Friday, March 29, 2013

Ορφανίδης:Ευθύνες στον Χριστόφια για καταστροφή της χώρας....για να στηριχθούν οι αποφάσεις των εταίρων έχουν γίνει αβάσιμες δηλώσεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Από: Sigmalive/ΚΥΠΕ

Ευθύνες στον Δημήτρη Χριστόφια και τη διακυβέρνησή του επιρρίπτει για τη σημερινή κατάσταση των κυπριακών τραπεζών ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης, με συνέντευξή του στον Εκόνομιστ.
Αναφερόμενος στα αίτια της κρίσης, ο κ. Ορφανίδης λέει ότι ένας αριθμός παραγόντων έχουν παίξει το ρόλο τους. Αρχικά η παγκόσμια οικονομική κρίση και η έκθεση στην Ελλάδα κατέστησαν την Κύπρο ευάλωτη. «Η κατάληξη όμως καθορίστηκε από αποφάσεις που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση στην Κύπρο, καθώς και από την ευρύτερη δυσλειτουργία του ευρώ την τελευταία τριετία», δηλώνει ο προηγούμενος κεντρικός τραπεζίτης.

Εκτιμά στη συνέχεια ότι «αν ένα πράγμα έχει γίνει ξεκάθαρο τα τελευταία πέντε χρόνια στην Κύπρο, είναι ότι η ευρωζώνη δεν είναι συμβατή με μια κομμουνιστική κυβέρνηση». Σχολιάζει ότι η κυβέρνηση Χριστόφια ανέλαβε μια χώρα με εξαιρετικά δημόσια οικονομικά, πλεόνασμα στους δημοσιονομικούς λογαριασμούς και ένα τραπεζικό σύστημα που ήταν εξαιρετικά υγιές. «Άρχισαν να ξοδεύουν υπερβολικά, όχι μόνο σε μη παραγωγικές κυβερνητικές δαπάνες, αλλά αυξάνοντας παράλληλα το σιωπηρό παθητικό με υποσχέσεις αύξησης συντάξεων κ.ο.κ.», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Κατά τον κ. Ορφανίδη η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Χριστόφια έπληξε την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών με αποτέλεσμα η χώρα να χάσει την πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου το Μάιο του 2011. Όπως λέει, αν η κυβέρνηση συμπεριφερόταν όπως άλλες κυβερνήσεις, θα είχε ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ εκείνη τη στιγμή, όταν δεν υπήρχε τραπεζικό πρόβλημα στην Κύπρο και οι διαρθρωτικές προσαρμογές που απαιτούνταν ήταν μάλλον μικρές, παρά το γνωστό ρίσκο του μεγέθους του τραπεζιτικού τομέα και της έκθεσής του στην Ελλάδα. «Ως κεντρικός τραπεζίτης τους προειδοποιούσα συνεχώς ότι με το να μην αντιμετωπίζουν το θέμα (του διογκωμένου χρηματοπιστωτικού τομέα χωρίς σταθερά δημοσιονομικά) στο πλαίσιο της κρίσης της ευρωζώνης ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο», προσθέτει ο Αθανάσιος Ορφανίδης. «Δεν ήταν πρόθυμοι να κάνουν τίποτα διότι ως κομμουνιστικό κόμμα δεν ήθελαν να αναλάβουν υποστούν το πολιτικό κόστος της υιοθέτησης μέτρων προσαρμογής», σχολιάζει.
Στη συνέχεια, όπως υπενθυμίζει, ήρθε η έκρηξη στο Μαρί. Όπως αναφέρει, ήταν ο τότε Πρόεδρος που πήρε την απόφαση διατήρησης των πυρομαχικών στην περιοχή. Μετά το τραγικό περιστατικό η Κύπρος έπεσε σε ύφεση. Ο κ. Ορφανίδης αναφέρει ότι στις 18 Ιουλίου 2011 έστειλε εμπιστευτική επιστολή στον πρόεδρο και τους αρχηγούς των κομμάτων καλώντας σε λήψη έκτακτων μέτρων αποφυγής μιας κρίσης. Όπως λέει, «αντί να εισακούσουν την προειδοποίηση, η επιστολή μου διέρρευσε στον Τύπο και οι εκκλήσεις μου για δράση επικρίθηκαν βαριά από την κυβέρνηση».
Στο σημείο εκείνο, συνεχίζει ο κ. Ορφανίδης, οι δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες υποβλήθηκαν σε τεστ κοπώσεως, το οποίο πέρασαν. «Αν η κυβέρνηση είχε κάνει τότε αίτηση για ένα λογικά μικρό πακέτο βοήθειας από την τρόικα, θα μπορούσε να είχε διορθώσει το πρόβλημα σχετικά εύκολα. Για ακόμα μία φορά δεν το έκαναν, επειδή δεν ήθελαν να προβούν σε διαρθρωτικές διορθώσεις. Αντίθετα, άρχισαν να προσεγγίζουν τη ρωσική κυβέρνηση», δηλώνει ο τέως διοικητής της Κεντρικής.
Ως επόμενη σημαντική ημερομηνία ορίζει τον Οκτώβριο του 2011 όταν αποφασίστηκε το ελληνικό PSI και κατ’ ουσία η αύξηση των απαιτήσεων για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, απόφαση στην οποία ο κ. Ορφανίδης αποδίδει την κεφαλαιακή κρίση στην ευρωζώνη «που αποτελεί την αιτία της ύφεσης των τελευταίων δύο ετών».
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, αναφέρει ότι ο συνδυασμός κουρέματος και τεστ κόπωσης σήμαινε ότι για πρώτη φορά μπορούσε κάποιος να πει ότι οι κυπριακές τράπεζες χρειάζονταν βοήθεια. Καταλογίζει στον Πρόεδρο Χριστόφια ότι αποδέχθηκε χωρίς να ζητήσει πρόνοια για προστασία της χώρας την απόφαση ότι η κάλυψη των αναγκών των τραπεζών θα ήταν υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης, αν η τράπεζα δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Ακόμα και τότε όμως, προσθέτει ο κ. Ορφανίδης, η κυβέρνηση δεν ήθελε να ζητήσει βοήθεια για να αποφύγει τις συνοδευτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αναφέρει ότι έως το τέλος της θητείας του το Μάιο του 2012, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είχε ολοκληρωθεί. Κατηγορεί και πάλι την κυβέρνηση Χριστόφια ότι αντί να επικεντρωθεί σε μια λύση άρχισε μια επίθεση κατά του τραπεζιτικού συστήματος με το προεκλογικό σύνθημα ότι οι τράπεζες ήταν υπεύθυνες για όλα τα δεινά της οικονομίας.
Σημειώνει επίσης ότι προεκλογικά είχε τοποθετηθεί δημοσίως προειδοποιώντας κατά της εσκεμμένης διόγκωσης, όπως είχε αναφέρει μερίδα του κυπριακού Τύπου, των αναγκών των κυπριακών τραπεζών. Είχε πει ότι με το να παρουσιάζει τόσο μη ρεαλιστικά υψηλά ποσά η κεντρική τράπεζα έθετε σε αμφιβολία τη βιωσιμότητα του χρέους της χώρας. Αφού περιγράφει τη διαδικασία με την οποία οι εγγυήσεις των κυπριακών τραπεζών έπαψαν να γίνονται δεκτές από την ΕΚΤ προκαλώντας την κατάθεση αίτησης βοήθειας στην τρόικα, ο κ. Ορφανίδης σχολιάζει ότι «ακόμα και τότε, αν η κυβέρνηση είχε δεχθεί ότι χρειάζονταν διαρθρωτικές προσαρμογές και είχε διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα, το οποίο μπορούσε να γίνει εντός δύο εβδομάδων, θα είχε λάβει οικονομική βοήθεια. Αν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών δεν είχαν διογκωθεί, δε θα υπήρχε θέμα βιωσιμότητας».

Αναφέρει ότι με βάση δημοσιεύματα η κυβέρνηση συμφώνησε αργότερα σε ένα μνημόνιο κατόπιν προειδοποιήσεων από την ΕΚΤ περί διακοπής παροχής ρευστότητας. Τα μέτρα που προβλέπονταν σε αυτό ήταν σαφή, αλλά «αυτό που δεν ήταν σαφές ήταν τι διαπραγματεύσεις έγιναν για το τραπεζικό σύστημα».
Σε ό,τι αφορά τις νεότερες εξελίξεις, ο κ. Ορφανίδης σχολιάζει ότι η Κύπρος έπεσε στην ουσία σε ενέδρα των υπολοίπων κυβερνήσεων στο πρώτο Eurogroup, καθώς ανέμενε όρους ανάλογους με αυτούς που έχουν επιβληθεί σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Κάνει λόγο για εκβιασμό του Προέδρου Αναστασιάδη και του Υπουργού Οικονομικών. Ως μόνη λογική εξήγηση για την επιμονή στο bail in ο κ. Ορφανίδης βλέπει τις προσεχείς εκλογές στη Γερμανία και την πίεση που αυτές ασκούν στην κυβέρνηση Μέρκελ.
Προσθέτει ότι για να στηριχθούν οι αποφάσεις των εταίρων έχουν γίνει αβάσιμες δηλώσεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για τραπεζικό μοντέλο που δεν μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί. «Η επιδίωξη του σχεδίου της 16ης Μαρτίου για κατάσχεση μέρους των καταθέσεων δεν ήταν άλλη από την ανεπανόρθωτη ζημιά στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα», σχολιάζει ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης.

  • Ολοκληρώνει προειδοποιώντας ότι η κίνηση αυτή, την οποία χαρακτηρίζει γκάφα, θα έχει επιπτώσεις στις καταθέσεις κάθε τράπεζας που θα θεωρηθεί αδύναμη. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησης στην περιφέρεια της Ευρώπης και ως συνέπεια θα έχει τη διεύρυνση των αποκλίσεων στην ήπειρο, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την ύφεση στην περιφέρεια. «Πρόκειται πραγματικά για καταστροφή για την ευρωπαϊκή οικονομική διαχείριση συνολικά», καταλήγει η συνέντευξη του Αθανάσιου Ορφανίδη στον Εκόνομιστ.
.sigmalive.com
29/3/13

5 comments :

  1. Μπασέσκου: Δεν θα δεχθώ ποτέ τα μέτρα της Κύπρου....

    "Σε ό,τι με αφορά, τουλάχιστον, σας εγγυώμαι ότι ποτέ δεν θα ασπαστώ τέτοια μέτρα και ποτέ δεν θα αποδεχθώ τέτοια μέτρα" ανέφερε πρόεδρος της Ρουμανίας ο Τράιαν Μπασέσκου για την Κύπρο σε ομιλία του.

    "Αυτό που συνέβη στην Κύπρο μας δείχνει ότι η Ευρώπη δύο ταχυτήτων είναι πιθανή οποιαδήποτε στιγμή" δήλωσε ο Τράιαν Μπασέσκου τονίζοντας ότι ποτέ δεν θα δεχθεί παρόμοια μέτρα στη χώρα του.

    "Είναι καίριας σημασίας η επιτάχυνση της διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στη Ρουμανία. Και το λεω ενώπιον ανθρώπων που μπορούν εύκολα να το καταλάβουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ταραγμένη. Αποφάσεις όπως αυτή για την Κύπρο θα ήταν αδύνατο να τις φανταστεί κανείς λίγα χρόνια πριν" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρουμανίας.

    "Σε ό,τι με αφορά, τουλάχιστον, σας εγγυώμαι ότι ποτέ δεν θα ασπαστώ τέτοια μέτρα και ποτέ δεν θα αποδεχθώ τέτοια μέτρα" ανέφερε ο κ. Μπασέσκου σε ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο Νομικών, στο Βουκουρέστι.

    "Παρ' όλα αυτά, αυτό που συνέβη στην Κύπρο μας έδειξε ότι συχνά αμφισβητούνται αρχές, οι οποίες διακηρύσσονταν επί χρόνια. Ακόμη περισσότερο μας δείχνει ότι η δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ακόμη εύθραυστη και ότι η Ευρώπη δύο ταχυτήτων είναι ακόμη πιθανή" τόνισε ο Ρουμάνος πρόεδρος.

    http://www.sigmalive.com/news/international/37753
    29/3/13

    ReplyDelete
  2. Δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή ο κατάλογος με τα ονόματα για διαγραφές χρεών....

    Κανένας κατάλογος δεν έχει ακόμη κατατεθεί ενώπιον της Βουλής σε σχέση με δημοσιεύματα που φέρουν ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων να περιλαμβάνονται σε κατάλογο σε σχέση με διερευνώμενα από την Επιτροπή Θεσμών θέματα.

    Σε διευκρινιστική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, Δημήτρης Συλλούρης, σε σχέση με “διάφορες φήμες ή και δημοσιεύματα που φέρουν ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων να περιλαμβάνονται σε κατάλογο που δήθεν έχει κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής σε σχέση με τα διερευνώμενα από την επιτροπή θέματα”, διευκρινίζεται ότι “κανένας κατάλογος με τέτοια στοιχεία δεν έχει ακόμη κατατεθεί ενώπιον της επιτροπής ή της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα θέματα αυτά”.

    “Συναφώς, οποιεσδήποτε διαδόσεις ή δημοσιεύματα αναφορικά με ονόματα που δήθεν περιλαμβάνονται σε τέτοιο κατάλογο, δεν εξυπηρετούν με κανένα τρόπο το έργο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως”, καταλήγει.

    http://www.onlycy.com/312242-δεν-έχει-κατατεθεί-ακόμη-στη-βουλή-ο-κα
    29/3/13

    ReplyDelete
  3. Στις 4 Απριλίου το μνημόνιο της Κύπρου στο Eurogroup.....Ανάγκη η Κύπρος να πάρει την πρώτη δόση το συντομότερο....

    Ο υπουργός Εργασίας Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι το συμφωνημένο Μνημόνιο της Κύπρου πρέπει να παρουσιαστεί στη σύνοδο της ομάδας Εργασίας του Eurogroup στις 4 Απριλίου.

    Όπως ανέφερε, με τον τρόπο αυτόν θα μπορέσει να αρχίσει η διαδικασία της επικύρωσής του από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, αφού σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να υπάρξει έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια.

    Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε την ανάγκη η Κύπρος να πάρει την πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό, δεδομένων των άσχημων οικονομικών της κυβέρνησης.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=128132
    29/3/13

    ReplyDelete
  4. Διαφωνεί το ΑΚΕΛ με τον διορισμό ερευνητικής επιτροπής....Προκρίνει ποινικούς ανακριτές.....

    Ο διορισμός ερευνητικής επιτροπής για να διερευνήσει τα τεκταινόμενα στον τραπεζικό τομέα αντί ποινικών ανακριτών είναι λανθασμένη και η απόφαση ενδεχομένως να αποδεικτεί και αναποτελεσματική, δηλώνει το ΑΚΕΛ , σημειώνοντας ότι εγείρονται διάφορα ερωτήματα για τους όρους εντολής και τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις το μεσημέρι στα γραφεία του ΑΚΕΛ ο Βουλευτής Αριστος Δαμιανού ανέφερε ότι σταθερή θέση του κόμματός του είναι ότι με πλήρη διαφάνεια θα πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια και όπου υπάρχουν ευθύνες αυτές να αποδοθούν, μη αποκλειομένων και ποινικών ευθυνών. Πρόσθεσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης "δεν ανταποκρίνεται- δυστυχώς- στις απαιτήσεις της κοινωνίας αλλά και των καιρών".

    Ο κ. Δαμιανού χαρακτήρισε αρκετούς από τους όρους εντολής "πολύ γενικούς και αόριστους , με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της τριμελούς επιτροπής" ενώ συνέχισε, μερικοί όροι είναι "ιδιαίτερα συγκεκριμένοι αλλά και καθοδηγητικοί, με αποτέλεσμα να προϊδεάζουν και/ή να φωτογραφίζουν το αποτέλεσμα, στο οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο θα ήθελε να καταλήξουν τα πορίσματα".

    Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΑΚΕΛ, απουσιάζουν ουσιώδεις όροι εντολής όπως για παράδειγμα η εξέταση των αποφάσεων Διοικητικών Συμβουλίων Τραπεζών, φυσικών και νομικών προσώπων που οδήγησαν σε μαζική εκροή κεφαλαίων από αποταμιεύσεις που βρίσκονταν στη Δημοκρατία και φυγαδεύτηκαν νόμιμα ή άλλως πως από 01/01/2013.

    Aνέφερε ακόμη ότι απουσιάζει παντελώς η υπόδειξη για αξιοποίηση των πορισμάτων της έρευνας που διεξήγαγε επί πληρωμή για την Δημοκρατία ο οίκος Alvarez και Marsall.

    "Κατά παράδοξο τρόπο η περίοδος της έρευνας σταματά στην 23/03/2013, αφήνοντας εκτός διερεύνησης τις καθοριστικές πολιτικές και άλλες αποφάσεις που λήφθηκαν στο Eurogroup της 25/03/2013", ανέφερε, προσθέτοντας ότι είναι απορίας άξιον "πώς είναι δυνατό η ερευνητική επιτροπή να αφεθεί απρόσκοπτα να ελέγξει και εκείνους που με απόφαση τους την διόρισαν, δηλαδή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό του Συμβούλιο".

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=128162
    29/3/13

    ReplyDelete
  5. Κύπρος: Σκληρή δήλωση Αναστασιάδη κατά ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης Χριστόφια...

    Με αυστηρή γραπτή δήλωση απάντησε απόψε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στο ΑΚΕΛ και την προηγούμενη κυβέρνηση Χριστόφια. Θα πρέπει επιτέλους να λεχθεί, αναφέρει η δήλωση Αναστασιάδη, ότι στο μνημόνιο που η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ συμφώνησε με την τρόικα είχε ένα κύριο στόχο: τη «διάλυση και σμίκρυνση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

    Στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου η λέξη «[διάλυση]» τραπεζών και Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων επαναλαμβάνεται σε κάθε παράγραφο, σημειώνει.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη η κυβέρνηση Χριστόφια, στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου, «αφαίρεσε από την εκτελεστική εξουσία κάθε έλεγχο στη διαδικασία διάλυσης των τραπεζών και την ανέθεσε εξολοκλήρου στην τρόικα». Ακόμη, προσθέτει, και η νομοθεσία, που ψήφισε η Βουλή για την διάλυση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών, «ήταν συμφωνημένη με συγκεκριμένη αναφορά στο μνημόνιο. Ο νόμος αυτός ετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει έναντι της τρόικας».

    Στην δήλωσή του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει επίσης:

    -Στο μνημόνιο της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ συμφωνήθηκε ακόμη η διαγραφή της αξίας των μετοχών και των αξιογράφων και πολύ περισσότερο το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά έχει το θράσος να επιρρίπτει και γι αυτό την ευθύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

    - Συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή βαρών.

    - Πέρα από τις τράπεζες, η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να σχεδιάσει μια στρατηγική για την αναδιάρθρωση και τη διάλυση μη βιώσιμων συνεργατικών ιδρυμάτων. Δηλαδή, τα πλείστα συνεργατικά ιδρύματα να έχουν τη τύχη της Λαϊκής.

    Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αναφέρει στην δήλωσή του, ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του στα δύο Eurogroup και στις συνομιλίες με την τρόικα «έδωσαν σκληρές μάχες για να αναιρέσουν πολλές από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που οδήγησαν τον τραπεζικό τομέα σε κατάρρευση».

    Δηλώνει ότι έδωσε σκληρή μάχη για να απαγκιστρώσει τις τράπεζες από «τις ρήτρες του μνημονίου του κ. Χριστόφια, ενώ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα απάλλαξε εντελώς το Συνεργατισμό από το να ακολουθήσει τη μοίρα της Λαϊκής».

    Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να συντηρήσει κλίμα ενότητας «θεωρήθηκε ως αδυναμία σε βαθμό που το ΑΚΕΛ, ενώ έχει οδηγήσει τη χώρα σε όλη αυτή την περιπέτεια, ζητά και τα ρέστα», καταλήγει στην δήλωσή του ο Κύπριος Πρόεδρος.

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=174313
    3/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin