Sunday, May 12, 2013

Δήλωση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου για τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία....

Κυριακή, 12 Μάιος 2013

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, χθες, στην πόλη Ρεϊχανλί, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία:

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό και την απερίφραστη καταδίκη μας για τις τρομοκρατικές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων αθώων πολιτών.



Στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας είμαστε όλοι αλληλέγγυοι.

Εκφράζουμε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον τουρκικό λαό, αυτές τις δύσκολες ώρες».

www.mfa.gr
12/5/13

--
-

1 comment :

  1. To τρομοκρατικό χτύπημα στην Τουρκία προετοιμάστηκε από Τούρκους....

    Και οι εννέα συλληφθέντες ως ύποπτοι για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις του Σαββάτου στη συνοριακή με τη Συρία τουρκική πόλη Ρεϊχανλί είναι πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας.

    Αυτό δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεσίρ Αταλάι σε συνέντευξη Τύπου στην επαρχία Χατάι. Αρχικά οι τουρκικές Αρχές κατηγόρησαν τις συριακές μυστικές υπηρεσίες για την πραγματοποίηση των τρομοκρατικών επιθέσεων.

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία κατά την έκρηξη δύο αυτοκινήτων σκοτώθηκαν 46 άνθρωποι, τραυματίστηκαν 140. Περισσότεροι από 20 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Oμράν αζ-Ζόουμπι απέρριψε τις προσπάθειες του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ να επιρρίψει στη Δαμασκό την ευθύνη για τις επιθέσεις.

    «Οι τουρκικές Αρχές ακόμη δεν πρόλαβαν να συλλέξουν τις καταθέσεις των μαρτύρων και ήδη εξαπέλυσαν κατηγορίες κατά της Συρίας. Φαίνεται ότι τώρα γι’ αυτές τις κατηγορίες θα βρεθούν ταιριαστά αποτελέσματα της έρευνας», είπε ο Σύρος αξιωματούχος.

    Η έκρηξη έλαβε χώρα 4 ημέρες πριν την επίσκεψη στις ΗΠΑ του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Σύμφωνα με τον αζ-Zόουμπι, το γεγονός αυτό προκαλεί υποψίες ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να εμποδίσει τη διεθνή διάσκεψη για τη Συρία, για τη σύγκληση της οποίας στις 7 Μαΐου απηύθυναν πρόσκληση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

    Η τουρκική πολιτική ως προς το συριακό σκέλος της έχει σαφώς αποτύχει, εκτιμά ο διευθυντής του Κέντρου για τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο του Διεθνούς Ινστιτούτου Νεότατων Κρατών Στανισλάφ Ταράσοφ:

    Η Τουρκία έχει μια διέξοδο ή να υποστηρίξει το ανακοινωθέν της Γενεύης, το οποίο επίσης είχε υπογράψει και να αρχίσει να επεξεργάζεται έναν νέο οδικό χάρτη, είτε να πάρει αποστάσεις. Στη δεύτερη περίπτωση η Τουρκία θα τεθεί εκτός πλαισίου ειρηνευτικής διαδικασίας. Εάν αποτιμήσουμε την τρομοκρατική επίθεση από την άποψη αυτή, τότε πραγματικά υπάρχει η εκδήλωση κάποιων περιφερειακών δυνάμεων, που έχουν στόχο την αποτυχία της νέας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία.

    Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία θα μπορούσαν να είναι έργο των πιο ποικίλων εξτρεμιστικών ομάδων, θεωρεί ο αναλυτής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και Ανάλυσης Σεργκέι Ντεμιντένκο:

    Αυτοί μπορεί να είναι και Κούρδοι αυτονομιστές και ισλαμιστές φονταμενταλιστές και αριστεροί ριζοσπάστες. Είναι απολύτως σαφές ότι στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί για τη Δαμασκό το τελευταίο πράγμα που την ενδιαφέρει είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο έδαφος της Τουρκίας.

    Εν τω μεταξύ στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κατατέθηκε νομοσχέδιο, που πήρε το όνομα «Πράξη για τη σταθεροποίηση στη Συρία το 2013» και παρέχει την έγκριση στην παράδοση οπλισμού στην «ένοπλη συριακή αντιπολίτευση». Να τί δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν:

    Μπορούμε να κηρύξουμε (πάνω από τη Συρία) ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Μπορούμε να τους δώσουμε (στην αντιπολίτευση) όπλα και κάθε αναγκαία βοήθεια για να τερματιστεί αυτή η παράλογη σφαγή.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Συμμαχία «προς το παρόν δεν γνωρίζει οποιαδήποτε αιτήματα της Τουρκίας για έκτακτη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου». Η επόμενη τακτική συνεδρίαση αυτού του οργάνου εργασίας στις Βρυξέλλες έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου.
    http://greek.ruvr.ru/2013_05_13/113140090/
    13/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin