Friday, March 15, 2013

Γερμανοί βουλευτές ζητούν «ουσιαστικά βήματα» από την Κύπρο... προκειμένου να ανασκευαστούν οι όποιες αρνητικές εντυπώσεις


Γερμανοί Βουλευτές υπογράμμισαν την ανάγκη να γίνουν ουσιαστικά βήματα εκ μέρους της Κύπρου, προκειμένου να ανασκευαστούν οι όποιες αρνητικές εντυπώσεις και να πεισθεί η γερμανική κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα και ορθότητα στήριξης της χώρας μας.

Οι βουλευτές μιλούσαν κατά τη διάρκεια συναντήσεων στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) με την διακομματική αντιπροσωπία της Βουλής των Αντιπροσώπων που ολοκλήρωσε την επίσκεψη εργασίας της στο Βερολίνο.

Στην αντιπροσωπία μετείχαν οι Βουλευτές Δημήτρης Συλλούρης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Ευαγόρου, Μάριος Μαυρίδης, Φειδίας Σαρίκας και Γιώργος Περδίκης. Την αντιπροσωπία συνόδευε στις συναντήσεις ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γερμανία Μηνάς Χατζημιχαήλ.

Η αντιπροσωπία είχε συνάντηση με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων στην οποία παρόντες ήταν η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Bundestag δρ Birgit Reinemund, ο Πρόεδρος της Υποεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Joachim Spatz, το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δρ Rainer Stinner και το μέλος της Επιτροπής Οικονομικών δρ Daniel Volk.

Πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, στην οποία μετείχαν ο Αν. Επικεφαλής της Ομάδας αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα κ. Axel Schäfer, η Αν. Επικεφαλής της Ομάδας και Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας Elke Ferner, το μέλος της Υπεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Heinz Joachim-Barchmann και το μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού κα Petra Merkel. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε εξάλλου με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων Μanuel Sarrazin, κα Viola von Cramon, αμφότεροι μέλη της Υπεπιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κα Priska Hinz, μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Bundestag.

Από πλευράς των Κύπριων Βουλευτών, υπογραμμίστηκε η σημασία ενημέρωσης του Κοινοβουλίου της Γερμανίας για τις πραγματικότητες της κυπριακής οικονομίας και τις θέσεις της Κύπρου στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, με στόχο την κατάληξη σε συμφωνία επί ενός Μνημονίου για την Κύπρο, ει δυνατό μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Τονίστηκε η κρισιμότητα της κατάστασης της κυπριακής οικονομίας και η ανάληψη εκ μέρους της Κύπρου της ευθύνης που της αναλογεί, καθώς και η ειλικρινής βούληση για διόρθωση των όποιων λαθών έχουν διαπραχθεί, ώστε η Κύπρος να εξέλθει της κρίσης και να οδηγηθεί εκ νέου στην ανάπτυξη, προς όφελος της ίδιας της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη στήριξης από τους Ευρωπαίους εταίρους της προσπάθειας της Κύπρου, λαμβανομένης υπόψη της ιδιαιτερότητας της κυπριακής κρίσης. Επ’ αυτού, επισημάνθηκε το τεράστιο κόστος που επωμίστηκαν οι κυπριακές τράπεζες λόγω της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για απομείωση του ελληνικού χρέους, το οποίο μεταφέρθηκε στο κράτος και στους Κύπριους πολίτες. Η Κύπρος, τόνισαν οι Κύπριοι Βουλευτές, δεν ζητά να τύχει ευνοϊκής, αλλά δίκαιης και αντικειμενικής μεταχείρισης.

Επισημαίνοντας τη συστημικότητα της κυπριακής κρίσης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Παπαδόπουλος προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύει η παρατεινόμενη αβεβαιότητα σε σχέση με την Κύπρο για την Ελλάδα και το σύνολο της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπαδόπουλος παρέθεσε στοιχεία για τα πρωτοφανή, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, επίπεδα ανεργίας και οικονομικής δυσπραγίας, που βιώνει το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας. Σημείωσε δε τα επώδυνα, αλλά αναγκαία, όπως είπε, μέτρα που υιοθετήθηκαν ομόφωνα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για συγκράτηση των δημοσίων οικονομικών, ήδη στο στάδιο του προσχεδίου Μνημονίου Συναντίληψης με την Τρόικα και τα οποία απέφεραν πλεονάσματα κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2013.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες μείωσης του κυπριακού χρέους, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε τους δυσανάλογα αυστηρούς όρους και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που επιδιώκεται να ισχύσουν για την Κύπρο, ήτοι του αιτήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μείωση του χρέους στο 100% του ΑΕΠ, προκειμένου να κριθεί βιώσιμο, εντός του τριετούς Προγράμματος διάσωσης της χώρας.

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του τραπεζικού τομέα, ως της κυριότερης αιτίας της κυπριακής κρίσης και του μεγαλύτερου προβλήματος στην προσπάθεια εξόδου από αυτήν, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις τρέχουσες συζητήσεις διαφόρων επιλογών.

Ο κ. Συλλούρης σημείωσε τις επιλογές που εξετάζονται για περιορισμό του χρέους, για μείωση του όγκου του τραπεζικού τομέα και διαφοροποίηση της κυπριακής οικονομίας, ιδιαίτερα υπό το φως των ενεργειακών εξελίξεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Επισημαίνοντας τα δυσανάλογα αυστηρά μέτρα που θέτει η Τρόικα, εκ των οποίων η μειωμένη εκτίμηση στο 40% των δανειακών εξασφαλίσεων σε ακίνητα και η αύξηση από το 6% στο 9% του ορίου ιδίων κεφαλαίων, ο κ. Συλλούρης τόνισε την ανάγκη να δοθεί χρόνος στην Κύπρο για να προβεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την κατηγορηματική απόρριψη από την Κύπρο του κουρέματος καταθέσεων, καθότι αυτό, όπως είπε, θα σήμαινε φυγή καταθετών από τις κυπριακές τράπεζες και θα απομάκρυνε τον στόχο της βιωσιμότητας του χρέους.

Οι βουλευτές αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς ότι δήθεν η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο. Επισημάνθηκε η εξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τον τομέα των υπηρεσιών σε ποσοστό πέραν του 40% και υποδείχθηκε ότι συγκρίσεις πρέπει να γίνονται μεταξύ χωρών με παρόμοια οικονομικά μοντέλα. Επισημάνθηκε ακόμη ότι ο εταιρικός φόρος της Κύπρου δεν είναι ο χαμηλότερος στην ΕΕ, λαμβανομένων υπόψη πρόσθετων επιβαρύνσεων περιλαμβανομένου του φόρου για την άμυνα έναντι της τουρκικής απειλής. Ο εταιρικός φόρος της Κύπρου, ανέφεραν οι Βουλευτές, αποτελεί κίνητρο για επενδύσεις, ελλείψει άλλων οικονομικών πόρων και πλεονεκτημάτων, που δεν διαθέτει η κυπριακή οικονομία.

Κατανοώντας, όπως είπαν, το αίτημα κάποιας αύξησης, προκειμένου να πεισθούν οι δανειστές, επισήμαναν ωστόσο ότι άμεση και δραστική επιβολή του συγκεκριμένου μέτρου, χωρίς να έχουν προηγηθεί αντισταθμιστικά μέτρα, θα οδηγούσε στη χρεοκοπία. Τονίστηκε, τέλος, η μη ορθότητα της διασύνδεσης των εγγενών προβλημάτων του κυπριακού τραπεζικού τομέα και του θέματος του ξεπλύματος χρήματος. Σημειώθηκε η ικανοποίηση της Κύπρου για τη ληφθείσα απόφαση στο Eurogroup για αξιολόγηση της εφαρμογής του κυπριακού νομικού πλαισίου για το θέμα αυτό, προκειμένου να καταδειχθεί το αβάσιμο των ισχυρισμών και να συνεχίσει η Κύπρος να αποτελεί αξιόπιστο επιχειρηματικό κέντρο.

Από πλευράς των Βουλευτών όλων των πολιτικών ομάδων του Γερμανικού Κοινοβουλίου, υπογραμμίστηκε η προσήλωση της Γερμανίας στην ενότητα της Ευρωζώνης και η επιθυμία της χώρας για παραμονή της Κύπρου σε αυτήν.

Τονίστηκε η ετοιμότητα της Γερμανίας για αλληλεγγύη προς την Κύπρο υπό όρους και νοουμένου ότι θα γίνουν ουσιαστικά βήματα για διασφάλιση της σταθερότητας. Κατανοώντας, όπως είπαν, τις ιδιαιτερότητες της κυπριακής κρίσης και τη δυσκολία λήψης δραστικών μέτρων εντός στενών χρονοδιαγραμμάτων, υπέδειξαν εντούτοις την αναγκαιότητα ταχέων μεταρρυθμίσεων για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και διαμόρφωση ενός αποδοτικότερου οικονομικού μοντέλου.

Οι ερωτήσεις και/ή τοποθετήσεις των Γερμανών Βουλευτών, στις οποίες απάντησαν οι Κύπριοι Βουλευτές, αφορούσαν στη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους και στην ανάγκη σαφούς τοποθέτησης της Τρόικας περί της συστημικότητας της κυπριακής κρίσης. Όσον αφορά στα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρέους, οι Γερμανοί Βουλευτές αναφέρθηκαν κυρίως στην ανάγκη μείωσης του όγκου του τραπεζικού συστήματος, στην αύξηση του εταιρικού φόρου και στην εισαγωγή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενώ ηγέρθη και το θέμα της συμμετοχής καταθετών στη διάσωση των τραπεζών. Ειδική αναφορά έγινε επίσης στην ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου της εφαρμογής των μέτρων που έλαβε η Κύπρος κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Εκφράζοντας συμπάθεια για τα δεινά που υφίσταται ο κυπριακός λαός, οι Γερμανοί Βουλευτές υπογράμμισαν, ωστόσο, την ανάγκη να γίνουν ουσιαστικά βήματα εκ μέρους της Κύπρου, προκειμένου να ανασκευαστούν οι όποιες αρνητικές εντυπώσεις και να πεισθεί η γερμανική κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα και ορθότητα στήριξης της χώρας μας.

Από πλευράς των Φιλελευθέρων, αναγνωρίστηκαν, ως ελπιδοφόρο μήνυμα, οι προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος προς την κατεύθυνση της σταθερότητας. Οι Σοσιαλδημοκράτες Βουλευτές σημείωσαν με ικανοποίηση τη βούληση της Κύπρου για έξοδο από την κρίση, η οποία, όπως είπαν, μεταφράζεται σε μέτρα, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται σε αρμονία με τα συμφέροντα των Ευρωπαίων εταίρων και κάποια όχι.

Τέλος, οι Βουλευτές των Πρασίνων, τονίζοντας τον σεβασμό της Γερμανίας στην «ευρωπαϊκή αρχή» και τη βεβαιότητά τους ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι συστημικό, εξέφρασαν την ευχή ύπαρξης, σύντομα, συγκεκριμένων αποτελεσμάτων όσον αφορά στα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος για έξοδο από την κρίση, ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν την πλήρη στήριξή τους.

.kathimerini.com.cy
15/3/13

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin