Thursday, May 23, 2013

Προσφυγή απόστρατων στο ΣτΕ για το γένος των εισαχθέντων στις στρατιωτικές σχολές .... Ζητούν να μην αρκεί η ελληνική ιθαγένεια για να πραγματοποιηθούν σπουδές

Έπειτα από προσφυγή που κατέθεσαν έξι απόστρατοι αξιωματικοί και ένας πολίτης, το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί εάν μπορούν να εισάγονται στις στρατιωτικές σχολές υποψήφιοι που έχουν ελληνική ιθαγένεια αλλά δεν είναι Έλληνες στο γένος.
Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας το 2011, με τις οποίες επιτράπηκε να συμμετέχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις των στρατιωτικών σχολών υποψήφιοι οι οποίοι είχαν μεν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς όμως να είναι Έλληνες στο γένος.

Οι στρατιωτικοί υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τα τα άρθρα 4 και 110 του Συντάγματος αποκλείεται η φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια χωρίς να είναι Έλληνες στο γένος.



Υποστηρίζουν επίσης ότι παραβιάζεται ο κανονισμός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, σύμφωνα με τον οποίο δικαίωμα συμμετοχής στους διαγωνισμούς έχουν μόνο οι Έλληνες στο γένος. Όπως αναφέρουν οι προσφεύγοντες, ο κανονισμός προβλέπει ότι ο υποψήφιος θα πρέπει «να μη φέρηται ανήκων εις θρησκευτικάς αιρέσεις, ή εις κόμματα ή οργανώσεις περί ων το άρθρο 1 του Α.Ν. 509/1947 ή μετέχων εις ενεργείας στρεφομένας κατά της Εθνικής Αμύνης της χώρας ή της εννόμου τάξεως του κοινωνικού καθεστώτος ή του πολιτεύματος ή ενεργών προπαγάνδα τείνουσαν προς τους αυτούς σκοπούς ή διεγείρων εις απείθειαν κατά των κειμένων νόμων ή προσβάλλων την ιδέαν της πατρίδος και τα εθνικά σύμβολα».

Οι απόστρατοι στρατιωτικοί ισχυρίζονται ότι όσοι αποκτούν ελληνική ιθαγένεια δεν διαμορφώνουν απαραίτητα «εθινική συνείδηση: «Ττην ελληνική ιθαγένεια αιτούνται πολίτες χωρών, με τις οποίες η πατρίδα μας μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ευρίσκετο σε εμπόλεμη κατάσταση και κάποιες εξ αυτών (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία) εξακολουθούν να διατηρούν και να διατυπώνουν εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον μας».


  • «Δεν είναι βέβαιον, ότι ο αποκτήσας την ελληνική υπηκοότητα, έχει αποκτήσει και την αναγκαία ελληνική εθνική συνείδηση».

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του ΣτΕ, ο εισηγητής, σύμβουλος Επικρατείας Μιχ. Πικραμένος, επισήμανε ότι οι έξι απόστρατοι αξιωματικοί κατέθεσαν την προσφυγή υπό την ιδιότητά τους ως Έλληνες, οι οποίοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια αλλά είναι και Έλληνες στο γένος.

Αμφισβήτησε όμως αν οι ιδιότητες αυτές αρκούν για να θεμελιωθεί το έννομο συμφέρον των προσφευγόντων που τους δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης.

.tovima.gr
23/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Пензионирани грчки старешини против FYROMци, Албанци и Турци во грчката армија....

    Не треба да им се дозволи на Албанците, на FYROMците и на Турците да бидат дел од грчката армија, бараат пензионирани грчки старешини и војници.

    Тие апелираат и за укинување на Законот за образование донесен во 2011 година, со кој се дозволува на лицата кои имаат грчко државјанство да може да се школуваат во грчките воени училишта

    Според поранешните припадници на грчкта армија, законот е во спротивност со член 4 и 110 од Уставот на земјата............http://www.sitel.com.FYR/penzionirani-grchki-stareshini-protiv-FYROMci-albanci-i-turci-vo-grchkata-armija

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin