Tuesday, May 28, 2013

Παρέμβαση Λονδίνου στο Κυπριακό .... ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ ΓΙΑ «ΔΩΡΑ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Παρέμβαση στο Κυπριακό με αναφορές στους υδρογονάνθρακες, από τον Βρετανό πρέσβη στη Λευκωσία.

«Η λύση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου», δήλωσε ο κ. Μάθιου Κιντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, προσθέτοντας πάντως ότι «η Λευκωσία πρέπει να διασφαλίσει πως, όσο προχωρά στο εν λόγω θέμα, θα πρέπει να λαμβάνει εκείνες τις αποφάσεις, οι οποίες να οδηγούν κοντά σε λύση και όχι να απομακρύνουν τη λύση».

Ο κ. Κιντ, αναφέρει επίσης πως χρειάζονται άλλοι δύο με τρεις μήνες, ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και αποκαλύπτει πως στο τραπέζι βρίσκεται η παλαιότερη πρόταση της Βρετανίας για παραχώρηση εδαφών των βάσεων στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης.



Ο Βρετανός διπλωμάτης αποκαλύπτει επίσης πως η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τη Σχολή Δημόσιας Υπηρεσίας της Βρετανίας για αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας της Κύπρου, όπως προνοείται στο μνημόνιο, και πρόσφατα βρέθηκε στη Λευκωσία κλιμάκιο Βρετανών εμπειρογνωμόνων.

  • Στο μεταξύ, ο τέως Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, προειδοποίησε ότι πιθανή απόσυρση των προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό θα αποτελούσε «δώρο» προς την Τουρκία.

Υποστήριξε, δε, ότι στις διαπραγματεύσεις του με τους κυρίους Ταλάτ και Έρογλου «δεν έκανε δώρα στην Τουρκία και οι όποιες πράξεις του έγιναν με διαφάνεια».

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του παραρτήματος ΑΚΕΛ Βρετανίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι απευθύνθηκε στους Τουρκοκύπριους με στόχο την κατάργηση της τουρκικής κατοχής, ώστε να εργαστούν από κοινού με τους Ελληνοκυπρίους στο πλαίσιο μιας επανενωμένης Κύπρου για την ευημερία όλων.

Ανέφερε ακόμη ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε ένα χρονικό διάστημα για το Κυπριακό, προκειμένου να ασχοληθεί με την οικονομία, διότι, όπως είπε, οι ευθύνες του σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα τελευταία γεγονότα «είναι τεράστιες και πρέπει να εργαστεί, ώστε να επουλωθούν κάποιες πολύ βαθιές πληγές».
www.elzoni.gr

28/5/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin