Friday, March 8, 2013

Χριστόφιας: Η κυβέρνηση να δείξει την παλικαριά που έδειχνε ως αντιπολίτευση

«ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ»....Με αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία, όπως δήλωσε, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος σημείωσε ότι οι υποσχέσεις ότι με την αποχώρηση του ιδίου «όλα θα πάνε καλά, δεν φαίνεται να έχουν αντίκρισμα».
Εύχομαι, είπε, οι απαιτήσεις της τρόικας, παλιές και νέες, να αντιμετωπιστούν «με την ίδια παλικαριά, που έδειχναν μέχρι πρόσφατα οι σημερινοί κυβερνώντες».
Υπέδειξε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να μιλά με μια φωνή εντός και εκτός Κύπρου, σημειώνοντας ότι έχει παρατηρήσει κάποιες αντιφάσεις.

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση, που φέρεται να έκανε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, ο κ. Χριστόφιας είπε επί λέξει: «Μεγάλα λόγια, που πρέπει να αποφεύγονται».
Ο Α. Νεοφύτου δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον πρώτο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, τόνισε πως «δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης το “κούρεμα” καταθέσεων». Σε συνάντηση, που είχαν στην Ουάσινγκτον, ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε ακόμα πως η εφαρμογή του όποιου προγράμματος διάσωσης θα πρέπει να διασφαλίσει την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου.
Ζήτησε, επίσης, από τον κ. Λίπτον την επαναξιολόγηση της μεθοδολογίας της PIMCO για τις κυπριακές τράπεζες, αφού χρησιμοποιήθηκαν, όπως είπε, αρνητικές παραδοχές πέραν από αυτές που εφαρμόστηκαν στις προσομοιώσεις ανακεφαλαιοποίησης άλλων χώρων, αυξάνοντας δυσανάλογα τις πραγματικές ανάγκες. 
 .ethnos.gr
8/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:


2 comments :

  1. Λιλλήκας: Ο Αναστασιάδης κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.....

    Οι κινήσεις και η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη απέναντι στην Τρόικα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, δήλωσε σήμερα ο κ. Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν διέξοδοι.
    Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος έγινε ενωρίτερα δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενημέρωση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και για τους προβληματισμούς του για τα επόμενα βήματα είπε ότι «του εξέφρασα τη στήριξη μου όσον αφορά τις μέχρι τώρα κινήσεις του και για το γεγονός ότι απέρριψε κάποιες εκβιαστικές και καταστροφικές προτάσεις, πιέσεις θα έλεγα, από πλευράς της Τρόικα».

    Πρόσθεσε ότι «του επανέλαβα αυτό που είχα πει και δημόσια ότι, σε όσα ζητήματα συμπίπτουν οι απόψεις μας ή κρίνουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα έχει τη στήριξή μας. Ταυτόχρονα του υπέβαλα κάποιες δικές μας προτάσεις, τις οποίες θα υποβάλω στη συνέχεια και γραπτώς, για το πώς θα μπορούσε η Κυπριακή Κυβέρνηση να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στην Τρόικα αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που έχουμε στη διάθεση μας και που είναι το φυσικό αέριο, η ενεργειακή υποδομή, αλλά και ανοίγοντας πόρτες και εναλλακτικές επιλογές από άλλες κατευθύνσεις που μπορούν να στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυπριακή οικονομία, σήμερα.

    Υπέβαλα, επίσης, προτάσεις για διπλωματικές κινήσεις που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση μας για να βρει στήριξη και εντός της ΕΕ από ομάδα χωρών, τουλάχιστον, σε επιμέρους ζητήματα, όπως είναι ο εταιρικός φόρος, αλλά και με προτάσεις, πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Κυπριακή Δημοκρατία και που μπορούν να βρουν τη στήριξη όλων των χωρών του νότου της ΕΕ, έτσι ώστε και η διαπραγματευτική μας θέση να ενισχυθεί αλλά ταυτόχρονα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις από νομισματικής άποψης για την ανάπτυξη του οικονομικού νότου.

    Ανταλλάξαμε και απόψεις αναφορικά με τις σκέψεις του Προέδρου για το Κυπριακό και είπαμε ότι θα κρατήσουμε αυτή την επικοινωνία με συναντήσεις, αλλά και από πλευράς μου έχω δεσμευτεί ότι θα υποβάλλουμε και συγκεκριμένες προτάσεις στα επιμέρους ζητήματα με στόχο να πετύχει η Κυβέρνηση, διότι στόχος είναι να πετύχει ο τόπος. Δεν πρέπει να εύχεται κανείς να αποτυγχάνει μια Κυβέρνηση, η αποτυχία είναι αποτυχία του τόπου.

    Από δικής μας πλευράς, όπου έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις είτε στην οικονομία είτε στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής είτε στο Κυπριακό θα τις καταθέτουμε».

    Ερωτηθείς αν μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πιο αισιόδοξος ή πιο ανήσυχος σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «είμαι ανήσυχος όσον αφορά τις πιέσεις από πλευράς της Τρόικα και την όλη στάση της. Πρέπει να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και οι κινήσεις του, η στάση του απέναντι στην Τρόικα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι υπάρχουν διέξοδοι υπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση. Νομίζω υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τον Πρόεδρο σε κάποια ζητήματα στις συγκεκριμένες προτάσεις που του έχω υποβάλει, και τις οποίες θα καταθέσω και γραπτώς τις επόμενες μέρες, με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο μας και κυρίως να στρέψουμε την κυπριακή οικονομία το ταχύτερο δυνατόν σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό είναι το ζητούμενο, και να μην εγκλωβιστούμε σε ένα Μνημόνιο της ύφεσης με τους δυσμενείς όρους που έχουμε δει και που θα είναι καταστροφικοί για την κυπριακή οικονομία, αλλά και για την κυπριακή κοινωνία».

    http://www.sigmalive.com/news/politics/34106
    8/3/13

    ReplyDelete
  2. Νίπτει τας χείρας της η Μέρκελ....Δεν υποσχέθηκε τίποτα στον Αναστασιάδη και έδειξε την Τρόικα....

    Χωρίς να δίνει τις όποιες υποσχέσεις προς τον Νίκο Αναστασιάδη έκλεισε το τηλέφωνο το Σάββατο η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία «έριξε» το βάρος της διαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση στην Τρόικα.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος άκουσε τον ομοϊδεάτη της Νίκο Αναστασιάδη χωρίς ωστόσο να προχωρά «σε υποσχέσεις ή δεσμεύσεις», σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το Βερολίνα. «Η Καγκελάριος το μόνο που είπε στον Κύπριο Πρόεδρο είναι πως θα μεταφέρει τις απόψεις του στο Οικονομικό Επιτελείο της Καγκελαρίας, χωρίς όμως να αφήσει να νοηθεί ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να προχωρήσει σε εκπτώσεις».

    Αντίθετα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Μέρκελ «έδειξε» στον κ. Αναστασιάδη τις συζητήσεις με την Τρόικα και λίγο πολύ άφησε να νοηθεί πως η Γερμανία δεν θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί «κατά πολύ» από τις αξιώσεις της ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν.

    Είναι άλλωστε γνωστό ότι το Βερολίνο διατηρεί «σκληρή στάση» σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως ιδιωτικοποιήσεις, εταιρικό φόρο και φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ως «θέμα αρχής», για όλες τις χώρες της ευρωζώνης, «και θα ήταν οξύμωρο εάν τώρα άλλαζε αυτή τη στάση της».

    Την ίδια ώρα γίνεται αντιληπτό πως ενόσω πλησιάζουν οι Γερμανικές Εκλογές (τον Σεπτέμβριο του 2013) τόσο πιο δύσκολο θα είναι, κυρίως για το συνασπισμό της Μέρκελ, CDU / CSU, να επιδείξει την όποια ευελιξία σε θέματα οικονομίας και οικονομικής στήριξης προς κράτη-μέλη της ΕΕ.

    http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=125748
    10/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin