Saturday, June 8, 2013

Δάνεια πέραν του 1δις σε Διοικ.Συμβούλους Τρ.Κύπρου & Λαϊκής

Πιστωτικές διευκολύνσεις πέραν του ενός δισεκατομμυρίου, έλαβαν διοικητικοί σύμβουλοι Λαϊκής Τράπεζας και Τράπεζας Κύπρου, μεσούσης της κρίσης κι' ενώ στις δύο τράπεζες είχαν αρχίσει τα προβλήματα ελλείψεων κεφαλαίων και ρευστότητας. Σε έγγραφα τα οποία υπεβλήθησαν από την Κεντρική Τράπεζα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, και τα οποία κατέχει το ΣΙΓΜΑ, καταμαρτυρούνται προκλητικές αν όχι και παράτυπες πιστωτικές διευκολύνσεις σε διοικητικούς συμβούλους των δύο τραπεζών, ακόμα και σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Υπάρχει περίπτωση διοικητικού συμβούλου, στον οποίο παραχωρήθηκαν διευκολύνσεις πέραν των 316 εκατομμυρίων και οι εμπράγματες εξασφαλίσεις του, ανήλθαν μόλις στα 11 εκ. Κι αυτό την ώρα που από τους απλούς δανειζόμενους, ζητούνται εμπράγματες εξασφαλίσεις που όχι απλώς να καλύπτουν, αλλά να υπερκαλύπτουν το ποσό του δανείου τους.

Στα έγγραφα διαπιστώνονται και αρκετές περιπτώσεις διευθυντικών στελεχών των δύο τραπεζών που έλαβαν υπέρογκα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και είναι προφανές ότι δεν είναι μόνο διοικητικοί σύμβουλοι που ελάμβαναν εκατομμύρια υπό τη μορφή πιστωτικής διευκόλυνσης και δεν κάλυπταν τα ποσά με τις απαιτούμενες υποθήκες.

Πάντως, στα έγγραφα, δεν διευκρινίζεται με ποιο επιτόκιο διευκολύνονταν τα golden boy's, όταν τα επιτόκια για επιχειρήσεις έφταναν μέχρι και 9% και τα επιτόκια των στεγαστικών έφτασαν μέχρι και το 7%. Επίσης, από τη λίστα των ονομάτων, παραλείπονται οποιαδήποτε δάνεια δυνατόν να δόθηκαν σε φιλικά πρόσωπα διοικητικών συμβούλων ή σε εταιρείες που ανήκουν στα φιλικά πρόσωπα.

  • Το μείζον ζήτημα που προκύπτει είναι εάν αυτές οι διευκολύνσεις και τα δάνεια είναι εξυπηρετούμενα ή εντάχθηκαν στις προβλεπόμενες ζημιές. Διότι όσα εντάχθηκαν στις προβλεπόμενες ζημιές, διάβρωναν και μείωναν τα κεφάλαια των τραπεζών, με αποτέλεσμα να προκύπτουν όλο και μεγαλύτερες ανάγκες.
www.sigmalive.com
8/6/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin