Friday, May 10, 2013

Διπλωματία δύο όψεων ....

Tου Σταυρου Τζιμα
Πρωτοβουλίες του αλβανικού παράγοντα της FYROM, για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, βρίσκονται σε εξέλιξη με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ. Προχθές βρέθηκε στην Αθήνα ο Αλβανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φατμίρ Μπεσίμι και συναντήθηκε με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ στις ΗΠΑ περιοδεύει ο ηγέτης του συγκυβερνώντος κόμματος DUI Αλι Αχμέτι, ο οποίος έχει συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπως ο υφυπουργός Φίλιπ Ρίκερ κ.ά.
Στα Σκόπια ο κ. Νίκολα Γκρούεφσκι επιχειρεί να εμφανίσει την κινητικότητα εκ μέρους των Αλβανών ως σχέδιο των Ελλήνων να χρησιμοποιήσουν το αλβανικό στοιχείο εναντίον του και να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα. Ομως τον κ. Αλι Αχμέτι δεν τον έστειλε στην Ουάσιγκτον ο κ. Αβραμόπουλος, ούτε πήγε μόνος του.
Προτού πετάξει για τις ΗΠΑ ο κ. Αχμέτι έκανε επ’ αυτού μια δήλωση στην «Κ»: «Η ιδέα για την επίσκεψη στις ΗΠΑ προέκυψε κατά την τελευταία συνάντηση που είχα στα Σκόπια με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ, οπότε συμφωνήσαμε να πραγματοποιήσω μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, μετά τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών. 
  • Αναμένω να συζητήσουμε για τις παρούσες πολιτικές εξελίξεις στη "Μακεδονία"(FYROM) και την ευρύτερη περιοχή, τη διαδικασία της ευρωατλαντικής ένταξης της χώρας, την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, τις σχέσεις μεταξύ των εθνοτήτων καθώς και την εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας», είπε ξεκαθαρίζοντας το ποιος οργάνωσε το ταξίδι και την ατζέντα του.
Ο κ. Γκρούεφσκι προσφεύγει στην προσφιλή τακτική της συνωμοσιολογίας για να «κάψει» στα μάτια της "σλαβομακεδονικής" (Σλαβικής) πλευράς τις πρωτοβουλίες των Αλβανών, οι οποίοι διεκδικούν ρόλο (συμ)πρωταγωνιστή στην προώθηση  των κεντρικών στόχων που δεν είναι άλλοι από  την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., προοπτική που περνάει μέσα από τη διευθέτηση της εκκρεμότητας με την Ελλάδα. Αισθάνεται να παραγκωνίζεται από τον διεθνή παράγοντα και αυτό δεν απέχει από την πραγματικότητα. Στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον έχουν αρχίσει να κουράζονται από τον εθνικιστικό παροξυσμό του "Σλαβομακεδόνα" (Σκοπιανού) πρωθυπουργού. Διαπιστώνουν  ότι με την πολιτική του εξαρχαϊσμού όχι μόνο έχει στρέψει εναντίον του τους γείτονες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Αλβανία, αλλά διευρύνει επικίνδυνα το εθνοτικό χάσμα, αλβανικού και "σλαβομακεδονικού" (σλαβικού) στοιχείου, στο εσωτερικό με κίνδυνο αποσταθεροποίησης.
Απεναντίας  βλέπουν στο πρόσωπο του κ. Αλι Αχμέτι ένα σοβαρό και μετριοπαθή ηγέτη που ενώ θα μπορούσε να οξύνει τα πράγματα στο εσωτερικό κρατάει χαμηλούς τους τόνους. Ενισχύοντας τις πρωτοβουλίες του, τον αναδεικνύουν σε προνομιακό συνομιλητή και ταυτόχρονα στέλνουν και ένα ηχηρό μήνυμα στον Ν. Γκρούεφσκι, την πολιτική του οποίου υψηλόβαθμη  πηγή συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή διπλωματία χαρακτήριζε «τροχοπέδη» στην ευρωατλαντική πορεία της ΠΓΔΜ(FYROM). 
.kathimerini.gr
10/5/13
--
-
****ΣΗΜ. 
Σε παρένθεση έγιναν απαραίτητες διορθώσεις σύμφωνα με ορολογία που δεν προκαλεί. (xronos).
-----
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment :

  1. Σκόπια: Συνάντηση Μάθιου Νίμιτς με Αλί Αχμέτι για το θέμα του ονόματος.....

    Ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος, DUI, Αλί Αχμέτι, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στις ΗΠΑ, είχε συνάντηση με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς.

    Σε ανακοίνωση του DUI σημειώνεται ότι οι κ.κ. Νίμιτς και Αχμέτι συμφώνησαν ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας και ότι οι πολιτικοί πρέπει με θάρρος να λάβουν σημαντικές αποφάσεις προκειμένου να διασφαλιστεί το μέλλον των Σκοπίων.

    Ο κ. Νίμιτς ευχαρίστησε τον κ. Αχμέτι για τις χρήσιμες συμβουλές του και για τις προσπάθειές του να βοηθήσει για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

    Εξάλλου, ο κ. Αχμέτι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματός του, απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, η οποία διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του προσωπικού απεσταλμένου του γγ του Οργανισμού Μάθιου Νίμιτς.

    Πηγή1: ΑΠΕ-ΜΠΕ
    Πηγή2:www.capital.gr
    http://www.capital.gr/news.asp?id=1793734
    11/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin