Tuesday, July 23, 2013

ΥΠΕΞ: Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Φ. Φωτίου

Φωτογραφία: mfa.gr
ΥΠΕΞ, Τρίτη, 23 Ιούλιος 2013 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είχα τη χαρά να δεχθώ σήμερα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το φίλο Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον οποίο κάναμε μια επισκόπηση του σημείου, στο οποίο βρίσκονται όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Τον ενημέρωσα για τις τελευταίες επαφές μου στην Άγκυρα, στη Μαγιόρκα και στις Βρυξέλλες και επιβεβαιώσαμε, για μια ακόμη φορά, πως η Ελλάδα και η Κύπρος, δυο ανεξάρτητα κράτη μέλη του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινούνται στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου με το ίδιο αίσθημα ιστορικής ευθύνης για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή αυτή, που είναι κρίσιμη όχι μόνο για εμάς, αλλά για όλο τον κόσμο.


Η υπόσταση, η ασφάλεια, η ανεξαρτησία, η διεθνής νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι θεμελιώδες αγαθό του Ελληνισμού. Και είμαστε αποφασισμένοι αυτό να το προστατεύσουμε πάση θυσία.

Όσοι νομίζουν πως υπάρχει άλλη μεγαλύτερη προτεραιότητα στην εθνική μας πολιτική, από το Κυπριακό και την αναγκαία πολιτική λύση, κάνουν λάθος.

Το Κυπριακό είναι ο καταλυτικός παράγοντας για όλο το φάσμα των θεμάτων της εθνικής μας πολιτικής και οι αδελφικοί εθνικοί δεσμοί μας, είναι αυτοί που μας καθοδηγούν στη χάραξη της καθημερινής μας γραμμής στα θέματα αυτά.

Φ. ΦΩΤΙΟΥ: Ευχαριστώ κ. Αντιπρόεδρε. Είναι μεγάλη η χαρά μου που είμαι σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Είχα την ευκαιρία σήμερα να συζητήσω με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών μια σειρά από θέματα, όπως οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ, τις προκλήσεις των Τούρκων, αλλά και το σημαντικό θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη που απ’ ό,τι γνωρίζετε, σα νέα Κυβέρνηση έχουμε αποφασίσει ότι θα ενταχθούμε σε αυτό το Συνεταιρισμό.

Οι σχέσεις των δυο χωρών δε χρειάζεται να πω ότι είναι άριστες, όμως αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά ο Ελληνισμός, και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, επιβάλλεται συντονισμός, επιβάλλεται ενότητα στους χειρισμούς, συλλογικότητα, για ν’ αντιμετωπίσουμε αυτές τις μεγάλες προκλήσεις.

Είμαι σίγουρος κ. Αντιπρόεδρε, φίλε Υπουργέ, ότι κινούμαστε προς την ορθή κατεύθυνση.

Σ’ ευχαριστώ ξανά.

ΕΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:
Κι εγώ ευχαριστώ.

 http://www.mfa.gr
23/7/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin