Tuesday, March 5, 2013

Πόρισμα για το ξέπλυμα εντός του Μαρτίου... Ραγδαίες οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης

Αποστολή της «Κ» στις Βρυξέλλες
Του Γιάννη Σεϊτανίδη

Υπό την επίβλεψη της Moneyval και την εμπλοκή ανεξάρτητων εμπειρογνομόνων και ανεξάρτητου οίκου θα γίνει η αξιολόγηση της εφαρμογής της κυπριακού νομοθετικού πλαισίο για την καταπόλεμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισμαστικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν ανέφερε ότι πρόθεση των κυπριακών αρχών είναι η αξιολόγηση για το ξέπλυμα να ολοκληρωθεί εντός του Μαρτίου.
Ο κ. Ρεν έκανε λόγο για ένα αποφασιστικό βήμα και ένα πειστικό εργαλείο προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή του πλαισίου για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σε πολλά κοινοβούλια της Ευρωζώνης και οι ανησυχίες της Επιτροπής, ανέφερε ο κ. Ρεν.

Παράλληλα, ο κ.Ρεν σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ECOFIN, επανέλαβε ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για το πρόγραμμα προσαρμογής, δηλαδή το Μνημόνιο, μέχρι το τέλος Μαρτίου σημειώνοντας ότι "εργαζόμαστε προς αυτη την κατεύθυνση".
Οι δηλώσεις Ρεν έρχονται να επιβεβαιώσουν την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν τις επόμενες ημέρες οι διαδικασίες  για να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο στην "Κ" για ραγδαίες εξελίξεις.
Η επίλυση του προβλήματος με το ξέπλυμα (ο Όλι Ρεν στην ουσία πραναναγγέλει την άρση των επιφυλάξεων που υπάρχουν σήμερα από σειρά κρατών) ανοίγει το δρόμο για να κλείσουν τα υπόλοιπα ζητήματα.
Το ξέπλυμα βγήκε από το τραπέζι, προχωράμε μπροστά, με χρονοδιάγραμμα, σημειώνουν γνώστες των εξελίξεων.
Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα αναμένονται στην Κύπρο, για να εκκινηθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Το κέρδος
Αν και στην αξιολόγηση για το ξέπλυμα εμπλέκονται ιδιώτες -η πρόσληψή τους θα γίνει με όρους διαγωνισμού, στη βάση του κοινοτικού δικαίου για τις δημόσιες συμβάσεις- η επίβλεψη από τη Moneyval έρχεται να διασκεδάσει τις φοβίες της Κύπρου ότι ο έλεγχος μπορεί να στείλει λάθος μηνύματα στο εξωτερικό.

Πρόκειται για μια νίκη στα σημεία για το νέο υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να χειριστεί πιο δύσκολα θέματα, όπως το βάθος των περικοπών, η διαχείριση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι ιδιωτικοποίησεις, αλλά και το πως μπορεί να αξιοποιηθούν τα πιθανα μελλοντικά έσοδα από το  φυσικό αέριο για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.
Η βιωσιμότητα
Πεποίθεση του νέου υπουργού είναι ότι η επίτευξη της βιωσιμότητας δεν αποτελεί ένα μακρινό στόχο και ότι μπορεί να πείσει για αυτό την Τρόικα. Ο κ. Σαρρής πιστεύει ότι είναι πιο παραγωγικό η Κύπρος να μιλά για το πως μπορεί να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο, χωρίς ακραίες λύσεις όπως το κούρεμα, καταθέτωντας προτάσεις για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, τη συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα και το φυσικό αέριο.

Ο νέος υπουργός κάνει σαφές ότι η βιωσιμότητα δεν πρέπει να εκτιμάται στη βάση της τριετίας -τη χρονική διάρκεια του Προγράμματος Προσαρμογής- αλλά σε πιο ευρύ βάθος. 
.kathimerini.com.cy

7 comments :

  1. Εκτακτη εισφορά στις καταθέσεις εξετάζει η Κύπρος....ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΠΑΦΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ....

    Τη θέσπιση ειδικής έκτακτης εισφοράς επί των αποδόσεων των τραπεζικών καταθέσεων εξετάζει η κυβέρνηση της Κύπρου προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα.

    Αυτό δήλωσε ο διοικητής της κυπριακής κεντρικής τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, καθώς η Κύπρος μπαίνει στην τελική ευθεία για τη συμφωνία υπαγωγής σε πρόγραμμα στήριξης από διεθνείς δανειστές, που σύμφωνα με το Eurogroup, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του μήνα.

    «Η φορολόγηση ενός 10% των εσόδων από τόκους για παράδειγμα θα δημιουργούσε μια σημαντική πρόσοδο για την κυβέρνηση», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου.

    Εκτίμησε ότι ένας τέτοιος φόρος «θα εισέφερε έως και 150 εκατ. ευρώ το χρόνο» στα κρατικά ταμεία.

    Η «ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την Κύπρο», όπως την αποκάλεσε, θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τρία χρόνια, ένα χρονικό πλαίσιο που ταυτίζεται με την προσδοκώμενη διάρκεια του υπό διαπραγμάτευση διεθνούς δανεισμού.

    «Δεν πρόκειται για "κούρεμα" και δεν πρόκειται για κρυφή φορολόγηση. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα και - αντίθετα με έναν φόρο - θα μπορούσε να έχει ισχύ και για τους μη-Κύπριους πολίτες» που διατηρούν καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα της νήσου, είπε.

    Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης υποσχέθηκε την Πέμπτη να επιτύχει το ταχύτερο μια συμφωνία ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι ανάγκες των οποίων υπολογίζονται σε 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το συνολικό ποσό που θέλει να δανειστεί η κυπριακή κυβέρνηση, το οποίο συμπεριλαμβάνει επίσης κεφάλαια για την χρηματοδότηση της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και την αναχρηματοδότηση του κυπριακού κρατικού χρέους, ενδέχεται να ανέλθει σε 17 δισ. ευρώ, μέγεθος ίσο με το ετήσιο ΑΕΠ της Κύπρου.

    Εξάλλου ο κ. Δημητριάδης επέκρινε εκ νέου την πρόταση οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες να αναγκαστούν να συμμετάσχουν στην "διάσωση" του τραπεζικού συστήματος, ενώ προέβλεψε ότι η αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων και πόρων θα μπορούσε να εξασφαλίσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Παράλληλα, ο ίδιος είπε στην Wall Street Journal ότι εξετάζεται η συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου κατά 20% μέσα στα επόμενα τρία ως πέντε χρόνια.

    Αύριο Τετάρτη καταφθάνει στην Κύπρο το κλιμάκιο της τρόικας που θα έχει συναντήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, κ.Δημητριάδη, με στόχο την τελική δανειακή σύμβαση.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63792395
    5/3/13


    ReplyDelete
  2. Συμφωνία για την Κύπρο μέχρι τα τέλη Μαρτίου...Ο Πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντέισελμπλουμ επανέλαβε την πρόθεση της Ευρωζώνης να επιτευχθεί συμφωνία για την Κύπρο μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αρνήθηκε ωστόσο να αποκλείσει ένα κούρεμα των μη ασφαλισμένων καταθέσεων.

    Στις Βρυξέλλες η τακτική του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ερμηνεύεται ως άσκηση πιέσεων προς την Λευκωσία προκειμένου να κάνει πίσω σε άλλα θέματα, όπως η πραγματοποίηση ιδιωτικοποιήσεων και το ξέπλυμα χρήματος. Σύμφωνα με τον κ. Ντέισελμπλουμ όλα τα ανοικτά θέματα θα εξεταστούν όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση μεταξύ της τρόικας και της κυπριακής κυβέρνησης και στο πλαίσιο της διασφάλισης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε να ξεκινήσει η αξιολόγηση από ιδιωτική εταιρία της κυπριακής νομοθεσίας για ξέπλυμα χρήματος καθώς και της εφαρμογής της. Ο κ. Ντεισελμπλουμ απέφυγε δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αξιολόγηση θα ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου, ενώ θα συμμετέχει εκτός από την ιδιωτική εταιρία η Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και τη γενική επίβλεψη θα έχει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση αρνείται την πραγματοποίηση της αξιολόγησης μόνο από ιδιωτική εταιρία και θέλει την εμπλοκή της κεντρικής τράπεζας προκειμένου να διαφυλαχθούν τα προσωπικά δεδομένα των καταθετών. Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση δέχθηκε να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις εάν αυτές κριθούν αναγκαίες για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.......http://www.dw.de
    5/3/13

    ReplyDelete
  3. Αύριο οι όροι εντολής για το ξέπλυμα....

    Συνεχίστηκαν το πρωί στο Υπουργείο Οικονομικών οι συναντήσεις τεχνοκρατών της Τρόικας και του Υπουργείου Οικονομικών για θέματα που αφορούν το κυπριακό μνημόνιο.

    Οι συναντήσεις των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και το απόγευμα. Στο μεταξύ, αναμένεται ότι σήμερα θα καταλήξουν Υπουργείο Οικονομικών και Τρόικα σε συμφωνία για τους όρους εντολής που θα διέπουν την ανεξάρτητη αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της εφαρμογής του.

    Η αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος, θα γίνει από ανεξάρτητο ιδιωτικό οίκο, με τη συμμετοχή της επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης.
    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι όροι εντολής θα δοθούν αύριο στην Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα διεξάγει το διαγωνισμό, μέσω του οποίου θα επιλεγεί ο ανεξάρτητος οίκος με συνοπτικές διαδικασίες, λόγω του περιορισμένου χρόνου που υπάρχει μέχρι το τέλος Μαρτίου για να γίνει η αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου για το ξέπλυμα χρήματος.

    Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με την απόφαση του Γιούρογκρουπ, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο 15νθήμερο Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί της δανειακής σύμβασης της Κύπρου πριν το τέλος του μήνα.

    http://www.sigmalive.com/news/local/34710
    12/3/13

    ReplyDelete
  4. Μικρότερο δάνειο με αντάλλαγμα έκτακτες εισφορές στην Κύπρο....

    Η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί ένα χαμηλότερο δάνειο από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως, καθώς θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα από μια εισφορά στις καταθέσεις και άλλους φόρους, όπως εκτιμούν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.

    "Το ποσό μειώθηκε, οι αριθμοί κυμαίνονται τώρα μεταξύ των 10 και των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ μάλλον, παρά ανάμεσα στα 15 και τα 17 δισεκατομμυρίων ευρώ που κυμαίνονταν προηγουμένως", σημείωσε ένας αξιωματούχος κράτους-μέλους της ευρωζώνης.

    "Αυτό οφείλεται σε ένα λίγο διαφορετικό σενάριο και ορισμένες διαφορετικές υποθέσεις όσον αφορά το πόσο πολλά χρήματα μπορεί να συγκεντρωθούν στην ίδια την Κύπρο μέσω έκτακτων φόρων", σημείωσε ο αξιωματούχος.

    Ένας δεύτερος αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η επιλογή αυτή βρίσκεται υπό συζήτηση.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας ενδεχόμενος φόρος θα μπορούσε να επιβληθεί στις ίδιες τις καταθέσεις, αντί των κεφαλαιακών κερδών από τις καταθέσεις.

    "Η Ιταλία το έχει κάνει αυτό, επέβαλε έναν φόρο περιουσίας στα τέλη της δεκαετίας του '90. Αν το κάνεις αυτό, μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια ευρώ. Αν αποφασίσεις (να επιβάλεις) έναν φόρο ύψους για παράδειγμα 5%, μπορείς να συγκεντρώσεις 4 δισεκατομμύρια ευρώ", σημείωσε ο πρώτος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

    Οι διεθνείς δανειστές και η Λευκωσία συζητούν επίσης την πιθανότητα αύξησης του φόρου που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις κατά 2,5 μονάδες, στο 12,5%. Ακόμη θέλουν η κυπριακή κυβέρνηση να επιβάλλει φορολογία στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, κάτι το οποίο η Κύπρος απορρίπτει.

    "Ο εταιρικός φόρος, ένας φόρος κεφαλαιακών κερδών και καταθέσεων, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις—όλα αυτά μπορεί να επαρκούν για να καταστεί βιώσιμο το κυπριακό χρέος", σημείωσε ο αξιωματούχος.

    "Υπάρχει πάντα μια συζήτηση όσον αφορά το τι σημαίνει βιώσιμο, αυτή δεν θα τελειώσει αμέσως, αλλά θα υπάρχουν πιθανώς αρκετά στοιχεία για να έχουμε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα φαίνεται βιώσιμο με μια πρώτη ματιά και στη συνέχεια θα δούμε πως θα εξελιχθεί κατά τη διάρκεια του χρόνου", πρόσθεσε.

    Γερμανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Ολλανδία και την Φινλανδία, όπως και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ασκούν πιέσεις ώστε οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες, πολλοί από τους οποίους είναι Ρώσοι και Βρετανοί επιχειρηματίες, να συμβάλουν στην κάλυψη του κόστους της διάσωσης, μια διαδικασία που είναι γνωστή ως "συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα" (bail-in).

    Ωστόσο η Κύπρος φοβάται ότι οποιαδήποτε τέτοια "συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα" θα πυροδοτήσει την ταχεία απόσυρση κεφαλαίων από την χώρα και θα υπονομεύσει ολόκληρο το επιχειρηματικό της μοντέλο, καθιστώντας την οικονομική κατάσταση ακόμη χειρότερη.

    Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι τον Ιανουάριο αποσύρθηκε μόνον λίγο πάνω από το 2% των συνολικών καταθέσεων, αν και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι έκτοτε έχει υπάρξει μια επιστροφή κεφαλαίου.

    Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης πρόσθεσε ωστόσο ότι το ΔΝΤ μπορεί να αποφασίσει να μην συμβάλει οικονομικά στο σχέδιο διάσωσης, παρέχοντας μόνον τεχνογνωσία, όπως στην περίπτωση της Ισπανίας. Αυτό θα χαλάρωνε τις πιέσεις στους καταθέτες.

    "Αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμα, αλλά (εάν συνέβαινε) το φυσικό συμπέρασμα θα ήταν ότι οι καταθέτες θα είναι ασφαλείς", σημείωσε ο αξιωματούχος αναφερόμενος σε ένα σενάριο αυτού του είδους, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κλίνει επίσης προς την αποφυγή της επιβολής ζημίας στους καταθέτες.

    Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι αναμένουν να ληφθεί μια απόφαση για το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου πριν από τα τέλη του Μαρτίου.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63796350
    12/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Troika, Cyprus in Talks to Shrink Bailout Package....

      BY MATINA STEVIS

      BRUSSELS—Cyprus's government and international lenders are seeking ways to cut sharply the size of a bailout package for the country in negotiations in Nicosia that could pave the way for a political agreement on the monthslong rescue talks as early as this week, European officials with knowledge of the talks said Tuesday.

      Officials from the troika of lenders—the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund—are working with the Cypriot government to bring the headline figure for the bailout package to about €10 billion ($13.03 billion), two officials said. The aid package had been earlier expected to.....http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324077704578357743452986764.html
      13/3/13

      Delete
    2. Eurogroup την Παρασκευή για την Κύπρο....

      Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν συνάντηση αυτή την Παρασκευή, μετά την σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου.

      «Στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) θα υπάρξει ένα έκτακτο eurogroup για την Κύπρο» γνωστοποίησε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και επικεφαλής των 17 της ευρωζώνης, Minister Jeroen Dijsselbloem, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο twitter.

      http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129324431
      13/3/13

      Delete
  5. Κύπρος: Συμφωνία κυβέρνησης - τρόικας για το ξέπλυμα χρήματος....

    Θετική κατάληξη είχαν οι σημερινές διαπραγματεύσεις του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας, για τους όρους εντολής του ανεξάρτητου οίκου, ο οποίος σε συνεργασία με την επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης θα προχωρήσει στη διερεύνηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για το «ξέπλυμα» χρήματος.

    Ήδη, στάλθηκαν οι όροι σε έξι οίκους.

    Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσφορών, θα αποφασιστεί ποιος θα είναι ο οίκος που θα αναλάβει τη διερεύνηση.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία επί της δανειακής σύμβασης, πριν από το τέλος του μήνα.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=263698
    13/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

“The U.S. must stop supporting terrorists who are destroying Syria and her people" : US Congresswoman, Tulsi Gabbard

US Congresswoman, Tulsi Gabbard, recently visited Syria, and even met with President Bashar Al-Assad. She also visited the recently libe...

Blog Widget by LinkWithin