Tuesday, May 7, 2013

Βουλγαρία: Απαράδεκτη κάθε μειονοτική αξίωση της ΠΓΔΜ .... Πρώτα επίλυση των διαφορών και μετά ένταξη

Σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ έστειλε ο Βούλγαρος Πρέσβης στην ΕΕ, Dimitar Tzantchev, λέγοντας ότι πρώτα θα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας και εν συνεχεία θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας στην ΕΕ, αποκλείοντας παράλληλα οποιαδήποτε αξίωση της ΠΓΔΜ περί ύπαρξης μειονότητας στη Βουλγαρία.
Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) ο Βούλγαρος διπλωμάτης έθεσε τις κόκκινες γραμμές της χώρας του στο ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και ανέλυσε διεξοδικά τους λόγους που η Σόφια υποστηρίζει την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας της πρώην γιουγκοσλαβικής χώρας. 

Η ΠΓΔΜ ξεπέρασε τα όρια

Ο ανώτατος διπλωμάτης άφησε σαφείς υπαινιγμούς κατά της τωρινής ηγεσίας της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι έφερε τις διμερείς σχέσεις με τη Βουλγαρία «πίσω στο παρελθόν» ενώ επεσήμανε ότι οι πολιτικές που επιλέγει «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου».

«Η Βουλγαρία είναι υποστηρίζει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη […] Δυστυχώς, η παρούσα πολιτική ηγεσία στην ΠΓΔΜ έφερε τις διμερείς μας σχέσεις πίσω στο παρελθόν», είπε.
«Τα αντιβουλγαρικά στερεότυπα στα μέσα ενημέρωσης, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία, την ιστορία και τα βιβλία γεωγραφίας στο επίσημο σύστημα εκπαίδευσης είναι εκτεταμένα. Προκλητικά εγχειρήματα όπως το «Σκόπια 2014» δείχνουν ξεκάθαρα δυνητικές εδαφικές και άλλες αξιώσεις εναντίον της Βουλγαρίας. Η ΠΓΔΜ έχει περάσει συγκεκριμένα όρια, προκαλώντας ευρεία αποδοκιμασία στην βουλγαρική κοινή γνώμη. Οι πολιτικές των Σκοπίων προκαλούν ήδη  σοβαρές ανησυχίες σε  δύο μέλη της ΕΕ σ την περιοχή και αυτό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», συνέχισε.

Πρώτα επίλυση των διαφορών και μετά ένταξη
Ο Dimitar Tzantchev, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην προσπάθεια «οικοδόμησης ενός Μακεδονικού έθνους», τόνισε ότι ο μόνος τρόπος για πρόοδο είναι  να βρεθεί λύση στα εκκρεμή ζητήματα των δύο χωρών  πριν και όχι μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.
Υπογράμμισε ότι τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να σέβονται τις ευρωπαϊκές αξίες, ενώ προειδοποίησε για την επικινδυνότητα των πολιτικών που επιλέγουν τα Σκόπια για την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
«Θα υπάρξουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και κίνδυνοι για την περιφερειακή σταθερότητα εάν τα Σκόπια συνεχίσουν τις υπάρχουσες πολιτικές έναντι των γειτονικών κρατών. Για αυτό το λόγο τέτοια θέματα θα πρέπει να επιλυθούν πριν, και όχι μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η ΠΓΔΜ έχει πολύ μεγαλύτερο συμφέρον να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις από το να συνεχίσει τις αδιάλλακτες αξιώσεις περί ανύπαρκτων μειονοτήτων και να κλέβει την ιστορία των γειτονικών κρατών».
Ο Βούλγαρος διπλωμάτης συνέχισε λέγοντας ότι εάν ο λαός της ΠΓΔΜ συνεχίσει να «κοιτάει στο παρελθόν» θα διαπιστώσει «το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο σλαβικός πληθυσμός έφθασε στην περιοχή πολλούς αιώνες μετά τον Μέγα Αλέξανδρο».

Καμία «μειονοτική αξίωση»
Αναφερόμενος στην άρνηση της ΠΓΔΜ να υπογράψει μια συνθήκη «σχέσεων καλής γειτονίας» με τη Βουλγαρία που θα απορρίπτει κάθε είδους μειονοτική αξίωση, ο Βούλγαρος διπλωμάτης τόνισε ότι δεν κατανοεί τον «δισταγμό» των Σκοπίων, ενώ παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα στην σκοπιανή ηγεσία.
«Πράγματι ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ(FYROM)  Poposki αμφισβήτησε ανοιχτά την ανάγκη για μια Συνθήκη την ίδια μέρα που η Κομισιόν δημοσίευσε την έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ. Δεν κατανοούμε τον δισταγμό των Σκοπίων να δεσμευθούν σε ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο που θα διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το Σύνταγμά τους για να επέμβουν στις υποθέσεις της Βουλγαρίας για σκοπούς υπεράσπισης της ιδιότητας και των δικαιωμάτων ατόμων που δεν είναι και δεν ήταν ποτέ πολίτες της ΠΓΔΜ, αλλά τα Σκόπια θεωρούν πως ανήκουν στο μακεδονικό λαό», είπε.
«Ανεξάρτητα του αποτελέσματος των προσπαθειών να οικοδομηθεί ένα λεγόμενο "Μακεδονικό" έθνος, αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα για μειονοτικές αξιώσεις των Σκοπίων εναντίον της Βουλγαρίας […] Επομένως, οποιαδήποτε αξίωση των Σκοπίων για λεγόμενη "μακεδονική" εθνική μειονότητα στη Βουλγαρία είναι εντελώς αβάσιμη και απαράδεκτη», υπογράμμισε.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.
 Δείτε την αναδημοσίευση στα αγγλικά ΕΔΩ.
EurActiv.gr 
 



--------------

 

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin