Thursday, May 23, 2013

ΚΥΠΡΟΣ: Δεν βρήκαν τίποτα μεμπτό για το ξέπλυμα

  ΦΩΤΟ: sigmalive.com
 -
Νικόλας Ζαννέττος
Τίποτα το μεμπτό δεν εντόπισε τελικά η Moneyval και η Deloite Ιταλίας κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποίησαν για το ξέπλυμα χρήματος στην Κύπρο, κατόπιν απαίτησης της Τρόικας. Σε ανακοίνωση της η Κεντρική Τράπεζα παραθέτει τα κύρια θετικά σημεία της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία, τίποτα το περίεργο δεν έχει εντοπιστεί στην Κύπρο σε ότι αφορά την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το ξέπλυμα, εκφράζοντας παράλληλα την ενόχληση της για το γεγονός ότι στο περιληπτικό έγγραφο ημερομηνίας 10 Μαϊου 2013, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Τρόικας, περιέχεται περιγραφή των υποτιθέμενων αδυναμιών του κυπριακού πλαισίου για το ξέπλυμα, αντλώντας συμπεράσματα που δεν περιλαμβάνονται στις εκθέσεις Moneyval και Deloitte.

«Μια περίληψη των εκθέσεων Moneyval και Deloitte δεν μπορεί να θεωρηθεί ισορροπημένη, αν αυτή παραλείπει να αναφέρει ότι οι δύο εκθέσεις αποκαλύπτουν σειρά πλεονεκτημάτων του κυπριακού πλαισίου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος (AML) και αποτελεσματική εφαρμογή από τις κυπριακές τράπεζες στον έλεγχο των πελατών τους, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΤ, η οποία αποτελεί απάντηση στην παρουσίαση από τον Τύπο του περιληπτικού εγγράφου, τριών σελίδων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η ΚΤ σημειώνει επίσης ότι «οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται στη διαδικασία να δώσουν μια εμπεριστατωμένη απάντηση στην Τρόικα, καθώς και στο Eurogroup".

Tα βασικά συμπεράσματα της Deloite:
  1. Σε στέραια και σταθερή βάση η συμμόρφωση των 6 τραπεζών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα
  2. Πολύ χαμηλά τα επίπεδα ύποπτων δραστηριοτήτων που ανιχνεύτηκαν. Η εγκληματολογική ανάλυση της Deloite κάλυψε πάνω από 570.000 συναλλαγές εκ των οποίων μόνο 29 περιπτώσεις χρειάστηκαν περαιτέρω έρευνα και που η τράπεζα έδωσε λογικές εξηγήσεις. Ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες πιθανών ύποπτες συναλλαγές που δεν εντοπίστηκαν δεν αποτελούν συστημικό κίνδυνο.
  3. Το νομικό πλαίσιο για το θέμα του ξεπλύματος είναι πολύ λεπτομερές και κατά πολύ αυστηρότερο από πολλά άλλα κράτη μέλη τα οποία εφάρμοσαν τις απαιτήσεις της τρίτης οδηγίας για το ξέπλυμα.
  4. Από έλεγχο που έγινε από τις κυπριακές τράπεζες μόνο για το 10% των νόμιμων δικαιούχων υπήρχαν αμφιβολίες σε αντίθεση με το 25% που είναι ο μέσος όρος στην ευρωπαϊκή ένωση.
  5. Οι κυπριακές Αρχές αναγνώρισαν τα ρίσκα που υπάρχουν στη δικαιοδοσία και κατέβαλαν προσπάθειες να καλύψουν τις απαιτήσεις και να περιορίσουν τα ρίσκα.. 
Σύμφωνα με την έκθεση της Moneyval εντοπίζονται τα εξής
  1. Ισχυρή εφαρμογή όλων των μέτρων κατά του ξεπλύματος: Σε γενικές γραμμές οι τράπεζες έδειξαν υψηλή αντίληψη και εμπειρία όλων των ζητημάτων και των κινδύνων καθώς και του ρίσκου σε ότι αφορά τα ιδρύματα, ευρεία δέσμευση για εφαρμογή των κανονισμών της ΚΤΚ. Η εφαρμογή των μέτρων γίνεται με δέουσα επιμέλεια από τις τράπεζες.
  2. Επίγνωση των μέτρων κατά του ξεπλύματος από τους διευθυντές. Οι διευθυντές είναι συνειδητοποιημένοι και στηρίζουν τα προληπτικά μέτρα απορρίπτοντας επιχειρήσεις υψηλού κινδύνου ή κλείνοντας ακόμα και υφιστάμενους λογαριασμούς.
  3. Ισχυρή συμμόρφωση σε ότι αφορά την ταυτοποίηση των πελατών. Σύμφωνα με την οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας, οι τράπεζες επιβεβαίωσαν την ταυτότητα των πελατών τους σε όλες της περιπτώσεις και έχουν ανώνυμους ή λογαριασμούς με αριθμούς. Σε ότι αφορά τις ξένες επιχειρήσεις όλοι οι πελάτες είναι εταιρικές οντότητες και τα δικαιολογητικά για επιβεβαίωση της ταυτότητας του πελάτη λαμβάνονται από τους διευθυντές και τους ιδιοκτήτες. Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις οι δομές των δικαιούχων των λογαριασμών είναι περίπλοκες με ένα ή περισσότερα άτομα, υπάρχει συνοχή στις απαντήσεις που έδιναν οι τράπεζες για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι αξιολογητές δεν εντόπισαν παραδείγματα στα οποία να δείχνουν ότι δεν υπήρχε αντίληψη από μέρους των τραπεζών για τη δομή των συγκεκριμένων λογαριασμών.
  4. Δεν εντοπίστηκε κάτι διαφορετικό στην Κύπρο σε σχέση με τη λειτουργία των τραπεζών που αφορούν τις ξένες συναλλαγές με επιχειρήσεις, που δεν μπορεί να βρεθεί σε άλλα τραπεζικά συστήματα στο παγκόσμιο. 
«Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματα των εκθέσεων στο σύνολο τους, δεν υπάρχει καμία αναφορά ή ένδειξη συστημικών ελλείψεων», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κεντρική Τράπεζα στην ανακοίνωση της, προσθέτοντας ότι αν και εντοπίζονται ορισμένες αδυναμίες, εντούτοις η γενικότερη εικόνα δεν είναι αρνητική. Καταλήγοντας η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι κυπριακές αρχές παραμένουν πλήρως προσηλωμένες προκειμένου να ενδυναμώσουν τις όποιες αδυναμίες εντοπίζονται στην έκθεση. 

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας ότι η κυπριακή Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της συνεχούς βελτίωσης του σχετικού πλαισίου που αφορά αυτό το ζήτημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.
Για το σκοπό αυτό, όπως αναφέρεται, η Κύπρος έχει επανειλημμένα αξιολογηθεί για το πλαίσιο της και για την εφαρμογή του από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Αξιολόγηση των Μέτρων για την Καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας, λαμβάνοντας γενικά θετικές αξιολογήσεις. Την ίδια στιγμή, προστίθεται, οι Αρχές έχουν αντιμετωπίσει τις σχετικές αδυναμίες που προέκυψαν μετά από κάθε αξιολόγηση.
Αναφέρεται ακόμη ότι οι αξιολογήσεις αυτές είναι μοναδικές ως προς τη φύση και το βάθος τους και ποτέ δεν έχουν γίνει σε οποιαδήποτε άλλη δικαιοδοσία. Το αποτέλεσμα των αξιολογήσεων από τα δύο αυτά θεσμικά όργανα δείχνουν  ένα σταθερό επίπεδο συμμόρφωσης σε ολόκληρο τον τομέα, προστίθεται. Οι κυπριακές Αρχές σε συνεργασία με την Τρόικα έχουν δεσμευτεί για την πλήρη αντιμετώπιση των αδυναμιών αυτών, καταλήγει η ανακοίνωση.
.sigmalive.com
23/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Κύπρος: Αυθαιρεσίες της τρόικας για το ξέπλυμα χρήματος ....Ανακοίνωση κεντρικής τράπεζας και υπ. Οικονομικών....

    Για αυθαίρετα συμπεράσματα στην έκθεση της για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατηγόρησαν την τρόικα η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και το υπουργείο Οικονομικών. Σε ανακοίνωση της, η Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι η έκθεση της τρόικας δεν παρέχει σύνοψη των κύριων πορισμάτων της «Deloitte» και της «Moneyval», αλλά περιγραφή των υποτιθέμενων αδυναμιών του συστήματος, αντλώντας συμπεράσματα που δεν υπάρχουν στις εκθέσεις των δύο οίκων.
    Η έλλειψη διαβούλευσης με τους συντάκτες των εκθέσεων, υπογραμμίζεται, και η αποτυχία να αναφερθεί οποιαδήποτε από τις θετικές πτυχές, έχει οδηγήσει σε λανθασμένα και διαστρεβλωμένα συμπεράσματα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδιαίτερα στο διεθνή Τύπο.

    Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρεται στα θετικά ευρήματα της «Deloitte» και της «Moneyval», επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά ή ένδειξη για συστημικές ελλείψεις.

    Εντοπίστηκαν, τονίζει, ορισμένες αδυναμίες στις εκθέσεις, αλλά η γενική εικόνα που απεικονίζεται δεν είναι αρνητική.

    Στο ίδιο μήκος κύματος, το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει τα θετικά συμπεράσματα των δύο εκθέσεων της «Deloitte» και της «Moneyval» και επαναλαμβάνει τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης για βελτιώσεις του πλαισίου καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος.

    Όπως διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών, το αποτέλεσμα των αξιολογήσεων από τα δύο θεσμικά όργανα υποδεικνύει ένα σταθερό επίπεδο συμμόρφωσης σε ολόκληρο τον τομέα.

    Αναγνωρίζει, παράλληλα, ότι οι εκθέσεις καταδεικνύουν κάποιες αδυναμίες που χρειάζονται βελτίωση και υπογραμμίζει ότι οι κυπριακές αρχές σε συνεργασία με την τρόικα έχουν δεσμευθεί για την πλήρη αντιμετώπισή τους.
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=365420
    23/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin