Saturday, May 18, 2013

Ντέλια Βελκουλέσκου: "Μοναδική περίπτωση η Κύπρος και τα μέτρα άνευ πρηγουμένου"

To ΔΝΤ έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα ευρήματα των αναλύσεων της ομάδας του που βρίσκεται στην Κύπρο, μαζί με το μνημόνιο Κύπρου – Τρόικας, την επιστολή-αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την τοποθέτηση της Κύπρου στην προχθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου.

Το πολυσέλιδο πακέτο (130 σελίδες) παρουσίασε στους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, η επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Η κ. Βελκουλέσκου ξεκίνησε την τοποθέτησή της παρουσιάζοντας τις βασικές προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στην Κύπρο το ΔΝΤ και οι εταίροι, οι οποίες ήταν πρώτα και κύρια ο υπερμεγέθης και ευάλωτος τραπεζικό τομέας, του οποίου οι ισολογισμοί ήταν εκτεθειμένοι στην αγορά ακινήτων, σε δάνεια προς την Ελλάδα σε Έλληνες υπηκόους και σε ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η απομείωση των ελληνικών ομολόγων την περασμένη χρονιά να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών. Την ίδια στιγμή, επενδύσεις τους ήταν εξαρτημένες και χρηματοδοτούταν από ξένες καταθέσεις οι οποίες άρχισαν να φεύγουν από τις αρχές του περασμένου έτους.

Η δεύτερη πρόκληση αφορούσε στα αδύναμα δημοσιονομικά της Κύπρου. Οι χαλαρές πολιτικές που ακολουθήθηκαν μετά το 2008, συνέχισε, οδήγησαν σε δημοσιονομικά ελλείμματα και σε ταχέως αυξανόμενο δημόσιο χρέος.

Οι δύο αυτοί παράγοντες ήταν διασυνδεδεμένοι, καθώς οι τράπεζες κρατούσαν στα χαρτοφυλάκιά τους μεγάλο μέρος του δημοσίου χρέους και αν επιχειρείτο διάσωσή τους αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη αύξηση του δημοσίου χρέους.

Η κ. Βελουλέσκου εξήγησε πως το πρόγραμμα αντιμετώπισε τις προκλήσεις αυτές, ξεκινώντας αμέσως με τη σημαντική μείωση του τραπεζικό τομέα, όπου ανακεφαλαιοποιήθηκαν οι δύο μεγάλες τράπεζες και πουλήθηκαν τα υποκαταστήματά τους στην Ελλάδα. Αυτό έγινε με συμμετοχή μη ασφαλισμένων καταθετών, περιορίζοντας το κόστος και τα βάρη στους φορολογούμενους, αποτρέποντας τη μη βιωσιμότητα του χρέους.

Η επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Κύπρο εξήγησε τι επιτυγχάνει το πρόγραμμα στον τραπεζικό τομέα, ξεκινώντας από τις δύο τράπεζες, τις ανάγκες των συνεργατικών κλπ.

Αναφέρθηκε στους δημοσιονομικούς στόχους και στα μέτρα που επιβλήθηκαν, αλλά και στην ευκαιρία που δίνεται για ανάκαμψη, με το να μην προβλέπονται επιπρόσθετα μέτρα, πριν το 2015 και σε μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται και περιγράφονται στο πρόγραμμα.
  • 
Απαντώντας σε ερωτήσεις, η κ. Βελκουλέσκου δεν ήταν σε θέση να δώσει αριθμούς για τους Ρώσους ή άλλης εθνικότητας καταθέτες και πώς επηρεάζονται από το «κούρεμα», ούτε για τις επιπτώσεις που είχε σε διάφορες χώρες.

«Η συμβολή των μη Κυπρίων καταθετών ήταν σημαντικά μεγάλη», είπε, ενώ για τις επιπτώσεις σε άλλες χώρες ανέφερε πως προσπαθούν να τις αναλύσουν και θα δημοσιοποιήσουν σύντομα τα αποτελέσματα.

«Είδαμε περιορισμένες επιπτώσεις, ιδιαίτερα εκεί που υπήρχε άμεση έκθεση από την Κύπρο (Ελλάδα, Ρωσία κ.α. περιφερειακές χώρες). Όμως οι αντιδράσεις ήταν προσωρινές και οι αγορές ανέκαμψαν από τότε».

Η κ. Βελουλέσκου περιέγραψε μοναδική την περίπτωση της Κύπρου και τα μέτρα που ελήφθησαν «άνευ προηγουμένου».

«Όλα αυτά προσθέτουν μελλοντικούς μακροοικονομικούς κινδύνους», είπε διευκρινίζοντας ότι οι επιπτώσεις είναι αβέβαιες στην ανάπτυξη και στον αποπολλαπλασιαστή.

«Βαθύτερη ύφεση θα έχει επιπτώσεις στα δημοσιονομικά και στο χρέος», είπε.

Η κ. Βελκουλέσκου εκτίμησε ότι η ανεργία θα φτάσει στο ζενίθ της (το 2015) γύρω στο 17% και μετά θα αρχίσει σταδιακά να μειώνεται. Μία εκτίμηση που κρίνεται από οικονομικούς αναλυτές ως πολύ αισιόδοξη.

Tέλος στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους ανέφερε ότι μακροχρόνια την προσδιορίζουν στο 100% του ΑΕΠ, ενώ έχει προβλεφθεί ένα περιθώριο (buffer), το οποίο – σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 2,5 δις. ευρώ, από τα περίπου δέκα που προσφέρονται στην Κύπρο από την τρόικα.

Η έκθεση της ομάδας προειδοποιεί ότι αν «μειωθεί η πολιτική αποφασιστικότητα για την εφαρμογή όλων των πτυχών της πολιτικής του προγράμματος, αυτό θα εμπεριείχε περισσότερους κινδύνους. Η υλοποίηση αυτών των κινδύνων θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερη τροχιά χρέους και στην ανάγκη για επιπρόσθετη χρηματοδότηση με μέτρα, ώστε να εξασφαλισθεί βιωσιμότητα του χρέους. Ο σχεδιασμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων περιθωρίων χρηματοδότησης (buffers) και οι σταδιακές εκταμιεύσεις βοηθούν στον περιορισμό των κινδύνων για το Ταμείο».
 .news24.com.cy
18/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin