Thursday, May 23, 2013

FYROM/ΠΓΔΜ: έτοιμη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τονίζει το ΕΚ

  

 --
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να αρχίσουν άμεσα τονίζει το ΕΚ σε ψήφισμά του της 23ης Μαΐου για την έκθεση προόδου της χώρας στην πορεία της προς την ΕΕ. Το Εκ ενέκρινε επίσης ψήφισμα για τη Βοσνία στην οποία σημειώνεται η οπισθοδρόμηση της χώρας και η μεγάλη απόσταση που εξακολουθεί να τη χωρίζει από την ΕΕ.
Οι εκθέσεις προόδου για τις δύο χώρες εγκρίθηκαν από την ολομέλεια του ΕΚ στις 23 Μαΐου και αφορούν την πρόοδο που κατέγραψαν το 2012 στην  πορεία τους προς την Ένωση. Η ΠΓΔΜ έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας από το 2005 αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα αρχίσει λόγω του ονόματος. η Βοσνία έχει καθεστώς ενδεχομένως υποψήφιας χώρας.



Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας Στο ψήφισμα του ΕΚ ζητείται να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις επί ιρλανδικής προεδρίας, πριν το τέλος Ιουνίου ενώ σημειώνεται ότι το ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί χωρίς καθυστέρηση και ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να σεβαστούν το κοινοβούλιό της ως τον πιο σημαντικό δημοκρατικό θεσμό.
Σημείωσε σχετικά ο εισηγητής του ΕΚ, Βρετανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Richard Howitt, "μόνο κάποια πρόοδος στο ζήτημα της ονομασίας μπορεί να αποφέρει ελπιδοφόρες εξελίξεις τον Ιούνιο".
Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Με το ψήφισμά του, το ΕΚ ζητά ουσιώδη και σε βάθος συνταγματική αναθεώρηση, καταπολέμηση του "καρκινώματος" της διαφθοράς και σειρά άλλων μέτρων, μεταξύ των οποίων η προετοιμασία της χώρας για την προσχώρηση της Κροατίας στην ΕΕ καθώς χωρίς τέτοια προετοιμασία τα κροατικά σύνορα θα κλείσουν για τη Βοσνία.
"Απέχουμε πολύ από την εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την εφαρμογή της εταιρικής σχέσης με την ΕΕ,. "Οι πολιτικοί των διαφόρων εθνοτήτων έχουν αποδείξει ότι αδυνατούν να συνεργασθούν για το καλό του λαού κι αυτό πλήττει τη χώρα στο σύνολό της", σημείωσε η εισηγήτρια Doris Pack.
 .europarl.europa.eu
23/5/13 -- -


ΣΧΕΤΙΚΑ1:
 ----
 
---------

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin