Saturday, March 2, 2013

Αρχή με ξέπλυμα για Σαρρή ....Ανόητη ιδέα όσα γράφονται και λέγονται για κούρεμα καταθέσεων

Φεύγει για Γιούρογκρουπ πριν καλά-καλά αναλάβει - Ανόητη ιδέα όσα γράφονται και λέγονται για κούρεμα καταθέσεων....
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ με Τρόικα την ερχόμενη εβδομάδα....

Πριν προλάβει να καθίσει στην καρέκλα του υπουργού Οικονομικών, ο Μιχάλης Σαρρής θα πάρει το χαρτοφύλακά του και θα αναχωρήσει σήμερα κιόλας για τις Βρυξέλλες, για να παραστεί στο Γιούρογκρουπ της Δευτέρας, το οποίο θα συνεχίσει τη συζήτηση του αιτήματος της Κύπρου για δανεισμό από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Ο Μιχάλης Σαρρής θα πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα του τεθούν σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος, θέμα το οποίο, όπως μας ανέφερε ανώτατη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, θα είναι και το μοναδικό που θα συζητηθεί στη συνεδρία της Δευτέρας. Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της Κύπρου θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, μας ελέχθη. Εκείνο που ενδιαφέρει τους εταίρους μας είναι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για το ξέπλυμα, τόνισαν.


Έρχονται οι τροϊκανοί

Στο μεταξύ, στην Κύπρο θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, και κλιμάκιο της Τρόικας, για να συζητήσει με τον νέο υπουργό τα του μνημονίου. Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, οι κυπριακές Αρχές βρίσκονται σε συνεχή επαφή με κλιμάκια της Τρόικας για συζήτηση των διαφόρων θεμάτων που αφορούν το κυπριακό μνημόνιο και παροχής τεχνικής βοήθειας.
«Κλιμάκια του ΔΝΤ μάς βοηθούν στο τριετές σχέδιο προϋπολογισμού», είπε και πρόσθεσε:
«Εχουμε πει ότι θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και ότι θα φροντίσουμε - όχι μόνο για την περίοδο του μνημονίου, αλλά για τα επόμενα δέκα χρόνια - να είμαστε πολύ νούσιμοι στη δημοσιονομική μας πολιτική, ώστε να έχουμε τις απαντήσεις και τα εφόδια να διαχειριστούμε το χρέος μας».
Δεν υπάρχει πιο ανόητη ιδέα
Ο νέος υπουργός απάντησε με χαρακτηριστικό τρόπο σε όσα ακούγονται και δημοσιεύονται περί κουρέματος καταθέσεων.
«Δεν υπάρχει πιο ανόητη ιδέα από το να συζητάς κούρεμα καταθέσεων. Κάτι τέτοιο είναι πρωτόγνωρο, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και την παγκόσμια οικονομία και την Ευρωζώνη και δεν μπορώ να καταλάβω ακριβώς από πού προέρχονται αυτές οι αναφορές. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για την αντιμετώπιση του προβλήματος του δημόσιου χρέους και των αναγκών ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών».
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την τελετή παραλαβής του Υπουργείου Οικονομικών από τον Βάσο Σιαρλή, ο κ. Σαρρής αέφερε ότι έχει τεράστια σημασία «να τελειώσει η ιστορία με την υπογραφή του μνημονίου, να υπάρξει μια συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Εξέφρασε, επίσης, την ανάγκη αντιμετώπισης των κακεντρεχών κατηγοριών εναντίον της Κύπρου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος με τρόπο πειστικό και διατηρώντας «ορισμένα από τα στοιχεία του οικονομικού μας μοντέλου, τα οποία συμβάλλουν στην οικονομική μας ανάπτυξη».
Οι ιδιωτικοποιήσεις
Σε ερωτήσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις ο νέος υπουργός είπε ότι πιστεύει πως «πολλές από τις κρατικές επιχειρήσεις είναι προβληματικές, χρειάζονται ορθολογισμό, χρειάζονται αλλαγές, αλλά χρειάζεται και χρόνος για σωστή προετοιμασία».
«Η παρουσία ενός στρατηγικού επενδυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανέφερε, ιδιαίτερα στους τομείς που είναι ευκολότερο να τον προσελκύσεις, θα είναι κάτι το οποίο θα μας βοηθήσει. Όσον αφορά τα υπόλοιπα θα πρέπει να προετοιμαστούμε ώστε να μεγιστοποιήσουμε την αξία τους, για να μπορούμε να έχουμε αποτελεσματικά σχέδια προστασίας των εργαζομένων και των καταναλωτών. Εκείνο που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι ότι σ΄ αυτούς τους πολύ σημαντικούς τομείς, το πραγματικό τεστ δεν είναι πόσοι εργάζονται εκεί και πόσες θέσεις εργασίας έχουμε δημιουργήσει, αλλά τι είναι εκείνο το οποίο προσφέρουμε στον καταναλωτή, στον φορολογούμενο και στον Κύπριο πολίτη. Με αυτό το πνεύμα λοιπόν λέω ότι ναι, είμαστε από τις λίγες χώρες του κόσμου όπου σημαντικοί και παραγωγικοί τομείς βρίσκονται ακόμα στα χέρια του κράτους», συμπλήρωσε.
Είπε επίσης ότι είναι σχετικά πιο εύκολο να προσελκύσεις στρατηγικό επενδυτή στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Προετοιμασία για Γιούρογκρουπ
Ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, πριν από την ορκωμοσία των υπουργών, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ν. Αναστασιάδη.
Εξήγησε ότι η σύσκεψη είχε σκοπό την προετοιμασία ενόψει της κρίσιμη συνεδρίας του Eurogroup.
«Δεν είναι μυστικό ότι σ’ αυτήν τη συνάντηση των Υπουργών θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την Κύπρο, είπε. Ενημέρωσα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για κάποιες πληροφορίες τις οποίες μπόρεσα να πάρω από συνομιλίες που είχα με τεχνοκράτες της Ευρώπης και Υπουργούς που θα λάβουν μέρος στη συνεδρία του Eurogroup, και χαράξαμε μια κοινή γραμμή προς την κατεύθυνση εφαρμογής του μνημονίου».
Καταλήγοντας, είπε ότι εκεί που υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις ή γίνονται ζημιογόνες δηλώσεις για την Κύπρο «θα πρέπει να προσπαθήσουμε ώστε αυτά να ελαχιστοποιηθούν».
Στην ομιλία του, εξάλλου, κατά την παραλαβή της σκυτάλης από τον τέως υπουργό Οικονομικών Βάσο Σιαρλή, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι «για το καλό αυτής και της επόμενης γενιάς δεν δικαιούμαστε καν να διανοηθούμε ότι μπορεί να χάσουμε το στοίχημα της οικονομίας και ότι το υπουργείο πρέπει να πείσει ότι είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, απαντώντας παράλληλα σε παράλογες απαιτήσεις και κατηγορίες για το κυπριακό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης.
«Θα σε υποδεχθώ στο αεροδρόμιο μετά την υπογραφή»

Ο απερχόμενος Υπουργός Βάσος Σιαρλή εξέφρασε την ευχή και την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα πετύχει την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα.
Παραδίδοντας τα ηνία του Υπουργείου, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την εμπιστοσύνη την οποία τρέφει προς το πρόσωπο του Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος, όπως είπε, πριν ακόμα αναλάβει έχει ήδη προσφέρει.
«Σημαντική θα είναι και η προσφορά του και στις Βρυξέλλες, όπου ο ίδιος γνωρίζει τους διαδρόμους πάρα πολύ καλά, γνωρίζει τους ανθρώπους και γνωρίζει το διεθνές πεδίο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί και να πετύχει», είπε, σημειώνοντας πως ο δρόμος είναι δύσκολος και μετ’ εμποδίων.
«Αγαπητέ Μιχάλη», είπε απευθυνόμενος στον κ. Σαρρή, «σου προσφέρω τη σκυτάλη, ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του μηνός θα φτάσεις στο τέρμα νικητής και εγώ θα είμαι ο πρώτος που θα έρθω στο αεροδρόμιο να σε υποδεχτώ και μαζί σου και μαζί με όλη την Κύπρο να χαρούμε την επιτυχία».
Ο νέος υπουργός είπε πως το Υπουργείο Οικονομικών καλείται να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. «Να πείσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, να απαντήσουμε παράλογες απαιτήσεις και παράλογες κατηγορίες όσον αφορά το κυπριακό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Πιστεύω ότι μαζί, δουλεύοντας με τον σκληρό τρόπο που ξέρω ότι δουλεύετε, θα οδηγήσουμε αυτό το πλοίο που λέγεται Κύπρος σε ένα ασφαλές λιμάνι, όπου όλοι μας θα αισθανόμαστε καλύτερα», σημείωσε.
Ο κ. Σαρρής είπε τέλος πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις που έχουν σχέση με φυσικούς πόρους, αλλά και σοβαρές προκλήσεις. «Αν μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλά το πρώτο και να διαχειριστούμε καλά το δεύτερο, πιστεύω μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι», κατέληξε.
Επιτέλους κι ένα πλεόνασμα

Να σημειωθεί ότι ο νέος υπουργός παραλαμβάνει πλεονασματικούς λογαριασμούς για τον μήνα Ιανουάριο. Όπως ανακοίνωσε χθες το Υπ. Οικονομικών τον περασμένο Ιανουάριο καταγράφηκε δημοσιονομικό πλεόνασμα 61,41 εκατομμύρια ευρώ ή 0,35% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) έναντι πλεονάσματος 9,13 εκ. ευρώ ή 0,05% του ΑΕΠ τον Ιανουάριο του 2012.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, τα έσοδα αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2013 κατά 10,10% (55,56 εκ. ευρώ), στα 605,60 εκ. ευρώ, από 550,04 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012, με τις δαπάνες να παρουσιάζουν αύξηση 0,28%, στα 544,72 εκ. ευρώ, από 543,19 εκ. ευρώ τον περσινό Ιανουάριο.
Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 10,93%, στα 560,39 εκ. ευρώ, από 505,18 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012, με τα έσοδα από άμεσους φόρους να καταγράφουν αύξηση 23,51%, στα 251,39 εκ. ευρώ, από 203,53 εκ. ευρώ και τα έσοδα από έμμεσους φόρους να αυξάνονται κατά 7,81%, στα 206,84 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 191,85 εκ. ευρώ τον περσινό Ιανουάριο. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος μειώθηκαν κατά 7,99%, στα 95,08 εκ. ευρώ, από 103,34 εκ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης σημείωσαν μείωση 5,77%, στα 61,25 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 65,00 εκ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2012.
Τα έσοδα από ΦΠΑ αυξήθηκαν τον Ιανουάριο του 2013 κατά 45,63%, στα 116,17 εκ. ευρώ, από 79,77 εκ. ευρώ τον αντίστοιχο περσινό Ιανουάριο.
Εξάλλου, οι τρέχουσες δαπάνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, αυξήθηκαν κατά 1,55%, στα 540,02 εκ. ευρώ, σε σύγκριση με 531,77 εκ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες για μισθούς και ημερομίσθια μειώθηκαν κατά 5,22%, στα 135,69 εκ. ευρώ, από 143,16 εκ. ευρώ. 

.sigmalive.com
2/3/13
--
ΣΧΕΤΙΚΑ;

No comments :

Post a Comment

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin