Wednesday, May 8, 2013

Ρεν: Λύση στα προβλήματα της Κύπρου η επανένωσή της .... ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΙΟΥ Η 1Η ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ

Μεγάλη ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου θα έδινε η επανένωση του νησιού, ισχυρίστηκε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, κατά την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Εργάστηκα επί πέντε χρόνια ως επίτροπος Διεύρυνσης για να διευκολύνω την επανένωση της Κύπρου. Λυπάμαι που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος. Σήμερα, αξίζει να αναφερθεί ότι η επανένωση του νησιού θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου. Τώρα είναι πράγματι η ώρα να νεκραναστηθεί η διαδικασία προς την ενοποίηση» είπε.

«Τα προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν κατά την πάροδο πολλών ετών. Στην πηγή τους βρίσκεται ένας υπερμεγέθης τραπεζικός κλάδος που θριάμβευσε προσελκύοντας ξένες καταθέσεις με πολύ ευνοϊκές συνθήκες. Τα τραπεζικά προβλήματα επιδεινώθηκαν από την κακή διαχείριση κινδύνου.
Με ελλιπή εποπτεία, οι μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες δημιούργησαν υπερβολική έκθεση στον κίνδυνο. Δυστυχώς, χρειάστηκε περισσότερο από έξι μήνες για να αντιληφθεί η Κύπρος τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη μη βιωσιμότητα του μοντέλου που ακολουθούσε. Δυστυχώς χρειάστηκαν άλλοι εννέα μήνες για να καταλήξει σε μία συμφωνία με το Eurogroup» συμπλήρωσε ο Όλι Ρεν.

Επίσης, τοποθέτησε την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου της Κύπρου στα μέσα Μαϊου και πρόσθεσε πως το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το Μάρτιο θα επιτρέψει στην Κύπρο να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία η οποία θα είχε δραματικές επιπτώσεις για τους πολίτες της χώρας.
.ethnos.gr
8/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

  1. Ασμουσεν: Το 2015 περιμένουμε την ανάκαμψη της Κύπρου.....Η οικονομική δραστηριότητά της θα συρρικνωθεί φέτος είπε το στέλεχος της ΕΚΤ....

    Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένουν ότι η Κύπρος θα ανακάμψει το 2015, βοηθούμενη από ένα μικρότερο τραπεζικό τομέα, δήλωσε σήμερα Τετάρτη 8 Μαΐου ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Η οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου θα συρρικνωθεί σημαντικά φέτος και τον ερχόμενο χρόνο, όμως η οικονομία θα βελτιωθεί την επόμενη χρονιά, πρόσθεσε ο κ. Ασμουσεν μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    «Περιμένουμε -και αυτό είναι μια κοινή προοπτική της Επιτροπής (της ΕΕ) και της ΕΚΤ- ότι η οικονομία θα ανακάμψει το 2015 καθώς ένας μικρότερος και πιο ανθεκτικός τραπεζικός τομέας θα μπορούσε να προωθήσει την ανάπτυξη», υπογράμμισε, ενώ κατέστησε σαφές ότι «παραμένουν τόσο βραχυπρόθεσμοι, όσο και μεσοπρόθεσμοι μακροοικονομικοί κίνδυνοι».

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=511472
    8/5/13

    ReplyDelete
  2. Oλι Ρεν: Η επανένωση της Κύπρου θα αναστήσει το νησί....Ομιλία ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.....

    Τη... νεκρανάσταση της ενοποιητικής διαδικασίας για τη διχοτομημένη Κύπρο προτείνει ως οικονομική και κοινωνική λύση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν.

    Μιλώντας ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ο κ. Ρεν επέρριψε ευθύνες στην κυπριακή ηγεσία για την απουσία αποφασιστικής λύσης.

    “Θέλω να ολοκληρώσω με ένα προσωπικό σχόλιο. Εργάστηκα επί πέντε χρόνια ως επίτροπος Διεύρυνσης για να διευκολύνω την επανένωση της Κύπρου. Λυπάμαι που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί αποφασιστική πρόοδος.

    Σήμερα, αξίζει να αναφερθεί ότι η επανένωση του νησιού θα έδινε μεγάλη ώθηση στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κύπρου. Τώρα είναι πράγματι η ώρα να νεκραναστηθεί η διαδικασία προς την ενοποίηση”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

    “Τα προβλήματα της Κύπρου δημιουργήθηκαν κατά την πάροδο πολλών ετών. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας υπερμεγέθης τραπεζικός κλάδος που θριάμβευσε προσελκύοντας ξένες καταθέσεις με πολύ ευνοϊκές συνθήκες.

    Τα τραπεζικά προβλήματα επιδεινώθηκαν από την κακή διαχείριση κινδύνου.

    Με ελλιπή εποπτεία, οι μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες δημιούργησαν υπερβολική έκθεση στον κίνδυνο”, δήλωσε ο Όλι Ρεν.

    “Δυστυχώς, χρειάστηκε περισσότερο από έξι μήνες για να αντιληφθεί η Κύπρος τη σοβαρότητα της κατάστασης και τη μη βιωσιμότητα του μοντέλου που ακολουθούσε.

    Δυστυχώς χρειάστηκαν άλλοι εννέα μήνες για να καταλήξει σε μία συμφωνία με το Eurogroup”, συμπλήρωσε.

    Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
    http://www.protothema.gr/world/article/?aid=277011
    8/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin