Wednesday, May 8, 2013

Κέρι-Λαβρόφ: Συμφωνία για διεθνή συνδιάσκεψη, ώστε να τερματιστεί η σύρραξη στη Συρία

Οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και των ΗΠΑ Τζον Κέρι συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στη Μόσχα να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να διοργανωθεί μία διεθνής συνδιάσκεψη για τον τερματισμό της σύρραξης στη Συρία, όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί.
Ο Κέρι δήλωσε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ πως στόχος είναι να προσέλθουν στην ίδια τράπεζα των διαπραγματεύσεων οι αντιπρόσωποι της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στη συνδιάσκεψη που θα οργανωθεί πιθανότατα στα τέλη του μηνός.



Μία πολιτική λύση που θα προκύψει μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου θα βοηθήσει να αποτραπεί ο κίνδυνος διάσπασης της χώρας και θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους αντάρτες, δήλωσε ο Κέρι.

Σε μία τέτοια ανάλογη προσπάθεια για την εξεύρεση πολιτικής λύσης τον περασμένο χρόνο είχε σκοντάψει στο εάν ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έπρεπε να εγκαταλείψει την εξουσία, όμως ο Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την τύχη «ορισμένων ανθρώπων».

Οι δύο υπουργοί παράλληλα εξέφρασαν την αισιοδοξία τους πως τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μπορούν να αμβλυνθούν: «ήλθα εδώ προσηλωμένος στην ιδέα πως η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να συνεργασθούν ενάντια στις κοινές προκλήσεις», υπογράμμισε ο Κέρι κατά την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ως επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Λαβρόφ από την πλευρά του επεσήμανε πως οι συνομιλίες που είχε νωρίτερα ο Κέρι με τον Ρώσο πρόεδρο στο Κρεμλίνο έγιναν μέσα σε καλό κλίμα: «είμαστε ικανοποιημένοι με τον τόνο και την ατμόσφαιρα της συζήτησης», επεσήμανε ο Λαβρόφ στο πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στον στόχο της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ τους: «μοιραζόμαστε πλήρως αυτή τη στάση».

.e-typos.com
7/5/13
--
-

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin