Friday, June 21, 2013

Γερμανία: Ανάρμοστο να ανοίξουν τώρα οι διαπραγματεύσεις ένταξης με την Τουρκία

Του William Boston
Βερολίνο (Dow Jones) – Η Γερμανία εγείρει ενστάσεις στο να ανοίξει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για την πιθανή ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ύστερα από την βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Άγκυρα.

«Τα νέα κεφάλαια διαπραγμάτευσης που εξεταζόταν εδώ και μερικές εβδομάδες, δεν μπορούν να ανοίξουν τώρα. Αυτό θα ήταν ανάρμοστο στη δεδομένη κατάσταση», δήλωσε ο Volker Kauder, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών της Angela Merkel, αναφέρει η Welt.

Προειδοποίησε επίσης την Άγκυρα ότι το να στείλει στρατό για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας. «Σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξη».



Η ΕΕ αναμενόταν να ανοίξει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τα 35 αιτήματα πολιτικής –τα ονομαζόμενα κεφάλαια- που πρέπει να εκπληρώσει η Άγκυρα για να της επιτραπεί η είσοδος στην ΕΕ των 27. Η προγραμματισμένη συζήτηση για τα περιφερειακά ζητήματα θα αποτελούσε την πρώτη φορά σε τρία χρόνια, που θα άνοιγε ένα νέο κεφάλαιο προς διαπραγμάτευση, στην προσπάθεια ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Η Γερμανία, η οποία φιλοξενεί μια μεγάλη τουρκική κοινότητα, έχει επικρίνει ανοιχτά την καταστολή των διαδηλώσεων στην Άγκυρα. Η Merkel έχει δηλώσει ότι οι ενέργειες της Τουρκίας έναντι των διαδηλωτών δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις ευρωπαϊκές αρχές της ελεύθερης έκφρασης και συνάθροισης.

Εξάλλου, το Spiegel Online αναφέρει σήμερα ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Guido Westervelle έχει καλέσει τον Τούρκο πρεσβευτή στο γραφείο του. Το υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει.

© Dow Jones Newswires

www.capital.gr
21/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-----

 -----------

 

TURKISH RIOTS LIVE RT...... Davutoglu: "We will restore order in Balkans, Mideast, Caucasus".....Gezi Parkı olaylarında son durum



Πηγή:www.capital.gr

2 comments :

  1. Μπαγίς: Η ΕΕ ν’ ανοίξει τα μυαλά της....

    Στην αποτυχία της Τουρκίας να εξασφαλίσει το πράσινο φως για το άνοιγμα δύο κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, έπειτα από τις αντιρρήσεις που προέβαλαν η Γερμανία και η Ολλανδία, στη χθεσινή συνεδρία της COREPER, αναφέρεται μεγάλη μερίδα του τουρκικού Τύπου.

    Η συζήτηση, αναφέρεται, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, ενώ το άνοιγμα νέων κεφαλαίων αναμένεται να συζητηθεί την Δευτέρα στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

    Σκληρή ήταν η απάντηση του Τούρκου Υπουργού για θέματα ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος δήλωσε, σύμφωνα με την Ταράφ, ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα το μυαλό τους προτού ανοίξουν νέα κεφάλαια με την Τουρκία.

    Ο αρθρογράφος της Χαμπερτούρκ, Σολί Οζέλ προειδοποιεί ότι το πάγωμα των συνομιλιών ένταξης δεν πρόκειται να τιμωρήσει την κυβέρνηση, αλλά όσους επιθυμούν ευρωπαϊκά πρότυπα στις σχέσεις κράτους - πολιτών στην Τουρκία. Εκτιμά ότι η τουρκική κυβέρνηση, η οποία θα ήθελε να της δοθεί περισσότερος χώρος για πολιτικούς ελιγμούς στους επόμενους 14 μήνες μέχρι τις εκλογές, πιθανότατα θα αδράξει την ευκαιρία και να διαρρήξει τους δεσμούς με την ΕΕ.

    Σε κάθε περίπτωση, σκληρή αναμένεται να είναι η απάντηση της Άγκυρας. Η Χαμπερτούρκ γράφει ότι θα ακυρώσει την συνάντηση της κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 27-28 Ιουλίου. Στη συνέχεια, εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τον Μόνιμο Αντιπρόσωπό της στην ΕΕ, Πρέσβη Σελίμ Γιενέρ και να παγώσει τις επαφές υψηλού επιπέδου με την ΕΕ.

    Να σημειωθεί, ότι δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης στη χθεσινή εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας για τον εορτασμό των γενεθλίων της Βασίλισσας Ελισάβετ. Η Μιλλιέτ παρουσιάζει ως κύριο λόγο τις πρόσφατες αποκαλύψεις της Guardian ότι η βρετανική μυστική υπηρεσία παρακολουθούσε τον Τούρκο Υπουργό Οικονομικών στη Σύνοδο των G20 το 2009. - See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/51898#sthash.MAvarKjJ.dpuf
    21/6/13

    ReplyDelete
  2. EU-Beitrittsverhandlungen....Westerwelle bemüht sich um Entspannung mit Türkei...


    Im Streit um EU-Verhandlungen mit der Türkei war Außenminister Westerwelle bei einem Treffen mit seinem türkischen Amtskollegen um Entspannung bemüht. In Köln gingen unterdessen Zehntausende gegen Erdogan auf die Straße.

    Im Streit zwischen Deutschland und der Türkei über die EU-Beitrittsverhandlungen bemühen sich die Außenminister beider Länder um Entspannung. Das Auswärtige Amt in Berlin teilte am Samstag mit, Minister Guido Westerwelle habe am Rande des Syrien-Treffens in Doha seinen türkischen Amtskollegen Ahmet Davutoglu zu einer längeren Unterredung getroffen. Das Gespräch habe in konstruktiver und freundschaftlicher Atmosphäre stattgefunden. „Die beiden Minister hatten zu anstehenden Punkten, auch zu aktuellen Fragen der Beziehungen der EU mit der Türkei und den bilateralen Beziehungen einen intensiven Meinungsaustausch im Geiste von Partnern und Freunden“, erklärte ein Sprecher von Westerwelle.......http://www.handelsblatt.com/politik/international/eu-beitrittsverhandlungen-westerwelle-bemueht-sich-um-entspannung-mit-tuerkei/8391860.html
    22/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin