Saturday, March 16, 2013

Eurogroup: Συμφωνία για κλιμακωτή εισφορά επί των καταθέσεων...Και επιβολή φόρου στους τόκους των καταθέσεων....

Βρυξέλλες 
Οι διεθνείς δανειστές και η Κύπρος συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, σε εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ, δήλωσε ανώτερη πηγή της ζώνης του ευρώ.
Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.
Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup σχετικά με τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας ότι είναι μία συμφωνία που υιοθετήθηκε ομόφωνα, ενώ παράλληλα χαιρέτισε την εποικοδομητική και ρεαλιστική στάση της νέας κυβέρνησης της Κύπρου.



Από Κυπριακής πλευράς ο υπουργός οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, σημείωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είχε να επιλέξει ανάμεσα σε οδυνηρές λύσεις και ότι τελικά συμφώνησε σε μία λύση που διασφαλίζει το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους στα επίπεδα του 100% ως το 2020, με οικονομική στήριξη που θα φτάνει ως τα 10 δις ευρώ. Παράλληλα αποφασίστηκε η επιβολή ενός «τέλους σταθερότητας» που θα αφορά τις καταθέσεις.

Συγκεκριμένα, για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, το τέλος αυτό θα φτάνει μέχρι και το 6,75%, ενώ πάνω από τις 100.000 ευρώ θα φτάνει το 9,9%. Επιπλέον, οι τόκοι επί των καταθέσεων θα φορολογηθούν με 20-25%, ενώ ο εταιρικός φόρος στην Κύπρο θα αυξηθεί από το 10 στο 12,5%.

Τα αναμενόμενα έσοδα από την επιβολή αυτών των τελών εκτιμώνται σε 5,8 δις. ευρώ. Διευκρινίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιεργκ 'Ασμουσεν από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό. Επίσης, αποσαφηνίστηκε ότι από την εφαρμογή αυτού του μέτρου δε θα υπάρξει επιπρόσθετο κόστος για την ελληνική πλευρά και ότι δε θα θιγεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Εξάλλου, ο Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι υπερτροφικός σε σχέση με το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας (πέντε φορές υψηλότερος από το κυπριακό ΑΕΠ και επτά φορές υψηλότερος λαμβάνοντας υπόψη και τις θυγατρικές τράπεζες στην Ελλάδα). Σημείωσε, επίσης, ότι στόχος είναι η συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, ως το 2018.

Επίσης, ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε, ότι χάρις στις σημερινές αποφάσεις διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου, άποψη με την οποία συμφώνησε και η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως είπε η Κ. Λαγκάρντ, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου είναι βέβαιη, αλλά δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ακριβές ποσό της συνεισφοράς του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεισφορά του ΔΝΤ, αναμένεται να ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ.

Εξάλλου, στο πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου θα συνεισφέρει και η Ρωσία, όπως εξήγησε ο Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η συνεισφορά αυτή «δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλή» και θα περιορισθεί στην επιμήκυνση της ωρίμανσης των υφιστάμενων δανείων από τη Ρωσία και στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού.

Ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η οικονομική στήριξη προς την Κύπρο θα είναι τριετούς διάρκειας και ότι οι σχετικές δόσεις θα καταβάλλονται στη Λευκωσία σε τριμηνιαία βάση.

Ο Όλι Ρεν, από την πλευρά του, επεσήμανε ότι η σημασία της κυπριακής οικονομίας για την ευρωζώνη είναι «συστημικού χαρακτήρα».

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των κυπριακών επιχειρήσεων, θα αυξηθεί από το 10% στο 12,5%.

Τέλος, ο υπουργός οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου, δήλωσε ότι υπό τον κίνδυνο μιας άτακτης χρεωκοπίας, οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup ήταν σκληρές και σημείωσε πως η σκληρή στάση του ΔΝΤ και άλλων εταίρων δημιούργησε βαρύ κλίμα.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις συχνά οδηγούνταν σε αδιέξοδο, τόνισε ο Μ. Σαρρής και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου έπρεπε «να δώσει μάχη σε πολιτικό επίπεδο με σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες».

Ο Μ Σαρρής τόνισε ότι «η συμφωνία που επετεύχθη για την Κύπρο αποκαθιστά την εμπιστοσύνη και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας, αποφεύγοντας την άτακτη χρεωκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος.» Ανέφερε, επίσης, ότι το τελικό ποσό που θα δοθεί για τη στήριξη της Κυπριακής οικονομίας, θα καταστήσει το κυπριακό χρέος βιώσιμο.


http://www.philenews.com

16/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments :

  1. Η Κύπρος, οι διασώσεις και το ... κονκλάβιο των Βρυξελλών....

    Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, Πέμπτη 14 και Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013. Συνοπτικά οι αποφάσεις; Οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν την “επιθυμία τους για στροφή στην ανάπτυξη”, ανακάλυψαν πως τελικά υπάρχει περιθώριο για πιο ευέλικτη δημοσιονομική πειθαρχία και κατανόησαν (;) το μείζον πρόβλημα της αλματώδους ανόδου της ανεργίας στην ευρωζώνη.

    Παράλληλα έσπευσαν να δηλώσουν, δια στόματος του “φίλου” των Ελλήνων Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πως ΠΟΤΕ στο μέλλον δεν θα επαναλάβουν τη λύση που επέλεξαν για την Ελλάδα, υπονοώντας ότι τέτοιες “χάρες” δεν θα ξανακάνουν για κανέναν, ασχέτως εάν η σωστή προσέγγιση θα ήταν να παραδέχονταν πως τέτοια “συνταγή” δεν θα ξαναμαγειρέψουν γιατί δύο αποτυχίες στη σειρά είναι βαριές...

    Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι Ευρωπαίοι αλλά ΚΑΙ το ΔΝΤ επεξεργάζονταν σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, σε ποσά έως και ... αμελητέα τηρουμένων των αναλογιών των προηγούμενων Μνημονίων της ευρύτερης ... Μεσογείου, 10 έως 17 δισ. ευρώ. Και δέχονταν να μπει στο παιχνίδι και η Ρωσία, που ήδη έχει δανείσει 2,5 δισ. στην Κύπρο. Μια Ρωσία που διόλου απίθανο είναι να ζητήσει “συμμετοχή” και στις αποκρατικοποιήσεις εταιρειών που αναγκαστικά θα κάνει η Λευκωσία...

    Τι άλλαξε λοιπόν το τελευταίο διάστημα και οι εταίροι μας στις Βρυξέλλες “μαλάκωσαν”;

    Φοβήθηκαν είναι η απάντηση. Φοβήθηκαν πως η κάλπη της Ιταλίας είναι μόνον η αρχή. Και δεν φοβήθηκαν τόσο τις αντιδράσεις των λαών τους, εξάλλου πλην Μέρκελ, Γερμανίας και των επερχόμενων εκλογών του Σεπτεμβρίου ουδείς άλλος Ευρωπαίος ηγέτης έχει ένα τέτοιο “άμεσο πρόβλημα”. Φοβήθηκαν όμως τις αγορές. Που ενίοτε “ρίχνουν” πολύ πιο... αποτελεσματικά τις κυβερνήσεις απ' ότι οι ψήφοι και οι λαοί.

    Για να μην έχουμε λοιπόν όλοι μαζί αυταπάτες, την άποψη των αγορών για τους Ευρωπαίους πολιτικούς ταγούς την εξέφρασε την Παρασκευή ο κύριος Μοχάμεντ ελ Ερίαν, ο ισχυρός άνδρας της Pimco, της μεγαλύτερης εταιρείας επενδύσεων σε ομολογιακές εκδόσεις παγκοσμίως. Ή αν προτιμάτε ο άνθρωπος που με μια του επιλογή μπορεί να στείλει στα Τάρταρα το κρατικό χρέος μιας χώρας..

    Τί είπε ο κύριος ελ Ερίαν; Αντιγράφω από το τελευταίο άρθρο του στους Financial Times: “Η Ευρώπη δεν κυριαρχεί πλέον στην παγκόσμια οικονομία. Αν μη τι άλλο, έχει γίνει η μεγαλύτερη εστία συστημικού ρίσκου των τελευταίων χρόνων. Γι΄αυτό ήρθε μάλλον η ώρα για το ΔΝΤ και για κάθε διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό να ακολουθήσει το παράδειγμα του Βατικανού εκλέγοντας μη Ευρωπαίο ως επόμενη ηγέτη”.

    Δεν ξέρω αν έγινε αντιληπτό, αλλά μια από τις πιο “βροντερές” φωνές των αγορών μόλις καταψήφισε τους Ευρωπαίους πολιτικούς. Κι αυτό σίγουρα είναι καθοριστικός παράγοντας για την χάραξη πολιτικής εκ μέρους τους ...

    http://www.protothema.gr/blogs/blogger/post/?aid=264333
    16/3/13

    ReplyDelete
  2. Η φορολόγηση δεν αποβλέπει στην τιμωρία της Λευκωσίας, διαβεβαιώνει ο Γιέρεν Ντάισελμπλουμ....

    Βρυξέλλες: Η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των 10 δισεκ. ευρώ δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η Μεγαλόνησος, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γιέρεν Ντάισελμπλουμ.

    «Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», επεσήμανε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».

    Από την πλευρά του και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της οικονομίας της.

    Η φορολόγηση θα ανέρχεται στο 6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και στο 9,9% για όσες καταθέσεις υπερβαίνουν αυτό το ποσόν. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε Κυπρίους, όσο και σε ξένους καταθέτες και όπως εκτιμάται το μέτρο αυτό θα αποφέρει 5,8 δισεκ. ευρώ.

    Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.

    Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Άσμουσεν.
    http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/137164/i-forologisi-den-apovlepei-stin-timoria-tis-lefkosias-diavevaionei-o-gieren-ntaiselmploum#sthash.MAZ6RYoM.dpuf

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin