φασίστες της ΕΟΚΑ Β καθώς και Χουντικοί αξιωματικοί διέπραξαν πραξικόπημα στην προσπάθεια τους να ανατρέψουν τον νόμιμα εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Εθνάρχη Μακάριο.
Το Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα και ο ηγέτης του Βάσος Λυσσαρίδης βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην πρωτοπορία του Αγώνα και της Αντίστασης. Πολλοί είναι οι Αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να προστατεύσουν τη Δημοκρατία και τη Νομιμότητα. Η Σοσιαλιστική Νεολαία ΕΔΕΚ δεν ξέχνα και τιμά την μνήμη όσων θυσιάστηκαν για τη Δημοκρατία και την Αντίσταση.
Όπως είναι γνωστό το προδοτικό πραξικόπημα, άνοιξε την κερκόπορτα στην Κατοχική Τουρκία. Μεγάλη μας προτεραιότητα είναι η εξεύρεσης δίκαιης, βιώσιμης, λειτουργικής και δημοκρατικής λύσης που να συνάδει με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Τιμώντας τους ήρωες της Αντίστασης καλούμε όλο τον Κυπριακό Λαό, να συνεχίσει τον Αντικατοχικό Αγώνα, μέχρι τη τελική δικαίωση!
Πάντως εμείς θα τους αντισταθούμε, όποιοι και να είναι, όσο δυνατοί και να είναι! Δώρος Λοΐζου.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
Διακήρυξη για την επέτειο της 15ης Ιουλίου 1974 14 Ιουλίου 2013
Σήμερα είναι μια μέρα πένθους, μνήμης και εθνικής περίσκεψης. Με αφορμή την 39η μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος, η Συμμαχία Πολιτών καταδικάζει με το πιο έντονο τρόπο το προδοτικό πραξικόπημα που αποτέλεσε την πρώτη πράξη του δράματος της πατρίδας μας και τιμούμε όλους που υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και τη νομιμότητα.
Για να έχουν όμως νόημα οι θυσίες των μαρτύρων μας, οφείλουμε να διδαχθούμε από την Ιστορία. Οφείλουμε να δώσουμε ξανά περιεχόμενο στο αγώνα μας και να αναλάβουμε όλοι από κοινού, πολίτες και πολιτικοί σχηματισμοί, τις ιστορικές μας ευθύνες. Η θυσία των αγωνιστών της αντίστασης που προασπίστηκαν τη Δημοκρατία απαιτεί όπως η λύση του κυπριακού σέβεται τις δημοκρατικές αρχές και αξίες. Λύση που καταλύει τις δημοκρατικές ελευθερίες αποτελεί προσβολή στη μνήμη των ηρώων της αντίστασης.
Η ιστορική αυτογνωσία μας διδάσκει ότι πρέπει να υπάρξει ενότητα στη βάση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εθνικής  διεκδίκησης για τη  σωτηρία της πατρίδας μας.
Την Τετάρτη 17 Ιουλίου, η Συμμαχία Πολιτών διοργανώνει αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας και καλούμε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν. Γιατί δεν ξεχνούμε, τιμούμε τους ήρωες μας και διεκδικούμε την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Read more: http://mignatiou.com

15/7/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin