Friday, May 17, 2013

«Επιχείρηση - απόψυξη» των ελληνορωσικών σχέσεων από τον Π. Παναγιωτόπουλο .... Ο υπουργός Αμυνας επισκέπτεται τη Μόσχα στις 23 και στις 24 Μαΐου

Επιχείρηση - απόψυξης των ελληνορωσικών σχέσεων, τουλάχιστον στον στρατιωτικό τομέα, θα κάνει την προσεχή εβδομάδα ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρεθεί στη Μόσχα στις 23 και 24 Μαϊου, σε μία προσπάθεια να ανεβάσει το θερμόμετρο των διμερών σχέσεων. Ωστόσο, δεδομένης της δυσχερέστατης οικονομικής συγκυρίας της χώρας μας, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα πρέπει να κινηθεί σε λεπτή γραμμή, παρά τις πιέσεις που ασκούν διάφοροι κύκλοι του Πενταγώνου για επαναφορά στο προσκήνιο της προμήθειας των 450 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ - 3ΗΕL που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Καραμανλή και ματαίωσε η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα παραβρεθεί επίσης σε συνέδριο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στο οποίο θα δώσουν το παρών και λίγοι ακόμη ευρωπαίοι ομόλογοί του (μεταξύ των οποίων ο Γάλλος Ζαν - Υβ Λε Ντριάν). Δεν είναι όμως αυτό το συνέδριο που απασχολεί τον κ. Παναγιωτόπουλο. Η βασικότερη συνάντησή του θα είναι με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ενώ θα επιδιώξει να έχει συνομιλία και με τον αναπληρωτή Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα τα θέματα άμυνας Ντιμίτρι Ρογκόζιν.

Παράλληλα, στην ατζέντα των συναντήσεων θα είναι αυτή με τον Γραμματέα Εξοπλισμών Φούμιν και τον επικεφαλής της εταιρείας Rosobonexport Ισαάκιν, κορυφαία στελέχη του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος της Ρωσίας. Αναμφίβολα, η ρωσική πλευρά θα θέσει στο τραπέζι το θέμα των ΤΟΜΑ, αν και λογικά το υψηλό κόστος τους λειτουργεί απαγορευτικά σε οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση και είχε, ορθώς σύμφωνα με κύκλους του Πενταγώνου, στη ματαίωση της προμήθειας επί υπουργίας του κ. Ευ. Βενιζέλου.    

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε αυτό το ζήτημα. Καταρχήν, οι γνωρίζοντες σημειώνουν ότι ένα από τα ισχυρά χαρτιά της Αθήνας είναι ότι η Ελλάδα είναι τα τελευταία χρόνια μία χώρα του ΝΑΤΟ που έχει παραδοσιακά στενούς δεσμούς με τη Μόσχα και αποτελεί καλή αγορά για τα ρωσικά αμυντικά συστήματα. Παράλληλα, θεωρεί κρίσιμη τη συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας καθώς κρίσιμα συστήματα για την ασφάλεια της χώρας, όπως τα TOR - M1, προέρχονται από τη Ρωσία. Τέλος, στις συζητήσεις θα τεθεί και το θέμα της πολλάκις ακυρωθείσας βολής του αντιπυραυλικού συστήματος S-300. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει προβεί στις απαραίτητες εργασίες συντήρησης, αλλά η πραγματοποίηση της βολής εκκρεμεί επί πολλά χρόνια και είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του συστήματος.

Συνομιλία με τους Ισραηλινούς
Παράλληλα, ενόψει και του σχεδιαζόμενου κοινού υπουργικού συμβουλίου Ελλάδος - Ισραήλ, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε την Παρασκευή τηλεφωνική συνομιλία με τον ισραηλινό ομόλογό του Μοσέ Γιααλόν. Η συζήτηση διήρκεσε περίπου 25 λεπτά και πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα Άριε Μέκελ.  

Δύο ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης των δύο υπουργών. Το πρώτο ήταν η διμερής στρατιωτική συνεργασία, με έμφαση σε κοινές ασκήσεις. Το δεύτερο αφορούσε σε ευρύτερα θέματα περιφερειακής ασφαλείας, όπως η κατάσταση στη Συρία, η ενεργειακή ασφάλεια κ.ά. στο τραπέζι βρίσκεται επίσης συνάντηση των δύο υπουργών μέχρι τις αρχές Ιουλίου, είτε στο Τελ Αβίβ είτε στην Αθήνα .-
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος
 .tovima.gr
17/5/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin